(VIDEO) Inštitut 8. marec že zbral potrebne podpise podpore predlogu zakona o “dejanšizaciji” – “Avtorica Zakona o…. čem že? “Inštitut” za kaj že?, pa se na Twitterju sprašuje Janez Janša – TOPNEWS.si

(VIDEO) Inštitut 8. marec že zbral potrebne podpise podpore predlogu zakona o “dejanšizaciji” – “Avtorica Zakona o…. čem že? “Inštitut” za kaj že?, pa se na Twitterju sprašuje Janez Janša

(VIDEO) Inštitut 8. marec že zbral potrebne podpise podpore predlogu zakona o “dejanšizaciji” – “Avtorica Zakona o…. čem že? “Inštitut” za kaj že?, pa se na Twitterju sprašuje Janez Janša

Inštitut 8. marec je v sredo, ko je začel teči rok za zbiranje podpisov volivcev v podporo predlogu zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike, že zbral več kot 5000 podpisov, potrebnih za začetek zakonodajnega postopka, so sporočili z inštituta.

Na inštitutu so predlog zakona, ki ga podpirajo tudi opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB ter neparlamentarna stranka Gibanje Svoboda, v parlamentarni postopek vložil pred dvema tednoma.

V sredo so organizirali zbiranje po vsej državi, njihov cilj pa je zbrati 60.000 podpisov. “Želimo pokazati, da nam ni vseeno. Želimo odpraviti škodljive spremembe trenutne oblasti ter pokazati, koliko nas je, ki se za to borimo,” je v današnjem sporočilu za javnost poudarila članica programskega odbora Inštituta 8. marec Maja Koražija.

Ob tem so na inštitutu izpostavili, da so od začetka zbiranja podpisov deležni pritiskov s strani oblasti. Predstavniki koalicije namreč trdijo, da je zbiranje podpisov nezakonito, ker da je del neprijavljene predvolilne kampanje. Inštitut je v zvezi s tem dobil tudi poziv za pojasnila od inšpektorata za notranje zadeve. Članica programskega odbora Neža Dvorščak je v današnjem sporočilu navedla, da niso stranka in da nimajo predvolilne kampanje.

Sicer pa je inštitut skupaj s Sindikatom taksistov ta teden predstavil aplikacijo, preko katere bodo lahko tisti, ki težko pridejo do volišč, poiskali solidarnostne prevoze taksistov in drugih. V tej luči začenja akcijo iskanja za to pripravljenih prostovoljcev.

Na družbenih omrežjih pa se nadaljuje polemika med predsednikom vladajoče SDS Janezom Janšo in Niko Kovač direktorico Inštituta 8. marec.  “Avtorica Zakona o…. čem že? “Inštitut” za kaj že? Sicer pa ni važno, samo da denar priteka za mešanje megle. In ta privilegij bodo branili do konca. Vi pa garajte zanje,” pa se je na Twitterju odzval Janez Janša. 

Inštitut 8. marec po prvih treh dneh zbiranja podpisov

V sredo, 30.3 so v Inštitutu 8. marec začeli z zbiranjem 5 tisoč overjenih podpisov v podporo njihovemu Predlogu zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, ki so ga pred dvemi tedni vložili v Državni zbor. Nika Kovač je ob prvem dnevu zbiranja overjenih podpisov dejala: “Na prvi dan zbiranja podpisov proti škodljivim ukrepom oblasti smo se skupaj z našo ekipo podali na ulice mest in vasi. Verjamemo v skupnost. Širimo upanje za boljšo, enakopravnejšo prihodnost.”

V prvem dnevu število zbranih podpisov preseglo vsa pričakovanja

V sredo je Inštitut 8. marec organiziral akcije zbiranja podpisov po celi Sloveniji. Odziv ekipe prostovoljcev in prostovoljk, ki so zbirali podpise pred upravnimi enotami je bil izjemen. V enem dnevu so skupaj zbrali že več kot 5000 podpisov. “Naši prostovoljci in prostovoljke so čudoviti. Skupaj smo organizirali akcije zbiranja podpisov v Mariboru, Radovljici, Celju, Trbovljah in še v mnogih krajih. Podpise bomo zbirali še naprej, naš cilj je
zbrati 60 tisoč podpisov, ker želimo pokazati, da nam ni vseeno. Želimo si odpraviti škodljive spremembe trenutne oblasti ter pokazati koliko nas je, ki se za to borimo.” ob tem pove Maja Koražija, članica programskega odbora Inštituta 8. marec.

Poskusi omejevanja in pritiskov s strani oblasti

V Inštitutu 8. marec so od začetka zbiranja podpisov deležni pritiskov s strani oblasti. Predstavniki koalicijskih strank trdijo, da je zbiranje podpisov nezakonito saj naj bi bilo del neprijavljene predvolilne kampanje. Neža Dvorščak, članica programskega odbora ob tem doda: “Nismo stranka in nimamo predvolilne kampanje. Prizadevamo si odpraviti škodljive spremembe zakonov in spet živeti v pravni državi. Želimo neodvisno šolstvo in policijo, odprt akademski prostor, zagotovljene delavske pravice in solidarnejšo družbo. To je tisto, kar nam
v demokraciji pripada.” V Inštitutu zanikajo tudi obtožbe Zdravka Počivalška, ki trdi, da bodo ljudje morali vračati državno pomoč. “Naš zakon je dostopen na naši spletni strani. Odmikamo se od laži in zavajanja, v našem delovanju smo transparentni.” komentira Tina Tomšič, članica programskega odbora Inštituta 8. marec. Odmikajo se tudi od TikTok profila Potrebni smo nove vlade. “S tem profilom nimamo nič, ustvarjalk tega profila ne poznamo. Pred kratkim smo ustvarili svoj TikTok profil na katerega objavljamo zgolj ilustracije terumetniške kreacije na temo predloga zakona.” pove Sara Ugrin, članica programskega odbora Inštituta 8. marec.

Obisk gorenjske in pomurske regije ter skupa akcija s Sindikatom taksistov

Čez vikend se je razširjena ekipa Inštituta 8. marec, skupaj s prostovoljci in prostovoljci, odpravila po Sloveniji. V soboto so obiskali gorenjsko regijo s postanki v Kamniku, Kranju ter na Bledu in Jesenicah. Na obisk v Mursko Soboto, Lendavo in Ljutomer pa se bodo odpravili danes. V tem tednu so s Sindikatom taksistov predstavili aplikacijo preko katere bodo urejeni lahko tako taksisti kot ostali nudili solidarnostne prevoze na volišča tistim, ki sami sicer težko pridejo do volišč. Akcijo začenjajo s pozivom za prostovoljce, ki bi na dan volitev želeli nuditi brezplačne prevoze na volišča. “To bo še ena čudovita kampanja, ki jo soustvarjamo s krasnimi ljudmi.” pove Tija Jakič, članica programskega odbora Inštituta 8. marec.

COMMENTS

Wordpress (0)