(VIDEO) Borut Pahor brez političnega “statementa” ob predčasnem glasovanju – V Zavezništvo za demokratično in pravično Slovenijo “preferirajo” zavezništvu strank demokratične opozicije, v Zboru za republiko pa “tiste, ki so dokazali sposobnost voditi državo tudi v kriznih razmerah” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Borut Pahor brez političnega “statementa” ob predčasnem glasovanju – V Zavezništvo za demokratično in pravično Slovenijo “preferirajo” zavezništvu strank demokratične opozicije, v Zboru za republiko pa “tiste, ki so dokazali sposobnost voditi državo tudi v kriznih razmerah”

(VIDEO) Borut Pahor brez političnega “statementa” ob predčasnem glasovanju – V Zavezništvo za demokratično in pravično Slovenijo “preferirajo”  zavezništvu strank demokratične opozicije, v Zboru za republiko pa “tiste, ki so dokazali sposobnost voditi državo tudi v kriznih razmerah”

Predsednik republike Borut Pahor je danes v Ljubljani na predčasnem glasovanju oddal svoj glas. Ob tem je vse državljanke in državljane pozval k udeležbi na tokratnih državnozborskih volitvah. “S svojo odločitvijo, po svoji vesti in prepričanju, si vzemite pravico in neposredno vplivajte na prihodnost naše države,” je dejal.

Vsak naš glas je neprecenljiv gradnik demokracije ter je pomemben in dragocen, saj z njim sporočamo svoja pričakovanja glede smeri razvoja države in soodločamo o mandatu za njeno vodenje, je prepričan predsednik republike.

“Zaradi nastalih razmer v Evropi in svetu, po pandemiji in z vojno v Ukrajini se v naslednjih letih ne bomo soočali samo z običajnimi problemi. Zelo verjetno je, da bodo ta čas zaznamovali tudi pomembnejši strateški izzivi za Slovenijo in našo skupno Evropo,” je opozoril.

Ob tem ocenjuje, da je to razlog za utemeljene skrbi, ni pa razloga za strah. “Dovolj politično povezana Slovenija je sposobna vse te izzive obrniti v naš skupen prid,” je prepričan.

Spomnil je, da samostojne slovenske države brez demokracije ne bi bilo in je tudi ne bo. “Z udeležbo na volitvah krepimo demokratične institucije in negujemo pomen demokratičnih vrednot. Udeležba na volitvah utrjuje našo državljansko povezanost in soodgovornost za vsestransko krepitev naše skupne domovine,” je poudaril.

“Izpričajmo našo demokratično zrelost, okrepimo našo državljansko samozavest in se strpno, a odločno spoprimimo z izzivi sodobnega sveta. Z našim glasom sooblikujemo prihodnost Slovenije,” je še pozval Pahor.

Tudi v Zavezništvu za demokratično in pravično Slovenijo državljanke in državljane pozivajo k udeležbi na državnozborskih volitvah. “Pred nami je zgodovinska odločitev: Bolj kot kadarkoli prej je nujno, da se podamo na volišča. To je priložnost za vse, ki želimo dobro svoji državi, nam samim in prihodnjim rodovom,” so zapisali v pozivu.

Poudarjajo, da lahko vsak prispeva k zaustavitvi razkroja demokratične ureditve Slovenije ter njeno vračanje v “zgodovinsko preživelo partijsko avtokracijo, ki nadzira vse: policijo, sodstvo, neodvisne institucije in medije, ki je vse bolj podobna oblasti, kakršna danes vlada v Orbanovi Madžarski in kakršni smo se pred 30 leti zoperstavili na plebiscitu”.

Vsak glas šteje, da zaustavimo nestrpno in zaničevalno javno govorico, prezir, sovraštvo, laži, diskvalifikacije, naštevajo. “Naša moč je v naših glasovih. Nobenega ne smemo izgubiti; premišljeno jih uporabimo za demokracijo, svobodo in solidarnost,” so zapisali.

Kot navajajo, nikogar od manjših strank podcenjujejo, toda sami vidijo največjo moč za rešitev demokracije v tem, da bi glasove prispevali “zavezništvu strank demokratične opozicije: SD, LMŠ, SAB, Levici in Gibanju Svoboda, ki bodo skupaj oblikovale čvrsto vladno koalicijo”.

Poziv je podpisalo več kot 120 posameznikov, med njimi več bivših rektorjev univerz na Primorskem, v Mariboru in Ljubljani, bivših direktorjev osrednjih raziskovalnih inštitutov s področja naravoslovja in družbenih ved, akademikov, univerzitetnih profesorjev in raziskovalcev.

Zavezništvo sestavljajo Alternativna akademija, Forum za demokracijo in Gibanje za družbeno odgovornost.

“Letošnje volitve vzemimo resno, naše vodilo mora biti: glasujmo za tiste, ki so dokazali sposobnost voditi državo tudi v kriznih razmerah; podpirajmo stranke, ki si prizadevajo za dobrobit in ohranitev slovenskega naroda;
volimo tiste, ki imajo v mislih svobodo za vse državljanke in državljane, ne pa za tiste, ki zlorabljajo politično, medijsko, finančno ali sodno oblast.
Pomembne odločitve zahtevajo premislek. Vprašati se moramo, kdo nudi večjo socialno varnost. Ali tisti, ki govorijo o socializmu prejšnjega stoletja, ali tisti, ki si prizadevajo za uspešno gospodarstvo, visoko zaposlenost in evropsko primerljive plače?
Novi obrazi so v politiki vsekakor zaželeni, a za vladno odgovornost morajo še zoreti in se tudi dokazati. Država se lahko uspešno vodi le na osnovi izkušenj in ne zgolj na medlih obljubah „svetle bodočnosti“. Tudi za volitve 24. aprila 2022 velja opozorilo Ivana Cankarja: “Narod si bo pisal sodbo sam!, pa so sporočili iz Zbora za republiko.

ZzR_izjava_2

COMMENTS

Wordpress (0)