Čestitke in pozdravi – Putin čestital Orbanu in Vučiću, Janša Orbanu, Pahor Vučiću – Na čigavi strani je v resnici Slovenija? – TOPNEWS.si

Čestitke in pozdravi – Putin čestital Orbanu in Vučiću, Janša Orbanu, Pahor Vučiću – Na čigavi strani je v resnici Slovenija?

Čestitke in pozdravi – Putin čestital Orbanu in Vučiću, Janša Orbanu, Pahor Vučiću – Na čigavi strani je v resnici Slovenija?

Ruski predsednik Vladimir Putin je po volitvah na Madžarskem in v Srbiji čestital Viktorju Orbanu in Aleksandru Vučiću. Madžarska in Srbija sicer tudi v času vojne v Ukrajini ostaja tesni zaveznik Rusije v Evropi.

Slovenski premier Janez Janša pa  je v noči iz nedelje na ponedeljek  na Twitterju čestital madžarskemu kolegu Viktorju Orbanu, čigar stranka Fidesz je v nedeljo že četrtič zapored prepričljivo slavila na parlamentarnih volitvah. Kot je dodal Janša, ki velja za Orbanovega zaveznika in tudi prijatelja, “je dobro imeti prijatelje za sosede”.

Madžarski premier Viktor Orban po zmagi na nedeljskih parlamentarnih volitvah prejema čestitke iz Evrope. Med drugim so mu poleg Janeza Janše čestital tudi  nizozemski skrajni desničar Geert Wilders, vodja francoske skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Vučiću je čestital tudi  predsednik Borut Pahor, ki  je  včeraj po telefonu govoril s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in mu obenem čestital za vnovično izvolitev na predsedniški položaj, so sporočili iz urada predsednika republike. Dodali so, da sta imela predsednika daljši in prijateljski telefonski pogovor.

O izidu volitev na Madžarskem in v Srbiji so govorili tudi na sinočnjem predvolilnem soočanju na POP TV- ju, kjer je voditelj Jani Muhič  goste izzval z izjavo madarskega  predsednika valde Viktorja Orbana: “Premagal sem opozicijo, Bruselj in ukrajinskega predsednika Zelenskega” in jih vprašal na čigavi strani je potemtakem Slovenija.

Romana Tomc je uvodoma pozdravila zmago Viktorja Orbana na madžarskih parlamentarnih volitvah. Ob tem je dejala, da čestitajo vsakemu zmagovalcu demokratičnih volitev. Tomčeva je povedala, da se Sloveniji ni treba postavljati na nikogaršnjo stran, ko gre za vprašanje konflikta Madžarske in ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Tanja Fajon pa je dejala, da madžarski voditelj zavrača temeljne vrednote EU. “Eno je madžarski narod, drugo je madžarski režim Orbana, ki je državo pahnil stran od evropskih vrednot.”

Jernej Vrtovec (NSi) je dejal, da je Ukrajino treba vključiti v evropske integracije, s sosednjimi državami pa da je treba krepiti dobre med sosedske odnose. Robert Golob je povedal, da je Orbanovo stališče zaskrbljujoče: “ne samo za Evropo, ampak tudi za Slovenijo. Vsako ljudstvo si samo izbere svojo oblast, vendar pa so ti rezultati zelo slaba novica za vse, ki jih je madžarski premier naštel za nasprotnike, Evropsko unijo, tudi Zelenskega,” je dodal Golob.

Luka Mesec je izzval Tomčevo glede izjave o čestitanju vsem zmagovalcem volitev. Vprašal jo je, ali so že čestitali aktualnem ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu. Glede vladne zunanje politike pa je dejal, da ta podpira Orbana in Vučića, ki ju prav tako podpira Vladimir Putin. Alojz Kovšca je Luko Mesca obtožil zavajanja z besedami, da gibanje Povežimo Slovenijo podpira Putinov režim.

Marjan Šarec je povedal, da “v Sloveniji vemo, kdo je najboljši prijatelj Orbana. Zadnji dve leti gledamo, kaj se lahko zgodi, če se 24. aprila ne bomo pravilno odločili. Seveda je Orban zmagal z veliko večino, ker ima prikrojen volilni sistem in ima podrejene vse medije.” Za Vučića in Orbana je dejal, da se gresta “šolsko diktaturo”.

COMMENTS

Wordpress (0)