(V ŽIVO) Danes prva seja novega sklica parlamenta o zakonski podlagi za reorganizacijo prihodnje vlade – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Danes prva seja novega sklica parlamenta o zakonski podlagi za reorganizacijo prihodnje vlade

(V ŽIVO) Danes prva seja novega sklica parlamenta o zakonski podlagi za reorganizacijo prihodnje vlade

Novi sklic DZ, ki je bil ustanovljen minuli teden, se bo danes že sestal na prvi izredni seji. S spremembami zakona o vladi bodo stranke nastajajoče koalicije predvidoma potrdile reorganizacijo nove vlade. Pričakovati je tudi zavrnitev sprememb zakona o RTVS, ki jih predlagajo v SDS, ter potrditev mandata novemu evropskemu poslancu Matjažu Nemcu.

S spremembami zakona o vladi stranke na novo nastajajoče koalicije, torej Gibanje Svoboda, SD in Levica, predlagajo reorganizacijo prihodnje vlade. Ta bo imela 19 ministrstev in en vladni urad, torej tri ministrstva več kot v mandatu dosedanje vlade.

Predlog je v torek že dobil zeleno luč članov začasnega skupnega odbora DZ. Člani poslanskih skupin prihodnje koalicije so na seji izpostavljali, da bodo ministrstva z reorganizacijo bolj operativna, vlada pa bo zato lahko bolj učinkovito izvajala zastavljene politike. Nasprotnega mnenja so v SDS in NSi, ki bodo, kot kaže, v tem mandatu v opoziciji.

Poleg tega bodo poslanci danes potrdili mandat evropskega poslanca Matjažu Nemcu, ki bo na tej funkciji nasledil predsednico SD Tanjo Fajon. Tej je namreč z izvolitvijo v državni zbor funkcija v Evropskem parlamentu prenehala, saj funkciji nista združljivi.

 

COMMENTS

Wordpress (0)