“Nič več ozadja stare vlade” ali “vrnitev k originalu” – Vlada je v sredo na svoji prvi seji v vlogi skupščine Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in zamenjala neizvršne direktorje – TOPNEWS.si

“Nič več ozadja stare vlade” ali “vrnitev k originalu” – Vlada je v sredo na svoji prvi seji v vlogi skupščine Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in zamenjala neizvršne direktorje

“Nič več ozadja stare vlade” ali “vrnitev k originalu” – Vlada je v sredo na svoji prvi seji v vlogi skupščine Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in zamenjala neizvršne direktorje

Nova vlada Roberta Goloba je že  na svoji prvi seji razrešila direktorja urada vlade za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanijo in na njegovo mesto za vršilca dolžnosti imenovala Dragana Barbutovskega.

https://twitter.com/DraganBrBr/status/1532319465026756609

Zamenjava na vrhu Ukoma pa je že v noči iz srede na četrtek prinesla poleg kadrovskih tudi številne druge spremembe, med drugim  je na tiskovni konferenci Goloba, Mesca in Fajonove ozadje v novinarski sobi že bilo spremenjeno, saj je izginil logotip, ki ga je na tiskovnih konferencah uporabljala Janševa vlada.

So pa zanimivi tudi nekateri drugi detajli in doslej še neobjavljene fotografije nočnega dogajanja na Gregorčičevi. Največkrat komentirana fotografija na družbenih omrežjih je slika odhoda Janeza Janše iz starega dela vlade , kjer je tudi urad predsednika države.

Čeprav se je v javnosti veliko špekuliralo o tem , da naj bi zgradili podzemni prehod na Gregorčičevi med starim in novim delom vlade pa so dogodki očitno prehiteli takšne načrte ali pa je prejšnja vlada Janeza Janše takšne načrte opustila.

Predvsem pa  je bila sprememba vidna na na vladnem Twitter profilu, ki ga je nova politična garnitura prevzela takoj, še preden je bila končana primopredaja poslov med Janezom Janšo in Robertom Golobom.

Vlada je v sredo na svoji prvi seji v vlogi skupščine Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) za neizvršne direktorje DUTB imenovala Žigo Debeljaka, Miho Resmana, Diano Milivojević in Roka Marolta, je v oddaji Tarča povedal finančni minister Klemen Boštjančič. Tri neizvršne direktorje je razrešila, Franci Matoz je pred tem odstopil sam.

Po Boštjančičevih besedah sta nove kandidate predlagala on in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han.

Pred sredino vladno odločitvijo so bili neizvršni direktorji še Gregor Planteu (od julija 2021), Aleksander Lozej (od junija 2019) in Alenka Urnaut Ropoša (od junija 2020). Vlada jih je razrešila, Matoz, ki je neizvršni direktor in takoj zatem predsednik upravnega odbora postal julija 2021, pa je ob imenovanju nove vlade odstopil sam.

V upravnem odboru DUTB so še izvršni direktorji, ki jih imenujejo neizvršni direktorji, Matej Pirc, Andrej Lazar in Kristina Šteblaj.

Od novoimenovanih neizvršnih direktorjev je bil Debeljak v preteklosti med drugim predsednik uprave Mercatorja in član uprave Gorenja. Po pisanju časnika Delo je bil v imenu Gibanja Svoboda tudi eden najpomembnejših pogajalcev o koalicijski pogodbi.

Resman je bil član uprave družbe Sava in član uprave Gorenjske banke. Milivojevićeva je bila v družbi Hoteli Bernardin zadolžena za upravljanje s kadri. Marolt je medtem direktor Javne agencije za civilno letalstvo RS.

Življenjska doba DUTB naj bi se iztekla konec letošnjega leta. Leta 2015 novelirani zakon o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank namreč določa, da DUTB 31. decembra 2022 preneha obstajati, lahko pa ne glede na to določilo vlada predlaga DZ ukinitev DUTB tudi prej, če DUTB proda več kot 75 odstotkov prevzetih obveznosti. Ta pogoj je sicer že izpolnjen.

Zakon glede pravnega nasledstva DUTB določa, da njeno premoženje ter pravice in obveznosti preidejo na Slovensko odškodninsko družbo oz. njenega pravnega naslednika Slovenski državni holding (SDH), pri čemer pravno nasledstvo DUTB podrobneje uredi vlada s podzakonskim aktom po predhodnem poročanju DZ. Vlada je poročilo glede pravnega nasledstva DUTB za DZ sprejela konec aprila. Uredbo pa bo lahko dokončno sprejela ločeno po seznanitvi DZ s poročilom.

 

COMMENTS

Wordpress (0)