(VIDEO) Jenullovi sinoči zažgali položnico in dobili novo globo, tokrat za uporabo pirotehnike s katero so zažgali transparent – Svetlana Makarovič je v pesmi obračunala z Igorjem Pirkovičem, Boris A. Novak pa z Janezom Janšo, ki mu je očital, da je povezan s “Putinovo korupcijsko politiko” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Jenullovi sinoči zažgali položnico in dobili novo globo, tokrat za uporabo pirotehnike s katero so zažgali transparent – Svetlana Makarovič je v pesmi obračunala z Igorjem Pirkovičem, Boris A. Novak pa z Janezom Janšo, ki mu je očital, da je povezan s “Putinovo korupcijsko politiko”

(VIDEO) Jenullovi sinoči zažgali položnico in dobili novo globo, tokrat  za uporabo pirotehnike s katero so zažgali transparent – Svetlana Makarovič je v pesmi obračunala z Igorjem Pirkovičem, Boris A. Novak pa z Janezom Janšo, ki mu je očital, da je povezan s “Putinovo korupcijsko politiko”

“Te položnice seveda ne bomo plačali, nikakor je ne bomo plačali, ker je popolnoma nelegitimna, ampak jo bomo skupaj prepustili plamenom  in tako kot je rekla Svetlana bo od nje ostal samo pepel,” je pred zažigom transparenta na katerem je bila slika položnice za 34.000 evrov.
Nato so položnico v obliki transparenta zalili z vnetljivo tekočino in jo simbolično zažgali. ” Pali, pali, pali in gori , gori , gorim je vzklikala navdušena množica. Slišati pa je bilo tudi predloge, da bi jo poslali Olaju,  Janši in Hojsu.

Vendar ni ostalo samo pri tem, po koncu protestov so k Jaši Jenullu pristopili policisti in mu napovedali novo kazen, tokrat za uporabo pirotehnike oziroma gorečih bakel saj, kot so  povedali policisti, uporaba  sicer navijaških rekvizitov  na javnih shodih in  protestih prepovedana.  Zbrane sta sinoči nagovorila tudi pesnik Boris A. Novak in pesnica Svetlana Makarovič, ki je predstavila svojo novo pesniško zbirko Vladavina Muh, posvečeno trenutnim političnim razmeram.
“To zbirko je pravzaprav napisal moj maček Muri, ki je postal pesnik in prva pesem, ki jo je napisal zveni takole: A mislite, da bom kar tiho, da vaše sranje bom trpel? Pet ostrih krempljev vam pokažem in to pravico sem si vzel, ker jaz sem pesnik, verz mi teče, ker vaši verzi so zanič.  Se opotekajo krevljajo, kot kakšen beden Pirkovič. Ste mislili, da bom  kar tiho v tej knjigi bom povzdignil glas, ker jasno vidim vso nesnago, ki ste nagnetli jo pred nas. Mi v petek bomo zopet zbrani, janšizem se bo izsmrdel, prihodnost je naši strani in jaz sem pesnik in bom pel”.

Makarovičeva je prebrala tudi  zadnjo pesem v zbirki  Vladavina muh. “S čarovnico prekleto se knjiga bo končala, poslednjo cigareto nocoj si bo prižgala, grmada je zložena in kmalu bo prižgana. Še zadnje avtograme v spomin čečka Svetlana, Zore pa krivonosi bo dal svoj blagoslov, ko Šurca  bodo končno nataknili na kol. Novinarsko svobodo razumel je narobe, posledice so tukaj in zdaj bo šel po gobe. Grmada je prižgana in les lepo gori, saj iz gozdov cerkvenih dovolj se ga dobi.  nesramni pesnik Kotik, ta bo evtanaziran v svarilo drugim mačkom, pa  bo še prej kastriran. Noben slovenski maček še mjavknil ne bo več, politična satira, to je dvorezen meč. Ves  luciferski trio s to knjigo bo zgorel, v spomin na pizdarijo ga bo prekril pepel.”

Pesnik Boris A Novak pa je v   najprej prebral nekaj verzov  za Ukrajino, ker so  po njegovem “povezani tudi z odnosom Slovenije in Janeza Janše do Putina do Rusije in do Ukrajine”. Boris A novak je prebral pesem Pričevanje: “Kdo je kriv za smrt na pragu mirne hiše, kdo je kriv za kri, kdo je kriv za krike, kdo je kriv za krivdo, ki je čas ne izbriše, kdo je kriv za večno večne zrušene pomnike, kdo je kriv za nikdar najdene grobove, ki so staršem vzeli tolike sinove. Kdo je kriv?  Naj rečem ob solzah otroka, da je reka zgodovine pregloboka, naj se zlažem, da je pesem roža niča in molčim.  Jaz namreč vem čigava je ta roka, tudi jaz sem kriv, jaz plašna priča …”   Boris A Novak  je povedal, da bo s pesmijo  nadaljeval naslednji teden, ker se bo groza pobijanja otrok, nosečnic, starejših ljudi tam nadaljevala .  “S Putinom je bil korupcijsko povezan tudi predsednik naše vlade. Takrat je govoril Vladimir Vladimirovič Putin  Put – in  zdaj pa v Bruslju kliče Put- out, Put out Putin. To je njegova politika s katero hoče zmagati na volitvah” Fuj , fuj  je vzklikala množica Boris A Novak pa je na koncu recitiral še pesem o tem, kdo bo plačal neznansko globo, kot je dejal  “za grobo palicajski varovanje znanih nenasilnih protestov na znanem kraju  in ob znanem času”.

Protestniki so se v prestolnici sicer zbrali že 99. petek zapored. Vse zbrane so povabili na jubilejni 100. petkov protest, ki se bo na Trgu republike odvijal prihodnji teden.

COMMENTS

Wordpress (0)