Erdogan Putinu in Zelenskemu ponuja pogovore v Turčiji – TOPNEWS.si

Erdogan Putinu in Zelenskemu ponuja pogovore v Turčiji

Erdogan Putinu in Zelenskemu ponuja pogovore v Turčiji

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes v telefonskem pogovoru z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom ponovno ponudil gostovanje pogovorov med Putinom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Srečanje bi po oceni Erdogana lahko privedlo do trajnega premirja in dolgoročne rešitve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je danes po pogovorih z ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo v Lvovu na zahodu Ukrajine dejal, da bi se Zelenski in Putin še lahko sestala, v kolikor bodo pogoji za rešitev spora dosegljivi, poroča britanski BBC.

Tako Cavusoglu kot Kuleba sta dejala, da bosta svoja prizadevanja usmerila v pripravo srečanja med Putinom in Zelenskim. “Obstaja možnost, da se bosta voditelja sestala, a le če bodo pogovori služili kot podlaga za dogovor o perečih vprašanjih,” je poudaril Cavusoglu.

Ukrajinski zunanji minister pa je Turčijo zaprosil, naj bo skupaj s petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN in Nemčijo porok za vsak prihodnji dogovor z Rusijo. Temu pa po mnenju Cavusogluja Rusija ne nasprotuje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Turčija je pripravljena delovati v kakršni koli vlogi, da bi zmanjšala napetosti med Rusijo in Ukrajino. Predsednik Erdogan se pogaja tako z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom kot z ukrajinskim predsednikom Vladimirjem Zelenskim. Pravzaprav je oba celo povabil, da prideta v Turčijo, če se želijo srečati in rešiti svoje težave in nesoglasja,« je tiskovni predstavnik citiral časnik Sabah.

Kot je še dejal tiskovni predstavnik turškega predsednika, bo Erdogan “v prihodnjih tednih odšel v Ukrajino na pogajanja z Zelenskim”.

Turški predsednik je lani večkrat izjavil, da želi posredovati pri reševanju krize med Rusijo in Ukrajino. Putin je med telefonskimi pogovori decembra 2021 Erdoganu poudaril, da Kijev še naprej izvaja destruktivno politiko, ki je namenjena moti dogovorov iz Minska o ureditvi razmer na jugovzhodu Ukrajine.

 

COMMENTS

Wordpress (0)