(VIDEO) “Če bo kdo od zunaj skušal posredovati v Ukrajini, se bomo odzvali s svetlobno hitrostjo” – Ruski predsednik Vladimir Putin pravi, da ima za to “vse instrumente, s katerimi se ne more pohvaliti nihče drug” in “jih bo tudi uporabil, če bo treba.” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Če bo kdo od zunaj skušal posredovati v Ukrajini, se bomo odzvali s svetlobno hitrostjo” – Ruski predsednik Vladimir Putin pravi, da ima za to “vse instrumente, s katerimi se ne more pohvaliti nihče drug” in “jih bo tudi uporabil, če bo treba.”

(VIDEO) “Če bo kdo od zunaj skušal posredovati v Ukrajini, se bomo odzvali s svetlobno hitrostjo” – Ruski predsednik Vladimir Putin pravi, da ima za to “vse instrumente, s katerimi se ne more pohvaliti nihče drug” in “jih bo tudi uporabil, če bo treba.”

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes znova zagrozil vsem državam, ki bi se vpletle v vojno v Ukrajini. “Če bo kdo od zunaj skušal posredovati v Ukrajini, se bomo odzvali s svetlobno hitrostjo,” je dejal na srečanju z ruskimi poslanci.

Na družbenih omrežjih so Putina povzeli nekoliko drugače:  “Če se kdo odloči, da se bo vmešal v tekoče dogodke in ustvaril nesprejemljive strateške grožnje za Rusijo, mora vedeti, da bo naš odziv bliskovit. “Za to imamo vse instrumente, s katerimi se ne more pohvaliti nihče drug. In jih bomo uporabili, če bo treba.”

Dodal je, da imajo za odgovor na voljo “sredstva, kakršnih nima nihče”. In ne bomo se jih obotavljali uporabiti, če bo potrebno, je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij. Putin je še dejal, da so bile vse odločitve glede tega, kakšen bo odgovor, že sprejete, a podrobnosti ni navedel. To ni prva ruska grožnja Zahodu v zadnjem času. Zunanji minister Sergej Lavrov je ta teden posvaril pred tretjo svetovno vojno in dejal, da nevarnosti jedrskega spopada ne gre podcenjevati.

Putin je dejal, da Rusija želi imeti prijateljske odnose  z Ukrajino, “ne more pa dovoliti, da bi se na ruskem zgodovinskem ozemlju ustvarila proti-Rusija”. Trdi, da so Ukrajino “potiskali” v napad na Krim in Donbas, in pravi, da je Zahod uporabljal ukrajinsko ljudstvo kot “potrošni material”

“Države, ki so zgodovinsko poskušale zajeziti Rusijo, ne potrebujejo samozadostne, množične države, kot je naša. Mislijo, da je zanje nevarna samo zaradi svojega obstoja. A to je daleč od resnice. ki ogrožajo ves svet.”

 

Rusija je danes uresničila grožnjo in prekinila dobavo plina Poljski in Bolgariji, medtem ko v druge članice plin še naprej prihaja. V Varšavi in Sofiji so odločitev označili za izsiljevanje, EU napoveduje pomoč obema državama ter skupen odziv.

Družba Gazprom je danes, kot je napovedala v torek zvečer, ustavila dobavo zemeljskega plina Poljski in Bolgariji, ker ga ne plačujeta v rubljih. Gazprom je ob tem zagrozil z dodatnim zmanjšanjem količin plina v Evropo, če bosta državi jemali plin iz tranzita v druge evropske države. V Moskvi so prekinitev dobav označili kot odgovor na sovražna dejanja proti Rusiji. Kremeljski tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je dejal, da so novi plačilni pogoji posledica neverjetnih sovražnih dejanj proti Rusiji, ter zanikal, da bi šlo za izsiljevanje.

Kremelj je po uvedbi sankcij proti Rusiji zaradi njenega napada na Ukrajino države EU opozoril, da jim bo prekinil dobavo plina, če ne bodo plačevale v rubljih z ruskih računov. Da plačevanje ruskega plina v rubljih, če to ni predvideno v pogodbi, predstavlja kršenje sankcij EU proti Rusiji, pa je danes dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Pojasnila je, da je okoli 97 odstotkov pogodb o dobavi ruskega plina v evrih ali dolarjih. Rusko zahtevo za plačevanje v rubljih je označila za enostransko potezo, ki je v nasprotju s pogodbami. Podjetja, ki imajo pogodbe v evrih oziroma dolarjih, po njenih besedah ne smejo pristati na ruske zahteve.

“Gazpromova ustavitev dobav plina je nova provokacija s strani Kremlja. A ni presenečenje, da Kremelj uporablja fosilna goriva, da bi nas izsiljeval. Evropska komisija se je na to pripravljala v sodelovanju z državami članicami in mednarodnimi partnerji. Naš odgovor bo takojšen, enoten in usklajen,” je poudarila. Zatrdila je, da bodo zagotovili, da bo imela ustavitev dobave plina najmanjši možen vpliv na evropske potrošnike. Danes so se članice že sestale v usklajevalni skupini glede dobav plina. Poljska in Bolgarija po besedah predsednice komisije že prejemata plin od svojih sosed v EU.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v odzivu na rusko odločitev dejal, da njegova država ne bo popustila pred izsiljevanjem Rusije. Tudi bolgarski premier Kiril Petkov je rusko dejanje označil za izsiljevanje. Iz drugih članic EU za zdaj o motnjah pri dobavi plina ne poročajo. Tudi v Slovenijo dobave zemeljskega plina po pogodbi, ki jo ima družba Geoplin sklenjeno z rusko energetsko družbo Gazprom, tečejo skladno z nominacijami, so za medije  danes potrdili na Geoplinu.

V pomoč Ukrajini pa je Evropska komisija danes predlagala tudi enoletno opustitev uvoznih dajatev za ves ukrajinski izvoz v Evropsko unijo. Predlog, ki je gesta podpore državi v vojni brez primere, predvideva tudi ukinitev vseh protidampinških ukrepov EU, ki veljajo za ukrajinski izvoz jekla. Da bi bil predlog sprejet, ga morata potrditi še Evropski parlament in Svet EU. Namen ukrepa je ublažiti težave, s katerimi se ukrajinsko gospodarstvo sooča od začetka ruske invazije.

 

COMMENTS

Wordpress (0)