Prelomne desete volitve v samostojni državi – Danes bo znano kdo od 1476 kandidatov na 20 strankarskih listah bo “poklican” v državni zbor – TOPNEWS.si

Prelomne desete volitve v samostojni državi – Danes bo znano kdo od 1476 kandidatov na 20 strankarskih listah bo “poklican” v državni zbor

Prelomne desete volitve v samostojni državi – Danes bo znano kdo od 1476 kandidatov na 20 strankarskih listah bo “poklican” v državni zbor

Volivci bodo danes na devetih državnozborskih volitvah v zgodovini samostojne države izbirali novo sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Na voliščih po vsej državi bo med 7. in 19. uro glas za svojega kandidata lahko oddalo nekaj manj kot 1,7 milijona volilnih upravičencev. Do zaprtja volišč še vedno velja volilni molk.

Da gre za prelomne  volitve, kaže tudi  udeležba na predčasnem glasovanju je bila rekordna, glas je oddalo 130.151 ljudi, kar je 7,67 odstotka vseh volilnih upravičencev. Državna volilna komisija ocenjuje, da bo izvedba volitev stala 5,6 milijona evrov.

Volilni upravičenci, ki jih je na tokratnih volitvah 1.695.766, bodo lahko izbirali med 1476 kandidati za 90 poslanskih mest. Na letošnjih parlamentarnih volitvah nastopa 20 kandidatnih list, od tega 19 v vseh osmih volilnih enotah.

Med 7. in 19. uro bo odprtih 2995 rednih volišč, 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča, tako imenovanih volišč omnia, ter 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Na voliščih se morajo volivci izkazati z veljavnim osebnim dokumentom in se podpisati v volilni imenik. Prejeli bodo glasovnico z navodilom, da se glasuje samo za enega kandidata oz. kandidatko, in sicer tako, da se obkroži zaporedna številka ob imenu liste, ki je pred imenom kandidata.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)