(VIDEO) Super predvolilna sreda – Predvolilne konvencije kar štirih strank; LMŠ, SAB, NSI in Povežimo Slovenijo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Super predvolilna sreda – Predvolilne konvencije kar štirih strank; LMŠ, SAB, NSI in Povežimo Slovenijo

(VIDEO) Super predvolilna sreda – Predvolilne konvencije kar štirih strank; LMŠ, SAB, NSI in Povežimo Slovenijo

Predsednik največje opozicijske stranke LMŠ Marjan Šarec je ob zaključnem dogodku stranke pred državnozborskimi volitvami na Prešernovem trgu dejal, da je glas za LMŠ glas za vztrajnost, demokracijo, načelnost in javno zdravstvo ter javno šolstvo. Prepričan je, da bo naslednja vlada levosredinska in da bodo odpravili vso zakonodajo, ki ne spoštuje demokratične in ustavne ureditve.

Šarec je poudaril, da vztrajajo na svoji poti in da je glas za LMŠ tudi glas proti korupciji, ki “nam pobere vse preveč našega denarja”. Dejal je, da bo v nedeljo štel vsak glas. “Danes smo v prelomnem trenutku in danes oziroma v nedeljo bo res referendum, v kakšni državi želimo živeti, kajti še štiri leta takšne vladavine bi prinesle samo propad in uničenje demokracije,” je prepričan.

Volivke in volivce je pozval, da se udeležijo volitev, “kajti te volitve bodo prelomne”. Po njegovih besedah se bomo odločali, ali bomo živeli v državi, kot smo jo zdaj gledali dve leti, v kateri se ne spoštuje zakonodaje, integritete, demokracije in človekovih pravic. “Take države nočemo. Mi želimo demokratično, normalno državo, takšno kot smo je bili vajeni do nastopa te vlade,” je povedal Šarec.

Po volitvah pa bo po njegovem mnenju ključno ne kdo bo zmagal, ampak kdo bo imel dovolj partnerjev za sestavo vlade.

Šarec meni, da se je v kampanji premalo govorilo o boju s korupcijo in o neustavnosti. Pogrešal je, da se je akterje sedanje vlade premalokrat spomnilo na vse, kar so počeli. “Pomembno je, da se tega zavedamo, zato da v bodoče ne bomo več ponavljali teh napak in da se bomo lahko ozrli končno tudi naprej v razvoj, v prihodnost Slovenije,” je poudaril.

Predsednica SAB Alenka Bratušek v sklepnem delu kampanje poudarja, da so kandidati SAB odgovorna ekipa, vedo, kaj Slovenija potrebuje, in to tudi naredijo. Prepričana je, da bodo trden člen levosredinske vlade, saj so v preteklosti že pokazali, da v najtežjih časih znajo in zmorejo. Obljublja skrb za upokojence, zdravstvo in red v javnih financah.

Predsednica stranke, ki se sicer na parlamentarne volitve podaja tretjič, je na današnjem dogodku ob sklepnem delu kampanje poudarila, da stranka z vsakimi volitvami izboljša rezultat. To pričakujejo tudi tokrat, ciljajo pa na rezultat, ki bi jim prinesel osem do deset poslanskih mandatov v DZ, je dejala.

Hkrati je ocenila, da je za stranko uspešna predvolilna kampanja, v kateri so se podali med ljudmi, jim predstavili program ter na terenu dobili potrditev, da jim ljudje zaupajo. Po njenih besedah je slednje rezultat tega, da so v preteklosti dokazali, da tudi v najtežjih časih znajo in zmorejo. “Naredimo točno to, kar je v določenem trenutku za državo potrebno,” je dejala.

Slovenijo sicer v nedeljo čakajo pomembne volitve, meni Bratuškova. Ob tem je kritiko usmerila tudi v aktualno vlado, ki je po njenem prepričanju ljudi razdelila kot še nikoli, ob tem pa ne spoštuje ustave, pravne države, človekovih pravic in se ni pripravljena soočiti z dejanskim stanjem in gospodarskimi napovedi.

“To so podatki, s katerimi moramo živeti, naša naloga pa je, da ljudem povemo, kaj bo treba v prihodnosti narediti,” je prepričana.

Ob tem je volivce pozvala, naj se v čim večjem številu udeležijo volitev. Napovedala je, da se bodo v SAB še naprej borili, da bo Slovenija 24. aprila stopila na pravo pot.

Podporo stranki je danes izrazil tudi nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl. Kot je dejal, v SAB vidi “moralne kvalitete, ki večini strank v Sloveniji manjkajo”. Meni namreč, da stranka ni podlegala “kleptokratskim apetitom”, ni vpletena v številne afere, njeni člani pa povedo, kar imajo za povedati. Ob tem je še poudaril, da mora Slovenija ostati članica jedrne skupine EU, skupine, v kateri se ne dvomi, da se bo pridružila večini. Po njegovem mnenju mesto Slovenije namreč ne sme biti ob boku madžarskega premiera Viktorja Orbana.

Zbrane je nagovoril tudi generalni sekretar stranke Jernej Pavlič, ki je spomnil, da so do volitev sicer le še štirje dnevi, a “volitve se dobijo v finišu”, kar je SAB po njegovih besedah že večkrat tudi dokazala. Kot je še napovedal, bodo kampanjo aktivno peljali do konca, vse do nastopa predvolilnega molka.

Sicer pa so kandidati za poslance danes ponovno izpostavili ključne točke programa, s katerim se SAB podaja na volitve. Med drugim so izpostavili pomen samooskrbe s prehrano in energijo, zelene preobrazbe ter izzive, ki Slovenijo čakajo na področju zdravstva in skrajšanja čakalnih dob, ekonomije in gospodarskega razvoja.

Predsednik  NSi Matej Tonin je na volilni konvenciji izpostavil dosežke stranke v tem mandatu. Prepričan je, da so steber desnosredinske vlade, ki prinaša močno gospodarstvo, Slovenija pa si zasluži dobro vlado, ki je brez NSi ne more biti. Tonin na volitvah pričakuje tudi dober rezultat, ki bo šele “začetek, da bomo Slovenijo obdržali na pravi poti”.

Tonin se je v nagovoru ozrl na kampanjo pred volitvami v DZ, v kateri so po njegovi oceni dokazali, da so blizu ljudem. To ga utrjuje tudi v prepričanju, da je bila njegova napoved pred uradnim začetkom kampanje, da bo NSi presenečenje tokratnih volitev, pravilna.

Po njegovih besedah bo namreč ključen boj za tretje mesto, to bo boj, ki bo odločal o barvi končne koalicije. Zato je treba vse sile uperiti v to, da se NSi uvrsti na stopničke, saj so zagotovilo za “svetlo prihodnost Slovenije”, meni Tonin.

Tudi zato, ker se NSi nakazuje dober rezultat na volitvah, pa se po njegovem mnenju na stranko vrstijo napadi z vseh smeri. Med drugim je kot primer navedel dogajanje, ki je vodilo v odstop ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška. Podgoršek, ki se konvencije ni udeležil, je po mnenju Tonina z odstopom priznal svojo napako in priznal odgovornost. “Vsaka stranka mora tisto, kar govori, tudi narediti,” je poudaril.

Kljub temu pa po njegovih besedah ni mogoče zanikati uspehov, ki jih je minister dosegel na področju kmetijstva. Sicer pa je Tonin v svojem govoru izpostavil tudi dosežke preostalih ministrov iz kvote NSi, med drugim infrastrukturne projekte po Sloveniji, gradnjo domov za starejše občane in uspehe na področju digitalizacije.

Kot je še dejal, je ministrska ekipa NSi najučinkovitejši del te vlade, pametni ljudje pa pustijo, da se dobro delo nadaljuje. “Dobrega konja pustiš, da vleče ta voz naprej,” je razloge, zakaj naj volivci na volitvah izberejo NSi, ponazoril Tonin.

Prepričan je namreč, da bodo nedeljske volitve v DZ druge najpomembnejše v zgodovini Slovenije. Odločale bodo o tem, ali bomo šli naprej z razvojem ali nazaj, meni. Volivci bodo tako po njegovih besedah izbirali med dvema blokoma: na eni strani levi sile, ki so zbrane okoli predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba, ki stavijo na revanšizem, višje davke in nižje plače, ter NSi, ki je steber desnosredinske vlade, ki prinaša močno gospodarstvo. “NSi je steber te vlade, ta vlada zna in zmore,” je poudaril.

Podporo stranki je na konvenciji v videu nagovoru izrazil tudi vodja poslanske skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber. Med drugim je izpostavil dosežke, ki jih je v tem mandatu dosegla vlada na resorjih, ki pripadajo kvoti NSi. Ključno pa je po njegovih besedah sporočilo, ki ga NSi lahko ponudi volivcem, in sicer predvidljivost, da ljudje dobijo, kar stranka obljublja. Kot je še spomnil, se Slovenija na volitve podaja v težkih časih, pri tem pa je med drugim ključno, da se zavzemamo za svobodo in demokracijo.

Gibanje Povežimo Slovenijo je danes v Jevnici pri Litiji pripravilo osrednje zaključno srečanje pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami, ki so ga združili z dobrodelnim nogometnim turnirjem za pomoč družinam v stiski v Jevnici. Ob tem so izpostavili pomen povezovanja in razvoja podeželja ter pozvali k udeležbi na volitvah.

“Dokazujemo, da se da delati drugače, da Slovenija lahko diha z levim in desnim pljučnim krilom, da moramo misliti na vse regije, da mora postati življenje na podeželju spet privilegij ter da nihče ne sme ostati sam,” so ob srečanju izpostavili v gibanju.

Gibanje sestavlja pet strank, in sicer SLS, Konkretno, Zeleni Slovenije, NLS in Novi socialdemokrati. Februarja letos so stranke podpisale sporazum o skupnem nastopu na volitvah pod imenom Povežimo Slovenijo.

Kot je danes dejal predsednik SLS Marjan Podobnik, ki je povezoval srečanje, teh pet strank predstavlja tri bloke: ljudsko-socialnega, liberalno-gospodarskega in zelenega. “Za vse je prosto mesto, ker je tako pomembno, da bomo v času, ko se nam lahko približujejo še težje stvari, znali sodelovati in iskati najboljše rešitve različni ljudje,” je poudaril.

Zbrane na današnjem srečanju je nagovorilo nekaj kandidatov gibanja, ki se bodo na nedeljskih državnozborskih volitvah potegovali za poslanske mandate.

Gibanje Povežimo Slovenija je povabilo tudi druge stranke, da na današnjem srečanju predstavijo svoje kandidate. Vabilu so se odzvali v Naši deželi, ki je sodelovala tudi v dobrodelnem nogometnem turnirju, Gibanju Svoboda in SDS.

 

COMMENTS

Wordpress (0)