V Evropi in širše bo, kljub pomanjkanju plina, “zelo vroča jesen” – Moskva sporoča: “Dobav zemeljskega plina po ceveh Severnega toka 1 ne bo do preklica sankcij proti Rusiji” – TOPNEWS.si

V Evropi in širše bo, kljub pomanjkanju plina, “zelo vroča jesen” – Moskva sporoča: “Dobav zemeljskega plina po ceveh Severnega toka 1 ne bo do preklica sankcij proti Rusiji”

V Evropi in širše bo, kljub pomanjkanju plina, “zelo vroča jesen” – Moskva  sporoča: “Dobav zemeljskega plina po ceveh Severnega toka 1 ne bo do preklica sankcij proti Rusiji”

Potem, ko je Moskva včeraj dokončno ustavila dobavo po Severnem toku 1,  so cene plina v Evropi včeraj zjutraj ponovno zrasle. Na nizozemskem vozlišču TTF je cena poskočila za 28 odstotkov. Oktobrske terminske pogodbe za megavatno uro zemeljskega plina so dosegle 275,2 evra.

Ko ima hudič mlade jih ima več, saj je včeraj iz   Opeca sporočili , da  bodo z oktobrom zmanjšali črpanje nafte za 100 tisoč sodov na dan. V prvem odzivu se je surova nafta brent podražila.

“Izgube nemškega plinskega velikana Uniper zaradi nadomestitve manjkajočih ruskih plinskih tokov bi lahko ta mesec dosegle mejo 7 milijard evrov, pravi izvršni direktor Klaus-Dieter Maubach, poroča Bloomberg.

Po Evropi po nekaterih mestih že potekajo demonstracije. V številnih nemških mestih demonstracije proti politiki Olafa Scholza in sankcijam proti Rusiji, ki Nemčijo in širše vodijo v brezno. V videu Leipzig. V Evropi in širše bo zelo vroča jesen.

“Putin z zmanjševanjem dobav in manipuliranjem z našimi energetskimi trgi energijo uporablja kot orožje. Ne bo mu uspelo. Evropa bo prevladala,” pa je na Twitterju zapisala predsednica komisije. Ursula von der Leyen.

Dodala je, da komisija pripravlja ukrepe, ki bodo pomagali ranljivim gospodinjstvom in podjetjem pri spopadanju z visokimi cenami energije. Predlogi bodo vključevali zmanjšanje porabe elektrike in cenovno kapico na ruski plin, ki priteče po plinovodih.

Poleg tega bo predlagala, da se z dohodki iz energetskega sektorja pomaga ranljivim potrošnikom in podjetjem ter da se podpre proizvajalce elektrike, ki se soočajo s težavami pri zagotavljanju likvidnosti zaradi hitrega spreminjanja cen.

Evropska komisija je sicer že pretekli teden pripravila prvo oceno možnih kratkoročnih ukrepov za soočanje z visokimi cenami električne energije. Med najbolj ustreznimi izrednimi ukrepi navaja uvedbo cenovne kapice za cenejše vrste proizvodnje elektrike. Omejitev dohodkov za proizvajalce, ki s temi tehnologijami proizvajajo elektriko, bi pomenila dodatne finančne koristi za države članice. To pa bi lahko uporabile tudi za pomoč končnim odjemalcem elektrike. Med ukrepi priporoča še manjšo porabo električne energije.

O ukrepih bodo v petek na izrednem zasedanju v Bruslju govorili ministri držav članic EU, pristojni za energetiko. Predsednica komisije von der Leyen pa bo nato predlog ukrepov predstavila 14. septembra.

Z današnjim tvitom se je sicer posredno odzvala tudi nadaljnje zaprtje plinovoda Severni tok 1, ki ga je ruski energetski velikan Gazprom zaprl 31. avgusta. Gazprom je sprva napovedal, da bo zapora trajala tri dni, v tem času naj bi na plinovodu izvedli rutinska vzdrževalna dela, nato pa je 2. septembra sporočil, da so med deli odkrili okvaro v turbini, zato bo dobava plina ostala ustavljena.

V Kremlju so odgovornost za prekinjeno dobavo Nemčiji pripisali sankcijam Zahoda proti Rusiji, ki da preprečujejo popravila na infrastrukturi.

 

COMMENTS

Wordpress (0)