(V ŽIVO) Kongres SDS – “Če bomo izhajali iz vrednot slovenske osamosvojitve, potem bomo lahko naslednjih 30 let še bolj uspešni”- Je Janeza Janša pred kongresom vladajoče stranke v Slovenskih Konjicah sinoči napovedal tri desetletja dolgo vladavino SDS-a? – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Kongres SDS – “Če bomo izhajali iz vrednot slovenske osamosvojitve, potem bomo lahko naslednjih 30 let še bolj uspešni”- Je Janeza Janša pred kongresom vladajoče stranke v Slovenskih Konjicah sinoči napovedal tri desetletja dolgo vladavino SDS-a?

(V ŽIVO) Kongres SDS – “Če bomo izhajali iz vrednot slovenske osamosvojitve, potem bomo lahko naslednjih 30 let še bolj uspešni”- Je Janeza Janša pred kongresom vladajoče stranke v Slovenskih Konjicah sinoči napovedal tri desetletja dolgo vladavino SDS-a?

Slovenska demokratska stranka se bo danes zbrala na svojem 12. kongresu, na katerem bodo delegati sprejeli programske resolucije in izvolili novo staro vodstvo. Janševa potrditev za predsednika je tokrat  zgolj formalnost, saj je to, kot pravijo v stranki, “zaenkrat  najboljši kandidat”. Okoli 600 delegatov se bo po letu 2017 zopet sestalo na kongresu SDS. Aktualni predsednik SDS- a Janez Janša, ki stranko vodi od leta 1992, je tudi tokrat brez protikandidata. Petnajstega maja 1993 je socialdemokratsko stranko na tretjem kongresu od Jožeta Pučnika prevzel prav Janez Janša, ki stranko vodi praktično že 28 let.

Čeprav je tokratna postavitev in scenografija kongresa drugačna od famoznega 7. “kongresa novih energij”, ki je pred 20 leti leta 2001 zasedal nedaleč od Slovenskih Konjic v prostorih Celjskega sejma, kjer je vsaj nekatere udeležence vse skupaj spominjalo na veličastne kongres “Kitajske komunistične partije”, pa vladajoča SDS še nikoli v zgodovini od ustanovitve ni bila tako močna in trdno na oblasti kot tokrat.

Če je po kratki vladavini Demosa prvo dekado, dolgo več kot desetletje, od leta 2002 do 2004, zaznamovala vladavina Janeza Drnovška in je sedanja vladajoča SDS bila zgolj koalicijska stranka, pa kongres tokrat poteka v času, ko Janez Janša vodi že trejo vlado in se stranka pripravlja na naslednje parlamentarne volitve.

Razmišljanja znotraj vladajoče stranke pa so tokrat, kljub pravkar končanemu zahtevnemu času pandemije in priprav na vodenje EU, usmerjena že na naslednje volitve, ki bodo, zdaj je skoraj zagotovo redne, torej leta 2022.  Med političnimi insajderji namreč ni enotnega mnenja, ali bodo naslednje volitve “plebiscit” proti Janši ali pa bo Janši ob razdeljenosti levosredinska prostora uspelo s pomočjo “sestrskih” strank in “utrujenosti materiala” dobiti ponovni mandat za vodenje vlade.

Kljub nasprotovanju in protestom proti “drugi republiki” je namreč Janezu Janši tokrat ob tem, da je takoj po nastopu tretje vlade marca lani, ko je čez noč  “odvrgel rokavice”, uspelo “streti odpor” in spremeniti ali vreči državo s temeljev, na katerih je temeljila dolga tri desetletja različnih bolj ali manj koalicijskih vlad. Če ne bo bistvenih premikov na domačem političnem prostoru, predvsem pa “pomoči od zunaj”, obstaja velika verjetnost, da bo Janši uspelo nemogoče, da bo tudi na prihodnjih volitvah dobil mandat za sestavo nove vlade.

Leta 1990 je Ivan Oman kot Demosov kandidat na prvih demokratičnih volitvah dejal: “Mi gremo na volitve zato, da zmagamo!
Janeza Janšo, ki je pri sedemnajstih letih vstopil v Zvezo komunistov in se je nekaj mesecev pred afero JBTZ odločil za kandidaturo za predsednika ZSMS, je premagal Jožef Školč. Janša bi lahko v Slovenskih Konjicah v svojem govoru parafraziral Jožefa Školča v smislu “obstaja realna možnost, da na naslednjih splošnih volitvah zmagamo”.

Slovenska demokratska stranka bo danes na 12. volilnem kongresu poleg predsednika volila člane izvršilnega in nadzornega odbora stranke za naslednja štiri leta. Poleg volitev ožjega vodstva bo predstavljenih tudi 5 resolucij. Kongres, ki poteka pod sloganom sloganom “Gradimo Slovenijo« #zate” bo sprejel tudi pet resolucij.

Posebno pozornost je že pred kongresom doživela kongresna resolucija na štirih straneh, ki namreč govori tudi o državljanski vojni ter “ekstremni politični stranki Levica, ki živi za totalitarno preteklost in črpa iz nje”.

SDS je v predlogu kongresne resolucije »Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države«, v kateri je bilo med drugim zapisano, da so v SDS “v težki situaciji, ki jo kroji koronakriza, ekstremisti v poldrugem letu dokazali, da jim ni nič sveto, ne zakoni, ne pravila, ne domovina, niti zdravje ljudi. Nedavni ‘nacipožig’ poslanskih stolov pred parlamentom napoveduje usodno zaostrovanje razmer, kar lahko vodi v obnovitev državljanske vojne.”

V resoluciji  »Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države« se izpostavlja nevarnosti, ki pretijo slovenskemu ustavnemu redu ter demokraciji. Ugotavlja se, da nasprotniki demokracije napadajo Slovensko demokratsko stranko ter njenega predsednika. Cilj napadov ni zgolj omejitev stranke SDS kot dejavnika modernizacije, temveč uvedba nove (stare) družbene ureditve, utemeljene na marksizmu-leninizmu-kardeljizmu!

Spodaj objavljamo kratek povzetek resolucije, ki so ga pred kongresom objavili na spletni strani stranke SDS:

Kongres bodo predstavljenih 5 resolucij, ki se dotikajo najbolj perečih izzivov, s katerimi se sooča Slovenija. Resolucije naslavljajo vse družbene skupine, še posebej pa ranljive skupine, ki se potrebne posebne pozornosti politike.

1. Nosilna programska resolucija »Gradimo Slovenijo« utrjuje vrednote Slovenske demokratske stranke, izpostavlja dolžnosti odgovorne politike in utrjuje zaupanje v EU in njene institucije. Dotika se evropskih izzivov, izpostavlja potrebe po lastnih okoljskih prioritetah, ter aktivnosti za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov. Kot pomemben cilj si zastavlja odpravljanje revščine, zagotavljanje enakih izhodiščnih možnosti, ter ustvarjanje pogojev za vzpostavitev visokotehnološke in digitalne razvite družbe. Prav tako se dotika pomembnosti enakovrednosti spolov, ter skrbi za starejše.

2. Resolucija »Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države« izpostavlja nevarnosti, ki pretijo slovenskemu ustavnemu redu, ter demokraciji. Ugotavlja, da nasprotniki demokracije napadajo Slovensko demokratsko stranko ter njenega predsednika. Cilj napadov ni zgolj omejitev stranke SDS, kot dejavnika modernizacije, temveč uvedbe nove (stare) družbene ureditve, utemeljene na marksizmu-leninizmu-kardeljizmu!

3. Resolucija »Oda mladosti« izpostavlja probleme mladih. Pretekle leve vlade so mlade sistematično zapostavljale, zato je prehod mladih v odraslost otežen. Resolucija je poiskala rešitve na področju nakupa prvih nepremičnin, štipendiranja, plačanih obveznih praks, izgradnje novih študentskih domov, povečane regionalizacije, zaradi katere mladi ne bi bili prisiljeni v selitev od doma. V skladu s podporo razvoju podeželja, uvaja tudi subvencije tudi za nakup izbranih živil v trgovinah in ekoloških kmetijah.

4. Resolucija »Ženska sem, vem, znam, zmorem« prepoznava potrebo po prizadevanju za enake možnosti med spoloma ter usmerja napore v zagotavljanje enakih možnosti za dekleta in ženske pri izobraževanju, dostopanju do trga dela, kariere in pri ustvarjanju družine. Med drugim predlaga ukrepe kot so promocija žensk v podjetništvu, povečanje sredstev za gradnjo novih vrtcev, ter uvedbo fleksibilnega delovnega urnika za ženske z otroki.

5. Resolucija »Za boljši jutri vseh generacij gradimo konkurenčno digitalno družbo« naslavlja potrebe starejših. Resolucija ugotavlja, da je Slovenija starajoča družba, kar zahteva veliko mero medgeneracijske solidarnosti, ki mora temeljiti na pravičnosti in poštenosti. Ob tem zavrača tezo, da je digitalizacija proces, ki zadeva zgolj mlade. Ravno nasprotno, digitalizacija je eden izmed procesov, v katerih morajo starejši aktivno sodelovati. Resolucija med drugim predlaga ukrepe kot je razbremenitev pokojninsko blagajne vseh bremen, ki niso posledica v času aktivne zaposlitve vplačanih prispevkov, uvedba demografskega sklada, ter zagotovitev možnosti oskrbe vsem starejšim, tudi z uvedbo konkurenčnosti na trgu dolgotrajne oskrbe. Na kongresu bodo sodelovali tudi tuji državniki, sicer na daljavo.

Podporo stranki, prizadevanju stranke ter njenim članom, bodo izrazili madžarski predsednik vlade Viktor Orban, avstrijski kancler Sebastian Kurz, ter vodja poslanske skupine EPP Manfred Weber.

Dogajanje bo obogatil tudi glasbeni program. Nastopila bosta zabavna glasbena skupina M.J.A.V. ter pevski zbor Zreče.

COMMENTS

Wordpress (0)