(VIDEO) “Indijansko poletje in požagana zemlja” na prvi izredni seji parlamenta – Na parlamentarnih hodnikih prvi krizni sestanki in “bojni posveti” Golobove koalicije. In kaj je sklenila? – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Indijansko poletje in požagana zemlja” na prvi izredni seji parlamenta – Na parlamentarnih hodnikih prvi krizni sestanki in “bojni posveti” Golobove koalicije. In kaj je sklenila?

(VIDEO) “Indijansko poletje in požagana zemlja” na prvi izredni seji parlamenta – Na parlamentarnih hodnikih prvi krizni sestanki in “bojni posveti” Golobove koalicije. In kaj je sklenila?

Danes  prva izredna seja parlamenta na začetku izgledala zelo rutinsko pa je kmalu postalo jasno, da ne bo šlo vse gladko. Janez Janša je takoj na začetku zapustil zasedanje in z Matejem Toninom sta odšla, kot bi se temu reklo “v konklave”. Po manj kot eni uri je Janševa SDS  tudi formalno vložila pobudo za sklic posvetovalnega referenduma o novem zakonu o vladi, kar je sicer zmešalo štrene  bodočemu premierju Robertu Golob,  da bi bila njegova vlada,  z 20 oziroma 21  ministri v polni sestavi začela z delom že 3. junija.

Po razpravi je bilo v kuloarjih slišati različne scenarije, kako prebiti Janševo blokado in po posvetih, ki so potekali tudi v parlamentarnih hodnikih je padla odločitev, da to ne bo vplivalo na dinamiko dogodkov po katerih bo parlament že prihodnjo sredo glasoval o novem mandatarju vlada pa se bo oblikovala po starem zakonu s 17-mi ministri.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je napovedal, da bo nova vlada kljub predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o spremembah zakona o vladi oblikovana do 3. junija. Nova vlada bo začasno delovala po veljavnem razrezu. Ministrstvo za delo bo začasno vodil Luka Mesec, za infrastrukturo Bojan Kumer in za izobraževanje Igor Papič. Ministri, ki bodo v nadaljevanju vodili omenjene resorje, pa bi postali začasno državni sekretarji v omenjenih ministrstvih.

“Danes smo bili soočeni s temi, kako je videti konstruktivna opozicija. Konstruktivna opozicija, ki poskuša preprečiti katerakoli korak. Dobra novica je, da konstruktivna opozicija ne pomeni tudi pametna opozicija. Z njihovimi manevri jim ne bo uspelo zaustaviti formiranja nove vlade. Res je, da bomo šli po nekoliko drugačni poti, a bomo še vedno šli enako hitro in formiranja vlade še vedno ostaja pri 3. juniju,” je dejal je dejal Robert  Golob po tem, ko je stranka SDS danes vložila pobudo za posvetovalni referendum na zakon o vladi, s katerim so stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica predlagale reorganizacijo vlade s spremenjenimi pristojnostmi in tremi dodatnimi resorji.

“Zelo očitno je, da vlada v odhajanju namerno ustavlja razvoj in napredek Slovenije. Ne priznava rezultatov volitve, ne priznava poraza,” je dejala predsednica SD Tanja Fajon, ki je prav tako dodala, da bodo s svojim delom nadaljevali tako, ko so si ga zastavili. “Vlada v odhajanju ne zmore priznati rezultata volitev. Namerno ustavlja razvoj Slovenije. Z nadaljevanjem škodljivih potez žali državljanke in državljane RS. Posvetovalni referendum pa zlorablja za celjenje lastnih ran in travm. Zamud pri imenovanju nove vlade ne bo,” je bila odločna Fajonova.

“Janševa vlada se oklepa oblasti in uživa svoje indijansko poletje, a tudi to se bo končalo,” je bil slikovit Luka Mesec, ki je prav tako napovedal, da bodo pomagali Janševi vladi, da doživi pravo poletje zunaj vladne palače na Gregorčičevi.  Izraz indijansko poletje sicer  izvira z vzhodne obale ZDA, kjer tople jeseni niso nič nenavadnega. Po mišljenjih nekaterih naj bi izraz segal v čas življenja ameriških Indijancev, ki so milo jesen izkoristili za pripravo zalog hrane za zimo.  Janševa vlada  se je z zalogami referendumov založila očitno že spomladi, saj so popoldne vložili še posvetovalni referendum na spremembo zakona o RTV, ki so ga sicer sami predlagali.

Golob je razkril, da bodo ministrski kandidati, ki so po veljavnem razrezu ostali brez resorja, na obstoječih ministrstvih prevzeli vlogo državnih sekretarjev. “Ne bomo izgubili niti dneva,” je dejal. Oblikovanje vlade, kot so si jo zamislili, pa pričakuje v roku 45 dni, saj lahko DZ o predlogu za referendum odloča šele po 30 dneh.

Glede možnosti zlorabe instituta referenduma je ocenil, “da je čisto mogoče, da bomo imeli stanje permanentnih referendumov”. Podpis koalicijske pogodbe med prihodnjimi koalicijskimi partnerji je sicer predviden za torek, je še napovedal Golob.

Zanimivo pa je, da je  NSi predlogu zakona o vladi sicer nasprotovala, predloga za razpis posvetovalnega referenduma pa niso sopodpisali. “V NSi menimo, da je organiziranje delovanja vlade stvar vsakokratne koalicije. Glede na izzive, ki so pred Slovenijo, smo prepričani, da sedaj ni pravi čas, da se bo državna administracija več kot pol leta ukvarjala sama s seboj, namesto z reševanjem realnih problemov.”

COMMENTS

Wordpress (0)