(VIDEO) “Vedno deluješ v času, v katerem si se znašel” – Angela Merkl je, v stilu Edith Piaf, dejala, da ne obžaluje odločitve o nakupu ruskega plina v času svojega mandata – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Vedno deluješ v času, v katerem si se znašel” – Angela Merkl je, v stilu Edith Piaf, dejala, da ne obžaluje odločitve o nakupu ruskega plina v času svojega mandata

(VIDEO) “Vedno deluješ v času, v katerem si se znašel” – Angela Merkl je, v stilu Edith Piaf,  dejala, da ne obžaluje odločitve o nakupu ruskega plina v času svojega mandata

Lani je 55 % nemškega uvoza plina prihajalo iz Rusije, kar je deloma rezultat Merklovega prizadevanja za trgovinske vezi z Rusijo in podpore kontroverznemu plinovodu Severni tok 2, tudi po tem, ko je Moskva leta 2014 priključila Krim.

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel  je na tiskovni konferenci pred podelitvijo nagrad Fundacije Gulbenkian v Lizbonije dejala, da ne obžaluje odločitve o nakupu ruskega plina v času svojega mandata.

 

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je v četrtek branila odločitev svoje administracije o nakupu ogromnih količin ruskega zemeljskega plina, potem ko je naletela na kritike zaradi svoje ruske politike.

“Vedno deluješ v času, v katerem si,” je po poročanju Reutersa Merklova dejala novinarjem v Lizboni. “V tem pogledu odločitev sploh ne obžalujem, temveč verjamem, da je bila z vidika časa prava.”

Nadalje je dejala, da je bilo takrat “zelo racionalno in razumljivo dobiti plin po cevovodih, tudi iz Rusije, ki je bil cenejši od LNG iz drugih delov sveta”, poroča Associated Press. Merklova je mislila na utekočinjeni zemeljski plin, prehlajeno različico zemeljskega plina, ki se lahko prevaža z ladjami.

Nemčija – največje evropsko gospodarstvo – je odvisna od zemeljskega plina iz Rusije, ki predstavlja 35 % njenega uvoza goriva. Industrijska elektrarna uvozi skoraj ves zemeljski plin, ki ga uporablja, kar po podatkih ministrstva za gospodarstvo predstavlja približno četrtino celotne mešanice energetskih virov v državi .

Nemčija je zaradi tega postala ranljiva za pretrese oskrbe iz Rusije in Berlin se zdaj trudi nadomestiti ruske dobave zemeljskega plina, potem ko je državni plinski velikan Gazprom prekinil pretok plina prek Severnega toka 1 ključnega plinovoda.

Ti dogodki zakrivajo dediščino Merklove, ki je decembra 2021 odstopila s položaja po 16 letih na oblasti. Pred kratkim je bila med moskovsko invazijo na Ukrajino pod močnim nadzorom in kritikami političnih tekmecev, tiska in svojih vrstnikov zaradi svoje ruske politike .

Ruska plinska politika Nemčije je trajala desetletja, začela se je med hladno vojno v šestdesetih letih prejšnjega stoletja s politiko Pipelinepolitik, ki je obe strani povezala s plinovodom. Namen te poteze je bil spodbuditi Sovjetsko zvezo k dialogu in trgovini z Zahodom namesto k konfliktu, je aprila za Insider povedal Henning Gloystein, direktor za energijo, podnebje in vire pri Eurasia Group.

In Rusija je bila vedno – do zdaj – zanesljiv dobavitelj plina, tudi med hladno vojno in med razpadom Sovjetske zveze, je pred tem za Insider povedal Davide Oneglia, višji ekonomist pri londonskem svetovalnem podjetju TS Lombard.

Vendar je priznala, da je ruska invazija na Ukrajino spremenila dinamiko nemških odnosov z Moskvo.

“Ta brutalni ruski napad je prinesel spremembo; to je prelomnica in nova vlada se mora seveda s tem soočiti in to tudi počne,” je po poročanju AP v četrtek dejala Merklova.

 

COMMENTS

Wordpress (0)