WHO je Ukrajino pozvala, naj uniči patogene, shranjene v laboratorijih – Varnostni svet ZN bo danes obravnaval obtožbe Moskve, da je Washington ustvaril in financiral mrežo bioloških laboratorijev v Ukrajini, kot del domnevnega programa biološkega orožja. – TOPNEWS.si

WHO je Ukrajino pozvala, naj uniči patogene, shranjene v laboratorijih – Varnostni svet ZN bo danes obravnaval obtožbe Moskve, da je Washington ustvaril in financiral mrežo bioloških laboratorijev v Ukrajini, kot del domnevnega programa biološkega orožja.

WHO je Ukrajino pozvala, naj uniči patogene, shranjene v laboratorijih – Varnostni svet  ZN bo  danes obravnaval obtožbe Moskve, da  je Washington ustvaril in financiral mrežo bioloških laboratorijev v Ukrajini, kot del domnevnega programa biološkega orožja.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je Ukrajini svetovala, naj uniči vse nevarne patogene, shranjene v javnih zdravstvenih laboratorijih v državi, da prepreči morebitno širjenje bolezni med prebivalstvom, je v petek Reutersu potrdila WHO. Strokovnjaki za biološko varnost so povedali, da je vstop ruskih vojakov v Ukrajino in bombardiranje njenih mest povečalo tveganje za pobeg patogenov, ki povzročajo bolezni, če je kateri od objektov, kjer so shranjeni, poškodovan.

Tako kot mnoge druge države ima Ukrajina laboratorije za javno zdravje, ki raziskujejo, kako ublažiti nevarnost nevarnih bolezni, ki prizadenejo živali in ljudi, vključno s COVID-19. V odgovoru na Reutersova vprašanja o sodelovanju z Ukrajino pred in med rusko invazijo je WHO potrdila, da je več let sodelovala z ukrajinskimi laboratoriji za javno zdravje pri spodbujanju varnostnih praks, ki pomagajo preprečiti “naključno ali namerno sproščanje patogenov”.

Kot del tega dela je SZO močno priporočila Ministrstvu za zdravje Ukrajine in drugim pristojnim organom, da uničijo visoko tvegane patogene, da bi preprečili morebitna razlitja, je sporočila WHO, agencija Združenih narodov.

SZO ni želela povedati, kdaj je dala priporočilo, niti ni navedla podrobnosti o vrstah patogenov ali toksinov v ukrajinskih laboratorijih. Agencija tudi ni odgovorila na vprašanja, ali so bila njena priporočila sprejeta.

Ukrajinske laboratorijske zmogljivosti so v središču naraščajoče informacijske vojne, odkar je Rusija pred dvema tednoma začela invazijo na Ukrajino. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zakharova je bila v sredo ponovila obtožbo, da ZDA vodijo laboratorij za biološko bojevanje v Ukrajini. Obtožbo  sta jo Washington in Kijev večkrat zanikala.

Zakharova je dejala, da dokumenti, ki so jih ruske sile odkrile v Ukrajini, kažejo “nujen poskus izbrisa dokazov o vojaških bioloških programih” z uničenjem laboratorijskih vzorcev. Reuters njenih informacij ni mogel potrditi.

V odgovoru je tiskovni predstavnik ukrajinskega predsednika dejal: “Ukrajina odločno zanika kakršne koli takšne obtožbe.

Ruska vojska je pred tem obtožila Washington, da je ustvaril in financiral mrežo “biolaboratorij” v Ukrajini kot del domnevnega programa biološkega orožja. Rusko obrambno ministrstvo je v četrtek trdilo , da dokumenti, ki so jih zasegli v ukrajinskih raziskovalnih ustanovah, kažejo, da so ZDA načrtovale “delati na patogenih ptic, netopirjev in plazilcev” in potencialno preučiti, ali bi te živali lahko prenašale tako nevarne bolezni, kot je virus afriške prašičje kuge. in antraks.

Moskva je v petek pozvala , naj se sestane Varnostni svet ZN, da bi razpravljali o domnevnih programih biološkega orožja, ki jih podpirajo ZDA v Ukrajini.

Ameriška in ukrajinska vlada sta trditve odločno zanikali in vztrajali, da v Ukrajini nikoli ni obstajal noben program biološkega orožja. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelesky je v petek izjavil, da je večina bioraziskovalnih zmogljivosti v njegovi državi podedovanih iz sovjetskih časov in da so “osredotočeni na civilno znanost,” poroča RT.

Direktorica ameriške nacionalne obveščevalne službe Avril Haines je v četrtek priznala , da je Washington laboratorijem “zagotovil pomoč “, vendar je vztrajal, da je to strogo “v kontekstu biološke varnosti”.

Rusija je pozvala k zasedanju Varnostnega sveta ZN, na katerem bi razpravljali o domnevnih programih biološkega orožja v Ukrajini, ki jih podpirajo ZDA. Washington je zanikal, da ima v lasti ali upravlja kakršne koli take biolaboratorije v državi, medtem ko je Kijev vztrajal, da se objekti ukvarjajo samo s civilnimi raziskavami.

https://twitter.com/vijestihr/status/1502185053610151938

Namestnik moskovskega odposlanca pri ZN Dmitrij Poljanski je v petek zgodaj napovedal to potezo in dejal, da je misija zahtevala vrh Varnostnega sveta za 11. marec, hkrati pa se je skliceval na poročilo obrambnega ministrstva, ki trdi, da so ZDA in zaveznice v Natu izvajale “vojaške biološke programe” v Ukrajini.

 

Moskav vztraja, da Pentagonova agencija za zmanjšanje obrambne grožnje “financira in izvaja vojaške biološke raziskave na ozemlju Ukrajine”, pri čemer se citirajo dokumenti, za katere pravijo, da so jih zajeli v več objektih med nenehnim napadom Rusije na državo. Ministrstvo je med drugimi dejavnostmi dejalo, da so bile raziskave opravljene v laboratorijih v Kijevu, Harkovu in Odesi, da bi “proučili možnost širjenja posebno nevarnih okužb s pticami selivskimi”.

Washington pa je te obtožbe zavrnil , tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price pa je v sredo novinarjem povedal, da ZDA “v celoti izpolnjujejo svoje obveznosti v skladu s Konvencijo o kemičnem orožju in Konvencijo o biološkem orožju ter nikjer ne razvijajo in ne posedujejo takšnega orožja”. .”

Namesto tega je Price trdil, da je Rusija tista, ki izvaja “programe aktivnega kemičnega in biološkega orožja”, čeprav ni pojasnil ali zagotovil dokazov za nasprotno obtožbo.

Drugi ameriški uradniki so ponudili različne odgovore na ruske trditve. Podsekretarka za politične zadeve Victoria Nuland je na primer v torek zakonodajalcem povedala , da ima Ukrajina dejansko “biološke raziskovalne zmogljivosti”, in izrazila zaskrbljenost, da “ruske sile morda želijo prevzeti nadzor nad” nevarnimi snovmi iz teh laboratorijev. . Ni pa potrdila kakršne koli ameriške vloge v objektih in se ni spuščala v podrobnosti o tem, kakšno delo je bilo opravljeno.

Varnostni svet Združenih narodov se bo sestal  danes  na zahtevo Rusije, so sporočili diplomati, da bi razpravljali o trditvah Moskve, ki so bile podane brez dokazov, o bioloških dejavnostih ZDA v Ukrajini.

 

COMMENTS

Wordpress (0)