(VIDEO) Državni zbor bo o Golobovem ministrskem kabinetu odločal v sredo ob 13. uri – TOPNEWS.si

(VIDEO) Državni zbor bo o Golobovem ministrskem kabinetu odločal v sredo ob 13. uri

(VIDEO) Državni zbor bo o Golobovem ministrskem kabinetu odločal v sredo ob 13. uri

Državni zbor bo o listi 17 ministrskih kandidatov mandatarja Roberta Goloba odločal na izredni seji, ki se bo začela v sredo ob 13. uri, je danes sklenil kolegij predsednice DZ. Pred tem bodo danes in v torek pred pristojnimi parlamentarnimi odbori potekale še zadnje predstavitve ministrskih kandidatov.

Predsednik Gibanja Svoboda in novoizvoljeni predsednik vlade Golob je listo ministrskih kandidatov v DZ vložil minulo sredo, takoj po izvolitvi. Na listi je sedem žensk in 10 moških. Iz kvote Gibanja Svoboda je 11 kandidatov, iz SD štiri in iz Levice dva.

Matični odbori DZ so prva zaslišanja kandidatov za nove ministre opravili v soboto. Prvo parlamentarno sito so uspešno prestali kandidat za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, kandidat za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, kandidat za ministra za razvoj, strateške projekte in in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek, kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh ter kandidat za ministra za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič.

Zaslišanja preostalih kandidatov za ministre se nadaljujejo danes. Pristojna odbora DZ sta zeleno luč prižgala predstavitvama kandidatk za zunanjo ministrico Tanji Fajon in za pravosodno ministrico Dominiki Švarc Pipan. Zgodaj popoldne sta na vrsti zaslišanja kandidata za finančnega ministra Klemna Boštjančiča in kandidatke za ministrico za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik.

Popoldne bodo po pričakovanjih prevladovala vprašanja, povezana z obrambno-varnostno politiko. Ob 17. uri se bosta namreč začeli zaslišanji kandidata za obrambnega ministra Marjana Šarca pred odborom za obrambo ter kandidatke za ministrico za notranje zadeve, sicer nekdanje generalne direktorice policije Tatjane Bobnar pred odborom za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Zadnja zaslišanja bodo v torek, ko se bodo zaslišali kandidata za ministra za infrastrukturo Bojana Kumra, kandidatko za ministrico za kmetijstvo Ireno Šinko, kandidata za ministra za delo Luko Mesca, kandidata za ministra za okolje in prostor Uroša Brežana, kandidata za ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana ter kandidatko za ministrico za kulturo Asto Vrečko.

DZ glasuje o listi kandidatov za ministre kot celoti, potrditi pa jo mora večina poslancev, ki se udeležijo glasovanja. Če lista ni izglasovana, se opravi novo glasovanje o novi listi kandidatov, ki jo mora predsednik vlade vložiti v desetih dneh od dneva prvega glasovanja. Nanjo lahko predsednik vlade uvrsti kandidate, ki jih je uvrstil že na listo, ki ni bila izglasovana. Če tudi nova lista kandidatov ni izglasovana, lahko predsednik vlade predlaga, naj se o vsakem kandidatu glasuje posebej. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja.

Poslance v sredo čaka tudi odločanje od mandatno-volilnih zadevah, in sicer potrjevanje poslanskega mandata Bojanu Čebeli, ki bo v poslanskih klopeh nadomestil Goloba. Čebela je sicer župan občine Borovnica.

Kolegij predsednice DZ je na današnji seji potrdil še predlog dopolnitve finančnega načrta državnega zbora za letošnje in prihodnje leto. Kot je pojasnila generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar, bodo s predlaganimi spremembami v finančnem načrtu opredelili stranke, ki jim na podlagi rezultatov državnozborskih volitev pripadajo proračunska sredstva.

COMMENTS

Wordpress (0)