“Zmaga se vidi z meseca, gotovo pa iz Bruslja” – Viktor Orban po zmagi njegove stranke na madžarskih parlamentarnih volitvah – TOPNEWS.si

“Zmaga se vidi z meseca, gotovo pa iz Bruslja” – Viktor Orban po zmagi njegove stranke na madžarskih parlamentarnih volitvah

“Zmaga se vidi z meseca, gotovo pa iz Bruslja” – Viktor Orban po zmagi njegove stranke na madžarskih parlamentarnih volitvah

Na današnjih državnozborskih volitvah je prepričljivo zmagala madžarska desna stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana, kažejo prvi rezultati. Orbanova koalicija je dobila 57 odstotkov glasov, proevropska opozicijska koalicija Združeni za Madžarsko pa 31 odstotkov, je sporočila državna volilna komisija po 43 odstotkih preštetih glasov.

 

Čeprav štetje glasov še poteka, vse kaže na jasno podporo večine volivcev Orbanovemu populističnemu slogu vladanja. Današnje volitve so bile pričakovano najbolj negotove, odkar je Orban leta 2010 ponovno postal premier, saj je šest vodilnih opozicijskih strank pustilo ob strani ideološke razlike in oblikovalo enotno fronto proti Fideszu.

Ima pa vodja opozicijske koalicije Peter Marki-Zaj trenutno v svojem volilnem okraju 11 odstotkov manj kot kandidat Fidesa Janos Lazar, potem ko je bilo preštetih 74 odstotkov glasov.

Za Markija-Zaja, kandidata za premierja, ki je obljubil, da bo končal razširjeno korupcijo v vladi in dvignil življenjski standard s povečanjem financiranja zdravstvenega in izobraževalnega sistema, je to odvračajoč znak.

Opozicijske stranke in mednarodni opazovalci opozarjajo na strukturne ovire za Orbanov poraz, pri čemer navajajo vseprisotno provladno držo v državnih medijih, prevlado Orbanovih zaveznikov v zasebnih medijih in krojenje volilnih enot v korist vlade.

V parlament se je uvrstilo tudi Gibanje Naša domovina, ki ga vodi radikalno desničar Laslo Torockaj, ki je dobilo več kot šest odstotkov glasov. Torockaj je ustanovitelj Mladinskega gibanja 64 županij, ki ga je srbska policija označila za ekstremistično organizacijo. Zaradi tega so mu leta 2004 za eno leto prepovedali vstop v Srbijo, nato pa še od 2008 do 2010.

Od 199 poslancev madžarskega parlamenta jih je bilo 106 izvoljenih po večinskem principu, tako da v 106 volilnih okrajih zmaga kandidat z največ glasovi. Preostalih 93 sedežev se podeli na volitvah, na katerih tekmujejo liste strank. Prag za vstop liste v parlament je pet odstotkov oddanih glasov, deset odstotkov v primeru koalicije dveh strank in 15 odstotkov za zavezništva treh ali več strank.

Volilno pravico so imeli na volitvah tudi državljani Madžarske, ki živijo v tujini, pa tudi več kot milijon etničnih Madžarov, ki živijo v sosednjih državah. Orban je s spremembo volilnega zakona dal volilno pravico obema kategorijama volivcev.

Po preštetih skoraj 58 odstotkih glasov bi lahko stranka dobila 134 sedežev v 199-članskem parlamentu in s tem znova dvetretjinsko večino, poročajo tiskovne agencije.

COMMENTS

Wordpress (0)