Dve slovenski občini sta prvi evropski “zero waste” certificirani mesti – TOPNEWS.si

Dve slovenski občini sta prvi evropski “zero waste” certificirani mesti

Dve slovenski občini sta prvi evropski “zero waste” certificirani mesti

Občini Bled in Gorje sta prvi v EU, ki sta prejeli certifikat “zero waste” med 462 lokalnimi oblastmi, ki so se zavezale, da bodo postale “zero waste”. Nahajajo se v 11 evropskih državah: Belgiji, Bolgariji, Hrvaški, Nemčiji, Italiji, Latviji, Romuniji, Sloveniji, Španiji, Veliki Britaniji in Ukrajini.

Zero Waste Europe (ZWE) je sprožila program Zero Waste Cities in Zero Waste Cities Certification, da bi pospešila prehod na zero waste in izvajanje krožnega gospodarstva v evropskih mestih. Certificiranje izvaja ZWE-jeva Mission Zero Academy (MiZA).

Po uspešni realizaciji svojih načrtov v obeh slovenskih občinah je MiZA opravila revizijo preko neodvisnega strokovnjaka. Dokazali so učinkovitost svojega napredka pri izvajanju krožnega gospodarstva ter pridobili status certificiranih mest z akreditacijo dveh zvezdic, so sporočili iz MiZA.

Certifikat z dvema zvezdicama pomeni, da mesta že delujejo veliko bolje, kot zahtevajo evropski cilji, da imajo vzpostavljen širok nabor ukrepov za preprečevanje, ponovno uporabo in recikliranje ter da se na široko sodelujejo z različnimi zainteresiranimi stranmi, da bi tudi olajšali njihov prehod na cilj brez odpadkov.

Tako Gorje kot Bled izkazujeta vodilno vlogo pri ravnanju z odpadki in viri ter imata jasno strategijo za izboljšave, ki bodo v prihodnosti zagotovo prinesle še več zvezdic, so sporočili iz MiZA.

COMMENTS

Wordpress (0)