(VIDEO )”Bitka za ranjence” – Bosta Robert Golob, ki danes ustanavlja Seniorje in Urška Klakočar Zupančič s posvetom v DZ-ju, vzela primat Pavlu Ruparju nad upokojenci? – TOPNEWS.si

(VIDEO )”Bitka za ranjence” – Bosta Robert Golob, ki danes ustanavlja Seniorje in Urška Klakočar Zupančič s posvetom v DZ-ju, vzela primat Pavlu Ruparju nad upokojenci?

(VIDEO )”Bitka za ranjence” –  Bosta Robert Golob, ki danes ustanavlja Seniorje in Urška Klakočar Zupančič s posvetom v DZ-ju,  vzela primat Pavlu Ruparju nad upokojenci?

Koncentracija dogodkov povezanih s skrbjo za starejše in upokojence  je danes prav zavidljiva. Najprej se bo zjutraj v državnem zboru za čel posvet za boljšo prihodnost starejših in upokojencev v organizaciji predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič.

Zatem bo v Hotelu Mons 10.00 uri ustanovni kongres organizacije Gibanje Svoboda Seniorji, kjer bo  predvidoma ob 11. uri izjava predsednika vlade in predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba ter prvega izvoljenega predsednika organizacije Gibanje Svoboda Seniorji, na kateri bosta spregovorila o pomenu, vlogi in prednostnih nalogah organizacije.

Ob 11. uri dopoldne pa bo na Trgu republike, tudi zato ker ni bil povabljen na posvet k Urški Klakočar Zupančič  organiziral  novinarska konferenca iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober, na kateri bodo med drugim spregovorili o vložitvi podpisov za zakon o zvišanju pokojnin v DZ ter pozivu k odstopu ministra za zdravstvo Danijela Bešiča Loredana.

Gre za neverjetno koncentracijo dogodkov  povezanih z problematiko starejših, ki vsaj sodeč po tem, da so posvečeni upokojencem in starejšim ter organizirani na isti dan , kar  ne more biti slučajno. Dogajanje  bomo seveda spremljali v živo.

Na posvetu , ki se začne ob 9;30 bo namreč  sodelovalo več nevladnih organizacij, ki delujejo v javnem interesu, in reprezentativnih sindikatov, ki bodo v prvem delu predstavili težave in izzive, s katerimi se srečujejo pri svojem delu na področju starejših in upokojencev.  Posveta se bosta udeležila se ga bosta tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednik vlade Robert Golob.

Vsebina posveta za boljšo prihodnost starejših in upokojencev v  DZ je posvečena spremembam pokojninskega in zdravstvenega sistema, predupokojitvenih aktivnostih ter pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič ob tem pričakuje predloge konkretnih ukrepov pristojnih ministrstev.

Predstavniki pristojnih ministrstev, združenj občin v Sloveniji in izobraževalnih institucij bodo na posvetu predstavili predvidene spremembe za izboljšanje položaja starejših, med drugim tudi izhodišča že obljubljene in težko pričakovane pokojninske reforme.

Posveta se bodo tako ob predsednici DZ udeležili še predsednica republike Nataša Pirc Musar, premier Robert Golob, predsednik državnega sveta Marko Lotrič ter predstavniki pristojnih ministrstev, med drugim za delo, za zdravje in za solidarno prihodnost.

Posvet se bo po napovedih po večini vrtel okoli sprememb pokojninskega in zdravstvenega sistema, v luči slednjega predvsem o kakovostni oskrbi, pravočasnem in primernem vodenju kroničnih bolezni, podpori duševnemu zdravju ter dolgotrajni oskrbi. Beseda bo tekla tudi o predupokojitvenih aktivnostih za aktivno in varno starost ter pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, pa tudi o nasilju nad starejšimi in drugih oblikah posega v njihovo dostojanstvo, premagovanju osamljenosti in skrbi za bivanjski standard starejših.

To bo sicer tretji posvet, ki ga DZ organizira na pobudo predsednice DZ Klakočar Zupančič. Oktobra lani so pripravili posvet Za boljšo prihodnost otrok, v začetku leta pa posvet Za boljšo prihodnost živali.

Posvte Za boljšo prihodnost starejših in upokojencev, ki bo potekal na pobudo predsednice DZ Urško Klakočar Zupančič, na njem pa bodo razpravljali o aktualni problematiki in predvidenih reformah oz. spremembah za izboljšanje položaja starejših in upokojencev, udeležila se ga bosta tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednik vlade Robert Golob; predvidoma ob 15.55 bo v preddverju velike dvorane izjava predsednice DZ

Seveda bomo celotno dogajanje spremljali v živo na Topnews.si in You Tube kanalu Toptv.si

COMMENTS

Wordpress (0)