CNN – “Slovenski populistični premier je na državnih volitvah izgubil proti okoljevarstveni stranki Gibanje Svoboda” – Kako slovenske volitve vidijo tuji mediji – TOPNEWS.si

CNN – “Slovenski populistični premier je na državnih volitvah izgubil proti okoljevarstveni stranki Gibanje Svoboda” – Kako slovenske volitve vidijo tuji mediji

CNN – “Slovenski populistični premier je na državnih volitvah izgubil proti okoljevarstveni stranki Gibanje Svoboda” – Kako slovenske volitve vidijo tuji mediji

Slovenski populistični premier Janez Janša je v nedeljo izgubil na državnih volitvah, saj je okoljevarstvena stranka Gibanje Svoboda dobila več glasov kot njegova stranka SDS, so po predhodnih podatkih volilnih oblasti.Janša, ki je upal na četrti mandat, je priznal, da je bil na glasovanju poražen, a dodal, da je njegova stranka SDS dobila več glasov kot kadar koli prej, piše ameriška televizijska mreža CNN, ki se sklicuje na intervjuje, ki jih je naredil Reuters v Ljubljani  Zapis CNN z naslovom: “Slovenski populistični premier je na državnih volitvah izgubil proti okoljevarstveni stranki Svobodno gibanje “. Povzemamo spodaj skupaj z odzivi v nekaterih evropskih voditeljev.

https://twitter.com/daniel_freund/status/1518483659145232385

“Rezultati so takšni, kot so. Čestitke relativnemu zmagovalcu,” je Janša nagovoril svoje privržence.
Volitve so bile pričakovano tesne, a uradni predhodni podatki kažejo, da je Svobodnjaško gibanje, novinec na volitvah, vodilo s 34,34 % glasov, kar je precej več od pričakovanega, SDS pa 23,83 % glede na 98,20 % preštetih. glasovnice.
S tem bi Gibanju za svobodo, ki se je zavzemalo za prehod na zeleno energijo, odprto družbo in pravno državo, zagotovilo 40 sedežev v 90-članskem parlamentu, SDS pa 28 sedežev. Volilna udeležba, na kateri je glasovalo okoli 1,7 milijona ljudi v majhni alpski državi, ki je članica Evropske unije in vojaškega zavezništva Nata, je bila 68-odstotna, so sporočili iz volilne komisije. Strokovnjaki pravijo, da je to precej nad državnim povprečjem.
»Največji zmagovalec je seveda Gibanje za svobodo,« je dejal Peter Merše, politični analitik. “Slovenija znova eksperimentira z novimi obrazi, z ljudmi, za katere prej komaj še slišali.”

Gibanje za svobodo, ki je bilo ustanovljeno lani, vodi Robert Golob, nekdanji direktor državnega energetskega podjetja, ki je začelo projekte zelene energije. Za sestavo vlade naj bi se združila z levo usmerjenimi strankami Socialnih demokratov in Levice, ki naj bi imele trenutno skupaj 12 sedežev v parlamentu.

https://twitter.com/IEBergant/status/1518292434454814721

55-letni Golob, za katerega se domneva, da je zbolel za Covid-19, se je prek video povezave  zahvalil svojim slavnim privržencem za zgodovinsko udeležbo. “To ne pomeni, da smo edinstveni, pomeni, da si ljudje resnično želijo sprememb,” je dejal. “Torej danes ljudje plešejo, a jutri je nov dan. Jutri se začnemo truditi, da upravičimo zaupanje.” Janša, 63-letni populist, ki se je z Brusljem sprl zaradi medijskih svoboščin, nasprotniki pa ga obtožujejo spodkopavanja demokratičnih standardov, kar je zanikal, je dejal, da bo nova vlada pred številnimi izzivi in ​​upa, da bo kos nalogi.

https://twitter.com/kbrecic/status/1518344142832775168

Veliko ljudi, ki jih je intervjuval Reuters, je dejal, da si želijo sprememb. “Teh politikov ne želimo več na oblasti,” je dejala 58-letna Milena, ki je glasovala v Ljubljani. “Zadnji dve leti sta bili v vseh pogledih obupni. Hočemo nove obraze, želimo normalnost in stabilnost.”

Evropska komisija danes kljub vprašanjem novinarjev v Bruslju vsaj uradno ni želela komentirati izida nedeljskih predsedniških volitev v Franciji in državnozborskih volitev v Sloveniji. Je pa Robertu Golobu in njegovemu Gibanju Svoboda na Twitterju že v nedeljo zvečer čestital evropski komisar Janez Lenarčič.

Kot vedno v primeru nacionalnih volitev je naš standardni odgovor, da z zanimanjem spremljamo, kaj se dogaja na nacionalni ravni in smo pripravljeni konstruktivno sodelovati z vsemi izvoljenimi predstavniki ljudstva. Ostalih vsebinskih komentarjev glede konkretne izbire volivcev nimamo, je na novinarsko vprašanje odgovorila tiskovna predstavnica komisije Dana Spinant.

Po dodatnem vprašanju in pomisleku, ali ni komisija v zvezi s tem preveč nevtralna, je Spinantova dodala, da je na novinarjih samih, da presodijo, program in stališča katerega kandidata so po njihovem mnenju najbližje delovnemu programu in stališčem komisije. “Mi ne moremo predlagati ali podpreti kateregakoli kandidata na nacionalnih volitvah, ne pred njimi in ne po njih,” je bila jasna.

To pa ne pomeni, da posamezni člani komisije in drugi evropski politiki nimajo svojih stališč, ki jih tudi javno izražajo. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je že v nedeljo zvečer na Twitterju čestital Golobu in njegovi stranki za prepričljivo zmago na parlamentarnih volitvah.

“Veselim se sodelovanja s prihodnjo vlado – za uspešno in spoštovano Slovenijo, ki bo odločna zagovornica temeljnih evropskih vrednot,” je dodal.

Evropski poslanec iz vrst liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt je medtem na Twitterju zapisal, da “je precej jasno, da so Slovenci – tako kot Francozi – ugotovili, da skrajno desni populizem ne ponuja nobenih rešitev v kriznih časih, samo evropska enotnost jih”. “EU 2 – populisti 0,” je dodal.

Tudi sama stranka evropskih liberalcev (Alde) se je na Twitterju odzvala na rezultate volitev v Sloveniji. “Slovensko ljudstvo je spregovorilo. Na volitvah so glasovali za proevropsko, demokratično in okoljsko ambiciozno stranko. Janše ni več. Demokracija se je vrnila,” so zapisali.

Vodja skupine socialistov in demokratov (S&D), španska poslanka Iratxe Garcia Perez, pa je čestitala Tanji Fajon in stranki SD kot “močni partnerici v novi vladi”. Ob tem je zapisala: “Slovenci so izbrali spremembo. Nočejo več populističnega in avtoritarnega Janševega vodenja.” Ob nedeljskem volilnem razpletu je očitno vesel tudi stalni predstavnik Italije pri EU Piero Benassi.

“Včerajšnje volitve nam dajejo dve državi, ki nameravata nadaljevati po poti evropske integracije. Za tiste, ki verjamejo v Evropo, takih pa nas je veliko in jaz vanjo vsekakor verjamem, je bil včeraj dan, ki nam daje veliko pozitivnih znakov in veliko upanja v težkem trenutku,” je ocenil po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Na nedeljske parlamentarne volitve v Sloveniji se je na Twitterju odzval tudi Manfred Weber, vodja desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP). Rezultatov neposredno ni komentiral, temveč je pohvalil stranko SDS, ker so “prevzeli odgovornost za Slovenijo in Evropo v izjemno težkih časih in dosegli rezultate”. Ob tem je čestital tudi stranki NSi ter Mateju Toninu za “uspešno delo v vladi v zadnjih dveh letih”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)