(V ŽIVO) Prvi pogovori o oblikovanju koalicije – Robert Golob danes neformalno s predsednikom države Borutom Pahorjem – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Prvi pogovori o oblikovanju koalicije – Robert Golob danes neformalno s predsednikom države Borutom Pahorjem

(V ŽIVO)  Prvi pogovori o oblikovanju koalicije – Robert Golob danes neformalno s predsednikom države Borutom Pahorjem

Predsednik republike Borut Pahor je predsedniku Gibanja Svoboda Robertu Golobu, ki je relativni zmagovalec nedeljskih volitev v DZ, zagotovil polno sodelovanje, zlasti v njegovi želji, da vlado sestavi čim prej. Pogovorila sta se o rokih, po oceni obeh pa bi novo vlado lahko dobili v začetku junija. Golob si operativne vlade želi pred počitnicami.

Pahor je Goloba na neformalni pogovor povabil v skladu s tradicijo in običaji, je dejal v predsedniški palači. “Z najverjetnejšim mandatarjem sva se pogovorila zlasti o postopkih, najinih vlogah in pristojnostih,” je pojasnil.

Kot je dodal, bo takoj, ko dobi poročilo Državne volilne komisije (DVK), podpisal ukaz o sklicu konstitutivne seje državnega zbora, ki bi lahko bila okoli 13. maja. Predlog za mandatarja bo po pogovoru s poslanskimi skupinami v DZ poslal okoli 23. maja, tako bi lahko novo vlado dobili v začetku junija, ocenjuje Pahor.

“Robert Golob me je obvestil, da bom prejel predlog s potrebnim številom podpisov poslank in poslancev za njegovo izvolitev,” je še dejal Pahor. Dodal je, da je bilo sporočilo volivcev, da si želijo sprememb, jasno. Pa tudi, da mu tako po posvetih s poslanskimi skupinami ne bo treba izkoristiti 30 dnevnega roka za razmislek.

To bo že šesta vlada in šesti predsednik vlade, s katero bo Pahor sodeloval, je spomnil predsednik. “Ponosen sem, da smo vsakič uspeli opraviti miren in gladek prenos oblasti,” je dejal in poudaril, da verjame, da bo tudi tokrat tako. “Kot predsednik republike vlad niti ne podpiram niti ne podiram, ampak z njimi sodelujem. Tako bom sodeloval tudi z vlado, ki jo bo pričakovano vodil Robert Golob,” je dejal. Dodal je še, da sta na sestanku izrazila vzajemno pripravljenost za delovanje v korist ljudi. Golobu je Pahor tudi javno čestital za zmago na volitvah.

Golob je dejal, da si operativne vlade želi pred počitnicami, da se lahko pripravijo na jesen, na morebitno zaostritev covidnih razmer in energetsko draginjo. “Vsak teden, ki ga bomo imeli več, bo vsem koristil,” je dejal in se ob tem Pahorju kot izkušenemu politiku zahvalil za nasvete in za pripravljenost, da jim na tej poti pomaga do konca mandata, kadar bo treba.

Glede sestanka s predsednico SD Tanjo Fajon je Golob dejal, da sta ugotovila, da imata veliko stičnih točk in da je “ambiciozna časovnica” sestave vlade izvedljiva. Formalni sestanki koalicije bodo stekli prihodnji teden, ko bodo začeli tudi pogovore z neparlamentarnimi strankami in predstavniki civilne družbe. V prihodnjih, prazničnih dneh pa si bodo vzeli čas za razmislek, tudi o zakonu o vladi in številu ministrstev.

Pri kadrovskem sestavljanju vlade želi Golob najprej doseči dogovor “s koalicijskimi strankami SD in Levico”, potem pa so odprti za kadre civilne družbe in zunajparlamentarnih strank, a po kriteriju strokovnosti, in ne za politične kadre, je dejal Golob.

Pahor je na vprašanje o pričakovanjih glede zunanje politike prihodnje vlade odgovoril, da ima vsaka vlada avtonomijo, da daje poudarek lastnim preferencam znotraj državne strategije. Slovenija je po Pahorjevi oceni v iztekajočem se mandatu DZ “vendarle storila nekaj zunanjepolitičnih potez, ki jih prej morda nismo videli”, ob tem je izpostavil dobre odnose z vsemi štirimi sosednjimi državami. Gibanje Svoboda po njegovi oceni želi poudariti proevropsko usmeritev, ki je v interesu Slovenije. Golob pa je dejal, da glede zunanje politike ne bodo “solirali”, ter da bo arbitražni sporazum “trdno sidro, od katerega na noben način ne bomo odstopali”.

Pahor je še ocenil, da je Slovenija varna država z ugledom v mednarodni skupnosti. Tudi zaradi ukrepov aktualne vlade imamo po njegovi oceni obetavne gospodarske rezultate, “izhod iz covidne situacije je bil precej uspešen”, je naštel. “Seveda imamo glede nadaljevanja te situacije nekaj skrbi. Vendar je zapuščina prejšnje vlade taka, da lahko ob neki pametni in strateški politiki Slovenija te skrbi odpravi v prid naših skupnih stremljenj. Bo pa za to potrebno tudi nekaj več sodelovanja,” je še dodal.

Po oceni predsednika republike je namreč premalo spoštljive govorice in želje, da se s sodelovanjem poišče kompromis, ki bi bil skupno dobro. “Želim si, da bi se glede tega naredil korak naprej,” je pozval. Po Pahorjevem mnenju se bo morala tudi nova vlada potruditi, da dobi razumevanje, če ne že podporo opozicije.

Golob je odgovoril, da upošteva vsako priporočilo, “ker več ljudi več ve”. “Obstajajo nekateri izzivi, ki jih moramo nasloviti v tem mandatu in ki bodo zahtevali ustavno večino. To avtomatično pomeni pogovarjanje z opozicijo. Zagotovo pa v tem trenutku ne vidim potrebe po tem,” je dodal. Po njegovih besedah se morajo naprej operativno usposobiti, vzpostaviti vlado, čez poletje izpeljati nujne ukrepe, nato pa se jeseni lahko začnejo pogovarjati o t. i. državotvornih projektih in vzpostavijo kontakt tudi z opozicijo. Glede umika ograje z meje, kar je bila ena od njegovih predvolilnih napovedi, pa predsednik Gibanja Svoboda pravi, da prej kot bodo sestavili vlado, prej se bodo lahko lotili tudi tega.

V prvem nastopu izven izolacije, v kateri je bil v zadnjem predvolilnem tednu zaradi okužbe z novim koronavirusom, se je Golob sicer znova zahvalil volivcem za množično udeležbo na volitvah in za podporo njihovemu gibanju. “Zavedamo se odgovornosti, ki ste nam jo naložili in jo ponižno sprejemamo,” je dejal in dodal, da bodo pričakovanja počasi začeli izpolnjevati in jih po dveh mandatih izpolnili več, kot jih obljubljajo danes.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)