(VIDEO) “Leta 2015 so na meji s Hrvaško postavljali tehnične ovire, Leta 2022 odstranjujejo ograjo in bodečo žico” – Janez Janša jezen zaradi “prilagodljivega novoreka MSM ( mainstream medijev op.av. ) v aktualni svobodi” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Leta 2015 so na meji s Hrvaško postavljali tehnične ovire, Leta 2022 odstranjujejo ograjo in bodečo žico” – Janez Janša jezen zaradi “prilagodljivega novoreka MSM ( mainstream medijev op.av. ) v aktualni svobodi”

(VIDEO) “Leta 2015 so na meji s Hrvaško postavljali tehnične ovire, Leta 2022 odstranjujejo ograjo in bodečo žico” – Janez Janša jezen zaradi “prilagodljivega novoreka MSM ( mainstream medijev op.av. ) v aktualni svobodi”

Potem, ko je notranja ministrica Tatjana Bobnar je po petkovi seji vlade potrdila, da se je vlada seznanila z načrtom odstranjevanja ograje na južni meji in sprejela sklep, da Slovenska vojska v drugi polovici tedna začne odstranjevanje žične ograje, so se j javnosti začele polemike med zagovorniki in nasprotniki odstranitve ograje.   Po predvidevanjih vojske je mogoče dnevno odstraniti do 200 metrov žice, odstranjevanje naj bi bilo tako končano v 150 delovnih dneh, kar pa tisti, ki zagovarjajo odstranitev ograje dvomijo.

Stanko Štrajn na “Damjan blogu” v članku: “Kaj nam kaže zmeda pri odstranjevanju ograje na slovensko hrvaški meji” (https://damijan.org/2022/07/13/kaj-nam-kaze-zmeda-pri-odstranjevanju-ograje-na-slovensko-hrvaski-meji/= med drugim ugotavlja, da je načrt vlade po katerem bi  ograjo odstranili  do konca leta preveč ambiciozen, saj bi za to morali angažirati okoli 1000 vojakov.

“Hvalevredno je, da je Vlada pretekli teden sprejela Program za odstranitev žičnih in panelnih ograj, ozaljšanih z bodečo žico na vrhu. Golobova Vlada je očitno po šest letih, odkar na slovensko- hrvaški meji stoji spomenik neumnosti Cerarjeve in nato Janševe Vlade, odločila, da ograja, ki povzroča škodo Sloveniji in njenim državljanom ter povzroča utapljanje beguncev v Kolpi, preprečuje napajanje divjadi in ribolov ter čolnarjenje in kopanje v najdaljši čisti in topli reki na meji s Hrvaško, nima nikakršnega smisla in jo bo odstranila, kot to določa sprejeti načrt. Kaj v tem načrtu piše, ne vem, saj ni javno objavljen.

Po javno dostopnih informacijah na spletu Vlada vehementno obljublja, da bo ograja odstranjena do konca leta, ministrica za notranje zadeve pa je napovedala, da bo ograjo odstranila slovenska vojska v 150 dnevih. Z odstranjevanjem ograj bo slovenska vojska začela še ta teden, nekako okoli 15. julija 2022. Ker je slovenska vojska po izjavi ministrice Bobnarjeve sposobna odstraniti borih 200 m ograje na dan, lahko ugotovimo, da bo v napovedanih 150 dnevih lahko odstranila 150 dni x 200 m = 30.000 m ograj, oziroma le 30 km ograj do konca leta…”

V NSi ocenjujejo, da je odločitev vlade za odstranjevanje ograje na južni meji brez varnostne ocene in strokovno neutemeljena. Zaradi tega se bodo poslabšale varnostne razmere, saj kadrovsko varovanje meje z vojsko in policijo ni taktično sprejemljivo, meni poslanec NSi Janez Žakelj. Vladi predlagajo naj se odstranjevanja ograje loti selektivno. V NSi so skeptični, da bodo dodatna tehnična sredstva, kot so droni, zagotavljala enako stopnjo varnosti kot taktične ovire, kot je ograje označil Žakelj.

Odločitev za odstranitev ograje je pripisal izpolnjevanju predvolilnih obljub, zato to potezo razume kot lahkomiselno in tvegano. “Ocenjujemo, da brez resne varnostne preveritve tega ne bi bi smeli storiti,” je dejal.

To je tudi napačen signal tihotapskim združbam, zato se v NSi bojijo, da se bo balkanska migrantska pot še okrepila. Prehodi so se v prvi polovici leta že povečali za 75 odstotkov, glede na isto obdobje lani. Največje povišanje prehodov pa smo beležili v maju in juniju, je povedal.

Žakelj se je skliceval tudi na besede ukrajinskega premierja Volodimirja Zelenskega, ki je med nagovorom v DZ poudaril, da bo blokada izvoza ukrajinskega žita sprožila lakoto v Afriki. Migracijski tokovi iz Afrike se bodo zato še povečali, meni Žakelj.

Opozoril je, da Avstrija vztraja na mejnih kontrolah, Madžarska pa je poleg tehničnih ovir uvedla še posebno enoto 2200 mejnih stražarjev. Slovenija bi zato lahko postala migrantski žep.

V NSi zagovarjajo selektiven pristop k odstranjevanju taktičnih ovir, saj se zavedajo, da prebivalce urbanih območij, kjer so turistične zmogljivosti, te ovire motijo. Zato vladi predlagajo, naj se posvetuje z lokalnimi skupnostmi in upošteva njihove potrebe.

Ob tem menijo, da Slovenska vojska ni v prvi vrsti namenjena odstranjevanju tehničnih ovir, saj mora skrbeti za varnost in odvračanje. Zato bi bilo najprimerneje, da bi vlada za odstranjevanje ovir uporabila neko tehnično službo, je dodal Žakelj.

Vladi je še svetoval naj ograje dobro skladišči, saj obstaja velika verjetnost, da jih bo kmalu morala spet namestiti.

 

COMMENTS

Wordpress (0)