(VIDEO) Primopredaje: Tanja Fajon in Marjan Šarec sprejeta z rdečo preprogo, Bobnarjeva in Hojs brez skupne izjave – TOPNEWS.si

(VIDEO) Primopredaje: Tanja Fajon in Marjan Šarec sprejeta z rdečo preprogo, Bobnarjeva in Hojs brez skupne izjave

(VIDEO) Primopredaje: Tanja Fajon in Marjan Šarec sprejeta z rdečo preprogo, Bobnarjeva in Hojs brez skupne izjave

Na ministrstvih za finance, gospodarstvo, infrastrukturo, notranje zadeve, javno upravo, zdravje, zunanje zadeve, obrambo, delo, okolje in prostor, kmetijstvo, šolstvo ter kulturo so danes potekale primopredaje poslov med novimi in starimi ministri. Večina starih je ocenila, da resorje predajajo v dobrem stanju, novi pa, da jih čaka veliko dela.

Na ministrstvu za finance sta posle predala donedavni minister za finance Andrej Šircelj in novi minister Klemen Boštjančič. Govorila sta o izzivih, povezanih s covidom-19, vojno v Ukrajini in visoko inflacijo, ter vplivu na stabilnost javnih financ. Ne glede na krizo je finančni položaj države po Šircljevih zagotovilih stabilen. Boštjančič je napovedal podporo ukrepom, ki bodo na dolgi rok prispevali k rasti bruto domačega proizvoda in produktivnosti ter ne bodo ogrožali stabilnosti javnih financ.

Donedavni minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in novi minister Matjaž Han sta se strinjala, da so izzivi veliki. “Gospodarstvo je v solidni kondiciji, a izzivi so veliki,” je dejal Počivalšek. Han je zatrdil, da so nanje pripravljeni in napovedal takojšen pregled ukrepov glede cen energentov. Od ponedeljka bodo šli v pogovore s ključnimi deležniki in čim prej, verjetno v prihodnjem tednu, določili, kako naprej, saj to na obstoječi način ne more iti na dolgi rok, je napovedal.

To je za prednostno nalogo označil tudi minister za infrastrukturo Bojan Kumer, ki je prevzel posle od Jerneja Vrtovca. Uredba o določitvi cen določenih naftnih derivatov, ki določa najvišjo ceno 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva, po Kumrovih besedah za zdaj ostaja v veljavi. Pri električni energiji, kjer je država skoraj samooskrbna, določene rešitve vidi v posegu v dobavne verige. Na področju zemeljskega plina, kjer je država popolnoma odvisna od tujih dobavnih virov, pa se rešitve iščejo na evropskem parketu.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je po predaji poslov z Alešem Hojsom obljubila, da ne bo nikoli prestopila meje med policijo in politiko. Med ključnimi nalogami je napovedala spremembe na področju migracijske politike in omenila spremembe zakona o tujcih in o mednarodni zaščiti. V. d. novega generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je med drugim napovedal kadrovske menjave, a o imenih še ni mogel govoriti.

https://twitter.com/mnz_gov_si/status/1532344413795635200

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je ob primopredaji poslov od Boštjana Koritnika še ta mesec napovedala začetek pogajanj s sindikati. Poudarila je, da jih zato čakajo težki časi, a da pričakuje, da bodo hitro našli skupen jezik in v zadovoljstvo vseh 185.000 javnih uslužbencev dosegli skupen dogovor. Koritnik pa je vse deležnike pozval k potrpežljivosti, saj da spremembe terjajo čas.

Primopredajo sta opravila tudi nekdanji in novi minister za zdravje Janez Poklukar in Danijel Bešič Loredan. Zdravstvenim delavcem sta se zahvalila za predano delo med epidemijo covida-19. Novi minister se je dotaknil napovedi premierja Roberta Goloba o stresnem testu v zdravstvu ter napovedal pregled zgornjih mej sistema. Spomnil je, da si vlada želi zdravstvenega sistema, ki bo omogočal varno oskrbo vseh prebivalcev.

Donedavni minister za zunanje zadeve Anže Logar je predal posle ministrici Tanji Fajon. Nova šefica diplomacije je poudarila, da se bo zavzemala za tesnejše povezovanje z jedrnimi državami EU in da bo podpirala nadaljnjo širitev EU in schengenskega območja. Oba sta poudarila vojno v Ukrajini kot ključen izziv tega časa. Logar je izrazil upanje, da bo Slovenija ostala zavezana pomoči Ukrajini, kar je Fajonova potrdila in poudarila, da bo “naredila vse, da Slovenija dejavno prispeva h končanju vojne”.

Obrambni minister Marjan Šarec je po prevzemu poslov od predhodnika Mateja Tonina napovedal, da bo na terenu obiskal tako vojake kot pripadnike sistema zaščite in reševanja, saj se želi o stvareh poučiti iz prve roke. Med glavne izzive svojega mandata je uvrstil odliv vojaškega kadra. Za Tonina je poleg kadrov ključno vprašanje v Slovenski vojski tehnika, Šarca pa je prosil tudi, naj nadaljuje prenovo sistema zaščite in reševanja.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sta posle predala minister Luka Mesec in njegov predhodnik Janez Cigler Kraj. Mesec je za prvi izziv postavil draginjo, drugega dolgotrajno oskrbo in za tretjega odpravo prekarnosti. Mesec je izpostavil še, da bodo vnovič zagnali socialni dialog ter da bo ministrstvo poslej na strani dela – delavca, prekarca, upokojenca, študenta.

Na ministrstvu za okolje in prostor sta posle predala Uroš Brežan in njegov predhodnik Andrej Vizjak. Brežan bo delo začrtal v sodelovanju z zaposlenimi, pri čemer želi nadaljevati in nadgraditi zastavljeno v Vizjakovem mandatu. Obljubil je, da bodo skrbeli tako za urbana področja kot za podeželje. Vizjaka pa veseli, da na mesto ministra prihaja nekdo iz prakse, nekdo, ki ima izvršno vejo oblasti pod kožo, saj gre za dolgoletnega župana.

Da je pred kmetijstvom težavno obdobje, je ocenila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, ko je od dosedanjega ministra Jožeta Podgorška prevzela posle. Ta verjame, da bo sektor peljala naprej v smeri razvoja. “Čaka nas veliko dela. Bistveno je, da ostanemo na tem, da se nam samooskrba ohranja oz. povečuje, kajti od tega bo zelo odvisno, koliko dobrega in stabilnega življenja bomo imeli v Sloveniji,” je poudarila.

Nekdanja ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je predala posle Igorju Papiču. Na sestanku sta govorila o izzivih v resorju izobraževanja, znanosti, športa in mladine. Z novo vodstveno ekipo šolskega ministrstva so po njenih besedah podelili ocene o tem, kje so v tem trenutku in kaj so prioritete. Papič je dodal, da so končno prišli do trenutka, “da, kot pravi naš premier, preidemo od besed k dejanjem”.

Nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti je predal posle ministrici Asti Vrečko. Delo nove ekipe bo usmerjeno v nadaljevanje in v postavljanje nove kulturne politike, predvsem strateško usmerjene kulturne politike, ki je bila v zadnjih desetletjih povsem zanemarjena. “Naš načrt in cilj je, da kulturo ponovno postavimo na dnevni red slovenske politike in ji namenimo podporo, ki si jo zasluži,” je povedala.

Posle sta na vladni službi za digitalizacijo predala tudi Mark Boris Andrijanič in Emilija Stojmenova Duh. Andrijanič je izrazil veselje, da jim je v zelo kratkem času uspelo sestaviti zagnano ekipo in ocenil, da je vladna služba v odlični formi, a jo čaka še ogromno dela. Stojmenova Duh je napovedala, da bo nova ekipa nadaljevala z dobro opravljenim delom, saj ne želijo rušiti, kar je bilo dobro narejenega, mogoče pa bodo kaj dopolnili.

V petek sta napovedani še primopredaji poslov med dosedanjim ministrom za pravosodje Marjanom Dikaučičem in ministrico Dominiko Švarc Pipan ter dosedanjo ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Heleno Jaklitsch ter ministrom Matejem Arčonom.

COMMENTS

Wordpress (0)