(VIDEO) Po štirih urah koalicijskih usklajevanj “beli dim” na Šubičevi – Znana imena večine članov bodočega ministrskega kabineta Roberta Goloba – TOPNEWS.si

(VIDEO) Po štirih urah koalicijskih usklajevanj “beli dim” na Šubičevi – Znana imena večine članov bodočega ministrskega kabineta Roberta Goloba

(VIDEO) Po štirih urah koalicijskih usklajevanj “beli dim” na Šubičevi – Znana imena večine članov bodočega ministrskega kabineta Roberta Goloba

Prvaki Gibanja Svoboda, SD in Levice, Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec, so danes uskladili programski del koalicijske pogodbe in si razdelili ministrske funkcije. Tri ministrstva bodo nova, enega od teh, za solidarno prihodnost, bo vodil Mesec, Fajonova pa MZZ. Oba bosta podpredsednika vlade, prav tako Danijel Bešič Loredan, je dejal Robert Golob.

Robert Golob je po več kot štiriurnih pogajanjih v izjavi za javnost potrdil, da je programski del koalicijske pogodbe usklajen in pripravljen za potrjevanje na organih strank, prav tako razrez ministrstev, pa tudi dogovor o ključnih imenih – ne pa vseh. “Nič ni več odprto, da bi lahko kakorkoli ogrozilo časovnico, to je ključno,” je napovedal, da bo 15. slovenska vlada hitro zasedla položaje.

Podpredsedniki vlade bodo Danijel Bešič Loredan, Luka Mesec in Tanja Fajon.

Kandidati za vodenje ministrstev:

– Ministrstvo za podnebje in energijo: Bojan Kumer
– Ministrstvo za solidarno prihodnost: Luka Mesec
– Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije : Igor Papič
– Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve: Tanja Fajon
– Ministrstvo za notranje zadeve: Tatjana Bobnar
– Ministrstvo za obrambo: Marjan Šarec
– Ministrstvo za finance: Klemen Boštjančič
– Ministrstvo za infrastrukturo: Alenka Bratušek
– Ministrstvo za varstvo narave in okolja: Uroš Brežan
– Ministrstvo za vzgojo in šolstvo: Amalija Žakelj
– Ministrstvo za pravosodje: Dominika Švarc Pipan
– Ministrstvo za gospodarstvo, šport in turizem: Matjaž Han
– Ministrstvo za javno upravo, samoupravo: Sanja Ajanović Hovnik
– Ministrstvo za zdravje: Danijel Bešič Loredan
– Ministrstvo za zamejce in Slovence po svetu: Matej Arčon

Za pet ministrstvev kandidate še usklajujejo, je dejal Golob. Gre za interna usklajevanja znotraj strank. Gibanje Svoboda še izbira kandidata za digitalno preobrazbo, za kmetijstvo. V SD-ju iščejo kandidata za resor regionalnega razvoja in kohezije. V Levici iščejo kandidata za delo, socialo in družino, ter za kulturo (neuradno naj bi bila najverjetnejša kandidatka Asta Vrečko).

Skupaj bo 19 ministrstev z resorji in eno brez listnice: za zamejce in Slovence po svetu. Nova ministrstva so tri.Organi strank te dni potrjevali imena kandidatov za ministrske funkcije.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadev, ki ga bo vodila predsednica SD Tanja Fajon, ki je glede vstopa Hrvaške v območje schengna dejala, da je treba slednjega čim prej obnoviti, postaviti jasna in transparentna pravila, po katerih se bo vanj lahko vstopalo. Dejala še je, da si prizadeva za čim prejšnji vstop Hrvaške v območje schengna in da v omenjena pravila spada tudi implementacija arbitražne razsodbe.

Koordinator Levice Luka Mesec bo v vladi vodil ministrstvo za solidarno prihodnost, kamor bosta spadali stanovanjska problematika in dolgotrajna oskrba. Mesec je izpostavil, da bo nova koalicija razvojno naravnana, podnebje bodo postavili v prvi plan. Točke, kjer so bila mnenja bodočih koalicijskih partnerjev najbolj različna, so po Meščevih besedah uskladili. Tako je koalicija za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in proti nakupu oklepnikov.

COMMENTS

Wordpress (0)