Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba sta pristala v Turčiji, ki je ponudila posredovanje v pogovorih – TOPNEWS.si

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba sta pristala v Turčiji, ki je ponudila posredovanje v pogovorih

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba sta pristala v Turčiji, ki je ponudila posredovanje v pogovorih

Rusko zunanje ministrstvo je potrdilo , da naj bi Lavrov v sredo odpotoval v turško mesto Antalya, pri čemer so lokalni mediji pozneje poročali, da sta oba s Kulebo prispela na mirovna pogajanja, ki so bila predvidena za četrtek v hotel Regnum Carya. Tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko je na Twitterju potrdil prihod Kulebe v letovišče.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je najprej napovedal načrtovano srečanje v ponedeljek in izrazil upanje, da bo pomenilo “prelomnico in … pomemben korak k miru in stabilnosti”. Dejal je, da so pogovori potekali po “intenzivnih diplomatskih prizadevanjih” Ankare in da bo dialogu prisoten.

Ameriški predsednik Joe Biden se bo v četrtek pogovarjal tudi s turškim predsednikom Recepom Erdoganom, da bi razpravljali o razmerah v Ukrajini, je potrdila Bela hiša.

Srečanje v Antalyi bo sledilo trem krogom pogovorov v Belorusiji – tesni ruski zaveznici –, ki so prinesli omejene načrte humanitarnih koridorjev v več ukrajinskih mestih, a nekaj drugih rezultatov. Od takrat je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nakazal pripravljenost za razpravo o ključnih ruskih zahtevah, vključno s priznanjem Krima kot ruskega ozemlja in statusom odcepljenih republik Donetsk in Lugansk, poroča RT.

Moskva pravi, da je bila njena “posebna vojaška operacija” sprožena v obrambo dveh separatističnih republik v regiji Donbas, čeprav se je misija od takrat razširila na večja ukrajinska mesta. Kijev je medtem napad obsodil kot neizzvan in vztrajal, da ne namerava s silo povrniti separatističnih območij.

Kuleba je napovedal, da bo danes Lavrovu predlagal srečanje predsednikov obeh držav, Volodimirja Zelenskega in Vladimirja Putina, da bi dosegli dogovor o prekinitvi ognja. Tudi v Kremlju srečanju med ministroma pripisujejo velik pomen. Oba ministra sta sinoči že prispela v Turčijo, pogovori pa naj bi potekali enkrat zjutraj oziroma dopoldne.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je izrazil upanje, da bodo pogovori preprečili hujšo tragedijo ali celo pomagali doseči premirje, a analitiki svarijo, da so možnosti za preboj v Antalyi minimalne.

Direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je napovedal, da bo tudi sam danes prispel v Antalyo, saj da se morajo nujno začeti pogovori o jedrski varnosti Ukrajine.

Medtem bo na obisk na Poljsko danes pripotovala podpredsednica ZDA. Sestala se bo s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo in premierjem Mateuszom Morawieckim. Načrtovano je tudi srečanje Harrisove s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem, ki bo istočasno v Varšavi. Harrisova se bo nato v petek odpravila še v Romunijo.

Obisk Harrisove v Varšavi bo sicer potekal v senci nesoglasja med Poljsko in ZDA glede dostave poljskih migov Ukrajini preko ameriške vojaške baze v Nemčiji. V Washingtonu so dali v sredo jasno vedeti, da poljska ideja o dostavi lovcev ne pride v poštev, saj bi lahko vodila v nevarno eskalacijo.

COMMENTS

Wordpress (0)