Zoran Janković “dal” Robertu Golobu “dva mandata” za vodenje vlade – Milan Kučan prišel v štab SD-ja – TOPNEWS.si

Zoran Janković “dal” Robertu Golobu “dva mandata” za vodenje vlade – Milan Kučan prišel v štab SD-ja

Zoran Janković “dal” Robertu Golobu “dva mandata” za vodenje vlade – Milan Kučan prišel v štab SD-ja

Prvi pogovori o oblikovanju vladne koalicije bodo stekli že v prihodnjih dneh, je nocoj napovedal predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, ki pričakuje, da bo vlado mogoče sestaviti v čim krajšem času. Napovedal je pogovore z ostalimi levosredinskimi strankami, na seznamu tistih, s katerimi se namerava sestati, pa ni SDS in NSi.

Kot je dejal, si upa trditi, da lahko vlado sestavijo hitro, brez obotavljanja. “Kasneje jo lahko nenazadnje tudi dopolnimo, če se bodo razmere spremenile in se bo pokazala potreba. A najprej bomo ukrepali hitro in odločno,” je zagotovil. Situacija v Sloveniji in v svetu je namreč preveč zahtevna, da bi si lahko privoščili dva ali tri mesece čakanja s prvimi ukrepi.

Kot je poudaril, se bo morala vlada osredotočiti na tri ukrepe: spremembo zakonodaje v sodelovanju s civilno družbo, pripravo na ponoven izbruh covida jeseni in pripravo na jesensko energetsko draginjo. “Za te tri ukrepe ne potrebujemo široke koalicije, še manj pa sestankovanja v nedogled s tistimi, ki so v opoziciji,” je poudaril.

Izrazil je obžalovanje, da se vse stranke KUL niso uspele uvrstiti v parlament. Ta teden se bodo začeli pogovarjati z ostalimi levosredinskimi strankami, ki so v parlamentu, pogovarjali se bodo tudi z levosredinskimi strankami, ki niso prišle v parlament, “ker imajo marsikateri dober kader za izvršno oblast in jih bomo povabili zraven”, je dejal.

V koalicijske pogovore bodo stopili tudi s civilno družbo, da se začnejo takoj pogovarjati o konkretnih ukrepih – katere zakone lahko podprejo takoj, katere je treba še dodelati. Zagotovil je, da civilne družbe ne bodo izključevali iz dela izvršne oblasti.

“SDS in NSi pa nimamo na seznamu tistih, s katerimi bi se v kratkem nameravali sestati. Ne izključujem, vendar prioritete so jasne in prva prioriteta niso zakoni, ki zahtevajo ustavno večino, za to bo še čas,” je poudaril.

Golob pričakuje, da se bodo v ponedeljek in v torek dobili in se pogovorili glede časovnice, saj si želi, da bi vlado sestavili hitreje, kot jo je Demos v času Lojzeta Peterleta, ki so bili najhitrejši. “Verjamem, da smo lahko izjemno hitri, in tudi ne vidim nobene potrebe, da bi na začetku sestavljali široko vlado, če razmere temu ne bodo naklonjene.”

Tudi predsednica SD Tanja Fajon si želi, da bi pogovori o oblikovanju vladne koalicije stekli čim prej, saj Slovenija potrebuje stabilno in močno vlado. Ne smemo izgubljati časa, verjetno pa v naslednjih dneh ali še celo nocoj pričakujem še kak klic, je odgovorila na vprašanje, kdaj bi lahko stekla koalicija pogajanja.

Fajonova je nocoj po telefonu poklicala Goloba in mu čestitala. “Uspel nam je skupni rezultat, da smo zamenjali vlado in to prepričljivo. Nisva se uspela še ujeti, to je na njegovi strani. Predvidevam oziroma želim, da bi pogovori stekli čim prej,” je dejala zvečer.

Ocenila je tudi, da bo glede na število strank, ki bodo prestopile parlamentarni prag, koalicijsko usklajevanje lažje, vlada pa bolj stabilna. Bi si pa tudi Fajonova želela, da bi še kakšna stranka “s strani demokratične opozicije” prestopila prag in bi lahko sestavili bolj barvito levosredinsko vlado.

Današnje državnozborske volitve so bile “neke vrste referendum zoper politiko, ki je Slovenijo vodila zadnji dve leti in jo spravila v položaj, v katerem je danes,” ocenjuje prvi predsednik Slovenije Milan Kučan. “To je upanje na boljše, bolj normalno življenje v tej državi,” je dejal. “Upam, da bo toliko poslancev skupaj z ostalimi v koaliciji veliko bolj odgovorno opravljalo svojo dolžnost, da bodo odgovarjali svojim volivcem in da bodo odgovarjali za obljube, ki so jih dali. Pričakujem zelo visoko stopnjo odgovornosti, osebne integritete in etike,” je dejal Kučan.

V volilni štab Gibanja Svoboda je v nedeljo prišel izrazit podporo gibanju in predsedniku Robertu Golobu tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Rezultat volitev je zanj pričakovan, meni tudi, da bo Golob vladal dva mandata. Verjame, da Ljubljana ne bo nikoli več ograjena in zaplinjena s solzivcem.

Župan mestne občine Ljubljana Zoran Janković je v volilni štab Gibanja Svoboda prišel stranki in Robertu Golobu izrazit podporo. Za Jankovića je rezultat volitev pričakovan. Dejal je, da je napovedal deset odstotnih točk razlike. Ima pa Golob po njegovem mnenju težko nalogo.

Zdaj je vse v Golobovih rokah, je dejal Janković. Po njegovih besedah bo moral Golob imeti dobro ekipo, ki bo dokazala, da z rezultati dela lahko popravi ugled Slovenije na vseh področjih. Glede sestavljanja koalicije Janković za Goloba nima nobenih nasvetov. “Želim mu vse dobro, glede na svoja leta, znanje, izkušnje, pričakujem, da bo Slovenijo vodil dva mandata in da bo vsem nam mnogo lepše, predvsem pa, da Ljubljana nikoli več ne bo imela ograje in solzivca,” je dejal Janković.

Glede predsednika SDS in trenutnega predsednika vlade Janeza Janše je Janković dejal, da je dobil odgovor na to, kar je počel zadnje leto in pol. Dejstvo je, da so bili nekateri ukrepi, predvsem za gospodarstvo, dobri in to je treba priznati. “Ampak on je vse te svoje dobre ukrepe uničil s svojimi tviti, sovraštvom, delitvami naroda,” je dejal Janković.

Po njegovih besedah je Janša “zdaj dokončno dojel”, da ima le teh 200.000 volivcev, ki so mu zvesti, in da nikoli več ne bo imel večine v Sloveniji. Zdaj je po njegovem mnenju žogica na strani Goloba, “morajo pokazati, da so boljši”, je zaključil.

COMMENTS

Wordpress (0)