(V ŽIVO) Kdo vse je prišel na slovesno sejo mestnega sveta ob 9. maju, prazniku Ljubljane – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Kdo vse je prišel na slovesno sejo mestnega sveta ob 9. maju, prazniku Ljubljane

(V ŽIVO) Kdo vse je prišel na slovesno sejo mestnega sveta ob 9. maju, prazniku Ljubljane

Častnim meščanom Ljubljane sta se pridružila filozofinja in sociologinja Renata Salecl ter dramski igralec Jurij Souček. Portreta slikarja Rudija Španzla jima je na današnji slavnostni seji mestnega sveta ob občinskem prazniku podelil ljubljanski župan Zoran Janković.

Saleclova je avtorica več kot 200 izvirnih znanstvenih in strokovnih člankov, treh avtorskih in petih uredniških monografij ter številnih kolumn za revije in časopise. Uspešno je prepoznala pasti in grožnje, ki so jih novi tehnološki izumi in pogledi predstavljali demokraciji, in ves čas zavzemala kritično držo do posegov vanjo, so naziv utemeljili na občini.

Novo častno meščanko je priznanje presenetilo, saj, kot je dejala, teoretiki, ki se ukvarjajo z zagatnimi vprašanji, kam gre družba in kaj se dogaja s posameznikom, niso tako vidni v širši javnosti.

Izpostavila je lepote Ljubljane in ob tem opozorila, da se vse to lahko v trenutku zruši, kot lahko opazujemo nedaleč stran od naše države. “Ob dnevu zmage nad fašizmom ne smemo pozabiti nevarnosti novih vojn, novih konfliktov,” je dejala.

Ljudje po besedah Saleclove danes trpijo zaradi neenakosti, zaradi naraščanja avtoritarizma, ob čemer je pozdravila rezultate zadnjih državnozborskih volitev, ko da so Slovenci avtoritarizem zavrnili. “Z vsemi silami se moramo boriti za mir, demokracijo, človekove pravice, za izboljšanje mentalnega stanja družbe. Vesela sem, da bodoči premier ne bo uporabljal Twitterja,” je dodala.

Častni meščan Souček je, kot so izpostavili na občini, že kot študent jasno in na glas zagovarjal stališče, da je umetnost individualna, in ne kolektivna, “kar v obdobju socrealizma ni bilo prav primerno”. Označili so ga za pionirja in nosilni steber slovenskega sodobnega gledališča. Souček se je ob prejemu portreta, ki ga častnim občanom podari občina, zahvalil, ker so ga “potegnili iz mirujočega stanja nazaj v službo kulturi, ki ji bom poskušal biti zvest, dokler me bo marala”.

Na seji so podelili tudi nagrade in plakete glavnega mesta. Dobitniki nagrade so nekdanja aktivna športnica in novinarka ter humanitarka Biserka Marolt Meden, generalni direktor Hotela Slon Gregor Jamnik, Ljubljanski potniški promet – skupino za prevoze na klic Kavalir, Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk in Gasilska brigada Ljubljana.

Plakete glavnega mesta pa je občina letos podelila duhovniku Bogdanu Rusu, Ninu Batagelju, s katerim mestno redarstvo sodeluje na preventivnem področju varnosti cestnega prometa, predsedniku sveta Četrtne skupnosti Jarše Bojanu Hajdinjaku, Slovenskemu mladinskemu gledališču, gledališki skupini BEŠTEKteater, glasbeni skupini Noctiferia in Mladinskemu domu Jarše.

Slavnostne seje mestnega sveta na Ljubljanskem gradu so se udeležili številni vidni politični predstavniki, med drugim nekdanja predsednika države Milan Kučan in Danilo Türk, predsednica SD Tanja Fajon, podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

COMMENTS

Wordpress (0)