(VIDEO) “Nekaj ​​se govori o tem, da naj bi Golob jeseni povabil k sodelovanju tudi NSI,” če Levica ne bo vstopila v vlado Roberta Goloba – Koordinator Luka Mesec in izvršni odbor Levice ponudili odstop – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Nekaj ​​se govori o tem, da naj bi Golob jeseni povabil k sodelovanju tudi NSI,” če Levica ne bo vstopila v vlado Roberta Goloba – Koordinator Luka Mesec in izvršni odbor Levice ponudili odstop

(VIDEO) “Nekaj ​​se govori o tem, da naj bi Golob jeseni povabil k sodelovanju tudi NSI,” če Levica ne bo vstopila v vlado Roberta Goloba – Koordinator Luka Mesec in izvršni odbor Levice ponudili odstop

Stranka Levica je na nedeljskih volitvah zabeležila slabši rezultat od pričakovanj, le za las ji je uspel preboj v parlament. Obeta se ji skoraj pol manj mandatov kot v dosedanjem sklicu parlamenta, in sicer pet. Koordinator Levice Luka Mesec je zato napovedal, da bo ponudil odstop s položaja.

Glede na to, da je cunami ali bolje rečeno tornado naredil pravi masaker med strankami , saj je včeraj odnesel iz parlamenta kar dve stranke KUL-a in bi   bi v Levici pravzaprav morali biti zadovoljni, da so prišli v parlament ter slaviti zmago, je vodstvo stranke na čelu z koordinatorjem Lukom Mescem in izvršilnim odborom ponudilo odstop svetu stranke.

V stranki  so namreč prepričani, da jih je sodelovanje v koaliciji KUL, kjer so sledili enemu in edinemu cilju, da Janeza Janšo spravijo z oblasti, stalo še boljšega rezultata na volitvah, saj so po jihovi oceni ohranili zgolj trdo jedro baze in njihovih najbolj zvestih privržencev. “Paktiranje” z liberalci oziroma z liberalnim blokom, spomnimo, da so v Levici odtegnili podporo vladi Marjana Šarca, kar je  privedlo do  manjšinske vlade in  posledično do odstopa Marjana Šarca ter omogočilo oblikovanje Janševe vlade, vsaj nekateri krogi v Levici ocenjujejo kot taktično napako.

Zato je bolj verjetno, da Levica ne bo sodelovala kot koalicijska stranka v vladi Roberta Goloba in Gibanja Svoboda. Tako , da bo Golob vsaj v prvi fazi oblikoval vlado z SD-jem, kar pomeni solidno večino 48 glasov plus dva poslanca narodnosti, ki običajno podpreta izvolitev nove vlade in ministrov.

Seveda pa bo odločitev Levice o morebitnem nesodelovanju v novi koaliciji v nadaljevanju  dalo proste roke za morebitne pogovore z NSI Mateja Tonina. Levica bo tako v velikem precepu, saj nosi del odgovornosti že za padec vlade Marjana Šarca na eni strani in po drugi strani bi v saj v prihodnosti to odprlo možnost za morebitni vstop NSI v koalicijo, čeprav kot je sinoči dejal Robert Golob nima namena ponuditi sodelovanja v vladi niti NSI še manj pa SDS-u.

Odločitev Levice glede koalicije bo tako zanimiva  predvsem v kontekstu ali  bo nadaljevala paktiranje z liberalci ali se bo odločila, da v vlado ne vstvkar je bližje razmišljanju trdemu jedru stranke, čeprav je ob morebitni zmago leve sredine Levica na soočanjih obljubljala sodelovanje novi vladi. Vseakor bo v prihodnjih nekaj tednov zanimivo za kakšno taktiko se odločila Levica oziroma katere poteze bo potegnila še posebaj v kontekstu pričakovanja civilne družbe, ki je dve leti protestirala proti Janševi vladi in se angažirala predvsem, ko ger za visoko udeležbo na nedeljskih volitavh.

Svet Levice, na katerem se bodo opredelili do odstopa izvršnega odbora stranke zaradi slabega volilnega rezultata, bo v prihodnjih dneh. Koordinator Levice Luka Mesec in prvak Gibanja Svoboda Robert Golob sta danes opravila pogovor, Golob pa naj ne bi imel zadržkov, da s koalicijskimi pogajanji počaka na odločitev stranke, pravijo v Levici.

“Pred koalicijskimi pogajanji z Gibanjem Svoboda moramo vedeti, ali še imamo zaupanje naših članov in članic,” je v današnji izjavi za medije dejal vodja poslancev Levice in član izvršnega odbora stranke Matej T. Vatovec.

Glede na statut stranke izvršni odbor sicer sestavlja 12 članov, med drugim koordinator stranke in njegov namestnik oz. namestnica, generalni sekretar stranke, vodja poslanske skupine in sekretar poslanske skupine.

Izvršni odbor je svoj odstop ponudil zaradi slabega volilnega rezultata. Na nedeljskih parlamentarnih volitvah je stranka po delnih neuradnih izidih dobila le 4,39 odstotka glasov in pet poslanskih mest. “Rezultat je pod pričakovanji, to si moramo priznati,” je dejal Vatovec, a ne glede na to ostajajo parlamentarna stranka, kar je pozitivno. Sploh glede na to, da sta dve stranki KUL izpadli iz parlamenta, je prepričan.

Rezultat Levice na volitvah je po njegovem mnenju mešanica različnih dejavnikov “od taktičnega glasovanja do tega, kako se je vodila kampanja”. Ocenjuje, da so v dveh letih v opoziciji dali vse od sebe, da pride do tega, kar se je zgodilo v nedeljo. “Slovenija je jasno pokazala, da ne želi živeti v državi, kot si jo slikajo Janša in druščina,” je dejal.

Vatovec je sicer potrdil, da sta se danes v telefonskem pogovoru slišala koordinator stranke Luka Mesec in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. “Čestitala sta si za dosežene rezultate in se pogovorila o naših rezultatih,” je dejal in dodal, da Golob nima zadržkov do tega, da počaka, da svet stranke opravi razpravo o zaupanju v vodstvo stranke. “Kar je tudi z našega vidika bolje, kot da bi šli na pogajanja brez mandata,” je dejal Vatovec.

Na vprašanje, ali jih Golob vidi v vladi, je Vatovec dejal, da je za tovrstne špekulacije še prezgodaj, a da je bil med strankama vzpostavljen stik, v Levici pa da so pripravljeni na pogovore. “Kam bo to pripeljalo, pa bomo videli,” je dejal.

“Levica si želi delati za dobro ljudi, v kakšni obliki, pa je stvar okoliščin,” je dejal Vatovec. Golob lahko po njegovem mnenju koalicijo sestavi z eno ali dvema strankama, sam ne izključuje nobene možnosti. Na vprašanje, ali obstaja možnost, da bo Levica delovala kot zunaj koalicijska podpornica vlade, pa je Vatovec dejal le: “Prvi korak je začetek pogajanj, to je prvi cilj, h kateremu moramo stremeti.”

 

COMMENTS

Wordpress (0)