Možni scenariji in posledice spora Cerar – Brglez – TOPNEWS.si

Možni scenariji in posledice spora Cerar – Brglez

Možni scenariji in posledice spora Cerar – Brglez

Najbolj realni scenarij po petkovih odzivih vseh vpletenih Milan Brgleza, Mira Cerarja, Karla Erjavca in Židana je, da bosta spor enostavno zamrznila. Prihodnji teden lahko tako že napovemo, da se bosta Cerar in Brglez sestala in sklicala neko “spravno” tiskovno konferenco zaradi ljubega miru v “družini”.

Globok konceptualni, predvsem pa osebnostni spor med Cerarjem in Brglezom bo tako samo zamrznjen, saj kot je dejal eden od ljudi, blizu predsednika državnega zbora, “Cerar Brgleza živega ne more videti in ga organsko ne prenaša”. Verjetno so občutki obojestranski tako, da v kakšno veliko kemijo med Brglezom in Cerarjem razen,” da se iskreno sovražita”, ne gre verjeti. Zaradi svojega ega, ki ga jasno kaže na način, da nima nič proti koalicijskim partnericam, ki nista glasovali za zakon, problem pa je, če ima predsednik DZ, ki predstavlja najmočnejšo funkcijo zakonodajalca v državi, svoje mnenje. To postavlja v smeh tako koalicijski partnerici kot tudi navdušuje celo opozicijo.

Če bo Cerar vztrajal pri odstopu Brgleza, bo hkrati seveda moral potegniti še drugo potezo in sicer njegovo zamenjavo na mestu predsednika državnega zbora. Če je rekel A, bo moral reči še B in v tem kontekstu mora biti konsistenten. Ne more zahtevati ob Brgleza naj odstopi z mesta podpredsednika stranke SMC in hkrati ostati predsednik državnega zbora, ki ga po tradiciji daje največja vladna stranka.

Seveda v tem primeru lahko z gotovostjo napovemo predčasne volitve že zgodaj v jeseni, vsekakor pa v letošnjem letu in ne prihodnjo pomlad ali poletje, ko so redne parlamentarne volitve. To bi bilo v skladu z napovedmi, da bo Cerar sam na neki točki potegnil poteze, ki bodo pripeljale do predčasnih volitev. Glasovanje o spremembi Zakona o tujcih je bila pravzaprav že ena takšna priložnost, kjer so Socialni demokrati Dejana Židana popolnoma obrnili hrbet Cerarju medtem, ko je Milan Brglez v smislu “e tu brutus”, glasoval proti spremembam omenjenega zakona. Seveda “Tudi ti, Brut?” je baje vzkliknil umirajoči Cezar, ko je med zarotniki, ki so zabadali bodala vanj, zagledal tudi “prijatelja” Bruta. Seveda bi bilo najbolj normalno, da skličejo kongres, kjer bi seveda glasovali o tem, ali se Brglezu odvzame mesto podpredsednika stranke. Brglez je bil na kongresu stranke SMC namreč imenovan za podpredsednika stranke in Brglezova razrešitev je tako možna edino v okviru kongresa. To pa bi zagotovo vodilo v že viden scenarij spopada Alenka Bratušek vs. Zoran Jankovič in razpad stranke SMC-ja.

Tudi, če bosta Cerar in Brglez prihodnji teden zamrznila spor, se bo ta scenarij prej ko slej odvil in si bosta oba akterja stala nasproti, vendar ne kot strankarska kolega, temveč kot politična nasprotnika in nosilca dveh političnih opcij oziroma blokov.

Vladimir Vodušek



 

 

COMMENTS

Wordpress (0)