Putin zavrača krivdo Rusije za pomanjkanje žita na svetovnem trgu in predlaga izvoz žita preko Belorusije, če bodo sankcije odpravljene – TOPNEWS.si

Putin zavrača krivdo Rusije za pomanjkanje žita na svetovnem trgu in predlaga izvoz žita preko Belorusije, če bodo sankcije odpravljene

Putin zavrača krivdo Rusije za pomanjkanje žita na svetovnem trgu in predlaga izvoz žita preko Belorusije, če bodo sankcije odpravljene

Ruski predsednik Vladimir Putin je po današnjem srečanju s predsednikom Afriške unije Mackyjem Sallom zavrnil odgovornost Moskve za pomanjkanje žita na svetovnem trgu. Kriza naj bi se po njegovih besedah začela že pred vojno. Dodal je, da bi Rusija lahko omogočila varen prehod ukrajinskih ladij skozi Črno morje in dovolila uporabo pristanišč.

Rusija ni tista, ki preprečuje izvoz pšenice iz Ukrajine, je v televizijskem intervjuju dejal ruski predsednik. Pri tem je dodal, da bi Ukrajina morala odstraniti mine iz svojih pristanišč na črnomorski obali, česar pa ruska vojska ne bi izkoristila za napade, je še obljubil.

Prav tako je dejal, da bi Rusija lahko omogočila varen prehod ukrajinskih ladij skozi Črno morje in dovolila uporabo pristanišč v mestih Mariupolj in Berjansk, ki jih trenutno nadzira, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem pa je predsednik Afriške unije po srečanju na Twitterju zapisal, da je Putin pripravljen pomagati pri povečanju dobav ukrajinskega žita. Njuno srečanje v Sočiju je potekalo na dan, ko je afriška država Čad zaradi pomanjkanja zalog žita razglasila izredne razmere.

Združeni narodi so sicer že opozorili, da se zlasti afriške države, ki več kot polovico svoje porabe pšenice uvozijo iz Ukrajine in Rusije, soočajo s krizo “brez primere”. Cene hrane naj bi v Afriki presegle cene po arabski pomladi leta 2011 in prehranskih nemirih leta 2008.

Ukrajina je bila pred invazijo namreč vodilna izvoznica koruze in pšenice ter je sama ustvarila 50 odstotkov svetovne trgovine s sončničnimi semeni in oljem. Trenutno pa so njena pristanišča še vedno blokirana, izvoz žita pa omejen.

Putin je na državni televiziji dejal, da skuša Zahod prikriti lastne napake z obtoževanjem Rusije težav na svetovnem trgu. Ruska vojska je sicer  zasedla večino južne obale Ukrajine, njene ladje pa nadzorujejo dostop do črnomorskih pristanišč. Moskva je Ukrajino in Zahod obtožila, da sta ovirala izvoz ukrajinskega žita.

Če želi nekdo rešiti problem izvoza žita iz Ukrajine, prosim, najlažje je skozi Belorusijo. “Tega nihče ne preprečuje, ” je dejal Putin . Putin je dejal, da se bodo težave na svetovnem trgu poslabšale zaradi britanskih in ameriških sankcij proti ruskim proizvajalcem gnojil.

COMMENTS

Wordpress (0)