Bo KPK po Jankoviću in Janši “obremenila” še Roberta Goloba? – KPK uvedla preiskavo v primeru sumov pritiskov na bivšo notranjo ministrico Tatjano Bobnar – TOPNEWS.si

Bo KPK po Jankoviću in Janši “obremenila” še Roberta Goloba? – KPK uvedla preiskavo v primeru sumov pritiskov na bivšo notranjo ministrico Tatjano Bobnar

Bo KPK po Jankoviću in Janši “obremenila” še Roberta Goloba? – KPK uvedla preiskavo v primeru sumov pritiskov na bivšo notranjo ministrico Tatjano Bobnar

Se še spomnite poročila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) iz leta 2013 v katrem so zapisali, “da je bilo ravnanje Zorana Jankovića in Janeza Janše obremenjeno s korupcijskimi tveganji in sumi zlorabe položaja”.  Predsednik DZ-ja Gregor Virant je takrat ocenil, “da so ugotovitve KPK-ja tako obremenjujoče, da bi morala Janez Janša in Zoran Janković odstopiti” in zapustil Janševo koalicijo in kmalu zatem je padla vlada.

Kakšna posledice bo imelo poročilo KPK-ja na koalicijo in vlado Roberta Goloba je seveda v tem trenutku preuranjeno ugibati. Senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je namreč zaradi zaznanih sumov kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije sprejel odločitev o uvedbi preiskave v primeru sumov pritiskov na bivšo notranjo ministrico Tatjano Bobnar, so po današnji seji senata sporočil iz KPK. Bobnar odločitve KPK do zaključka preiskave ne želi komentirati.

Senat Komisije za preprečevanje korupcije je na današnji seji obravnaval prijavo, s katero je nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar komisiji prijavila politične pritiske na delo policije. V delu prijave je zaključil predhodni preizkus in zaradi zaznanih kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije sprejel odločitev o uvedbi preiskave, so po seji sporočili iz KPK.

Odločitev o uvedbi preiskave je sprejel senat v sestavi obeh namestnikov predsednika KPK, to sta David Lapornik in Simon Savski. Na komisiji ob tem poudarjajo, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo te sume kršitev tudi potrdili ali pa jih bodo ovrgli.

“Več informacij v zvezi z zadevo vam bomo zaradi zagotavljanja pravic obravnavanih oseb v preiskavi lahko podali, ko bodo obravnavane osebe o uvedbi obveščene,” so še sporočili iz KPK. Predsednik komisije Robert Šumi se je iz postopka odločanja v konkretni zadevi izločil že decembra lani, to pa med drugim utemeljil s tem, da ima na policiji urejeno zamrznitev pogodbe o zaposlitvi in da je bil poslovno povezan z Bobnarjevo, s katero sta več let sodelovala.

Nekdanja notranja ministrica je očitke o političnih pritiskih na policijo komisiji naznanila decembra lani, ko je tudi odstopila s funkcije notranje ministrice. O teh pritiskih je ponovno spregovorila na nedavnem odmevnem zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov. Ponovno je izpostavila, da je bila deležna političnih pritiskov s strani predsednika vlade Roberta Goloba, ki so kasneje vodili do njenega odstopa.

Bobnar je v odzivu zapisala, da je svoj pogled na obravnavano zadevo javno že predstavila. “Odločitve KPK do zaključka preiskave ne želim komentirati. Ob prijavi, za vsebino katere trdno stojim, sem ocenila, da je šlo za nedopustne zahteve in pogojevanja,” je dodala.

Po njenih besedah naj strokovnjaki do konca opravijo svoje delo in povedo, kaj je v tej družbi dopustno in kaj ne. “In s prijavo sem želela doseči zgolj to, da se jasno in glasno pove, kje je meja dopustnega v politiki. Navkljub vsem osebnim diskreditacijam o lažeh in halucinacijah pa so zakoni jasni, dejstva in dokazi govorijo sami zase, državni organi pa naj korektno in neodvisno to presodijo,” je zapisala Bobnar.

COMMENTS

Wordpress (0)