“Projekt Virant številka dva”- Janez Janša je prepričan, da je cilj Logarjeve Platforme sodelovanja “preprečiti relativno zmago SDS” – TOPNEWS.si

“Projekt Virant številka dva”- Janez Janša je prepričan, da je cilj Logarjeve Platforme sodelovanja “preprečiti relativno zmago SDS”

“Projekt Virant številka dva”- Janez Janša je prepričan, da je cilj  Logarjeve Platforme sodelovanja “preprečiti relativno zmago SDS”

– Prvak SDS Janez Janša je po tistem, ko trije poslanci niso podpisali izjave o zvestobi SDS do konca mandata, ocenil, da bo “očitno nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volivcev”. Zatrdil je, da poslanska skupina SDS ne razpada. Prepričan pa je, da je cilj Platforme sodelovanja preprečiti relativno zmago SDS.

Izvršilni odbor SDS je minuli torek poslancem stranke predlagal podpis zaveze, da bodo do konca mandata delovali kot člani in poslanci SDS. Za podpis omenjene izjave so imeli sedem dni časa, rok se je iztekel v torek. Izjavo je podpisalo 24 od 27 poslancev stranke, med njimi ni poslancev Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha, ki pa za zdaj niso dosegljivi za pojasnila.

“Poslanska skupina ne razpada, če nekaj poslancev te izjave ne podpiše,” je v pogovoru za N1 dejal predsednik SDS Janša. Po njegovih besedah je namreč za opozicijsko stranko pomembno le, da ima poslanska skupina dovolj poslancev, da lahko zahteva sklic sej in uporabi druge instrumente opozicije, kot je interpelacija. “Ali je ta številka 24, 25, 26, 27 je lahko strateškega pomena, če si v koaliciji in je vsak glas pomemben, ne pa, če si v opoziciji,” meni.

Zatrdil je tudi, da ne gre za presenečenje, ampak korake, skladne s tem, kar je v preteklosti odločil izvršilni odbor SDS. To je, da politična slika postane dovolj jasna zgodaj, ne da se nova lista pojavi dva meseca pred volitvami, kot se je to zgodilo v primeru Gregorja Viranta.

Ocenil pa je, da očitno nastaja nova poslanska skupina. Skladno s poslovnikom DZ lahko namreč poslansko skupino sestavljajo najmanj trije poslanci.

Če pa se poslanci, ki omenjene izjave niso podpisali, za ta korak ne bodo odločili in bodo ostali del poslanske skupine SDS, pa bodo v slednji odločali, “kako je z logistiko, ki pripada poslancem”. Vsi trije poslanci so namreč člani več delovnih teles DZ. Poslanka Irgl je med drugim predsednica komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, Kaloh podpredsednik odbora DZ za pravosodje, Logar pa podpredsednik odbora DZ za zunanjo politiko. Medtem ko poslanska skupina poslanca ne more izločiti iz svojih vrst, pa lahko poda predlog za razrešitev z mest v posameznih delovnih telesih DZ.

Janša je sicer za N1 še dejal, da za SDS odtegnitev podpisov omenjenih treh poslancev ni odločilni znak, da Logar ustanavlja svojo stranko. “Odločilni znak je bila ustanovitev platforme, ki nam je bila na nek način tudi pojasnjena kot prva stopnica do stranke oziroma liste,” je poudaril.

Glede političnega delovanja Logarja izven matične SDS in v društvu Platforma sodelovanja, zaradi česar je tudi v stranki vladalo nekaj napetosti, pa je Janša dejal še, da tako Logar kot Irgl govorita, da sta desnosredinska politika. Slednje po njegovem mnenju pomeni, da želja platforme ni zajemati glasov volivcev na sredini, ampak na desni sredini, in s tem preprečiti relativno zmago SDS.

https://twitter.com/n1slovenija/status/1757771626223939708

V nasprotnem primeru bi namreč člani poudarjali, da so sredinski politiki in realno povezovalni. “Če ustanoviš nekaj, kar naj bi povezovalo oba pola, v tej druščini pa ni poleg poslancev SDS nobenega poslanca iz drugih strank, potem zelo težko blefiraš, da gre za kaj drugega, kot za projekt Virant številka dva,” je kritičen Janša.

COMMENTS

Wordpress (0)