Tudi ameriški vozniki še nikoli niso plačali toliko za bencin – V ameriškem kongresu pa naj bi kljub temu sinoči dosegli dogovor o embargu na uvoz ruske nafte in plina, nemški kancler Olaf Scholz zavrnil možnost prepovedi uvoza ruske nafte in plina – TOPNEWS.si

Tudi ameriški vozniki še nikoli niso plačali toliko za bencin – V ameriškem kongresu pa naj bi kljub temu sinoči dosegli dogovor o embargu na uvoz ruske nafte in plina, nemški kancler Olaf Scholz zavrnil možnost prepovedi uvoza ruske nafte in plina

Tudi ameriški vozniki še nikoli niso plačali toliko za bencin – V ameriškem kongresu pa naj bi kljub temu sinoči dosegli dogovor o embargu na uvoz ruske nafte in plina, nemški kancler Olaf Scholz  zavrnil možnost prepovedi uvoza ruske nafte in plina

Ameriški vozniki še nikoli niso plačali toliko za bencin. Cena za galono navadnega plina zdaj znaša 4,14 dolarjev, po podatkih službe za informacije o cenah nafte, podjetja, ki zbira in izračunava cene za AAA. To je premagalo prejšnji rekord 4,11 dolarjev na galono, ki je veljal od julija 2008 ugotavljajo pri CNN.

Medtem ko Rusija nadaljuje z invazijo na Ukrajino, cene plina rastejo hitreje kot odkar je orkan Katrina leta 2005 zadel na naftne ploščadi in rafinerije vzdolž ameriške obale zaliva.
Rekordna cena 4,14 dolarjev  je od zaključka poslovanja na vzhodni obali v ponedeljek. Možno je, da bi se lahko povprečje, ki je izračunano na dinamični podlagi s podatki o cenah na 140.000 bencinskih črpalkah v ZDA, nekoliko spremenilo, preden AAA poroča o svoji pozorno opazovani povprečni ceni v torek zjutraj. Toda glede na cenovno aktivnost v zadnjih dneh bi se ta cena le nekoliko dvignila, ne pa znižala. Torej je rekord zanesljiv.
Povprečno 4,14 dolarja pomeni, da se je cena v zadnjem tednu zvišala za 52 centov za galono in za 60 centov ali 17 % od 24. februarja, dneva, ko so ruske sile napadle Ukrajino .

Povečanje cen plina se ne bo kmalu ustavilo, je dejal Tom Kloza, globalni vodja energetske analize za OPIS. Veleprodajne cene bencina so se v ponedeljek na različnih trgih po ZDA zvišale med 1 centom na kar 12 centov za galono. Ta povečanja bodo v razmeroma kratkem času prenesena na voznike na črpalki.

“Mislim, da bomo dosegli 4,50 $ za galono, preden se bo obrnilo,” je dejal Kloza. “Tveganje je, kako hudo postane to, kako dolgo to traja. Celo 5 dolarjev na galono po vsej državi je mogoče. Tega ne bi predvidel, preden so se spopadi začeli.”
Zakaj cene plina rastejo?
Rusija je ena največjih izvoznic nafte na svetu, večina njene proizvodnje gre v Evropo in Azijo. Po podatkih ministrstva za energijo je ruska nafta decembra predstavljala le 2 % ameriškega uvoza. Toda cena nafte je na svetovnih trgih surovin, zato je vpliv čutiti povsod.
Sankcije, uvedene ruskemu gospodarstvu po invaziji, so doslej izključile izvoz nafte . Toda trgovci niso bili pripravljeni kupovati ruske nafte zaradi sankcij proti bančnemu sektorju v državi. Mnogi so tudi zaskrbljeni zaradi iskanja naftnih tankerjev, ki so pripravljeni pristati v ruskih pristaniščih.

Bidenova administracija je dejala, da razmišlja o prepovedi ameriške prepovedi uvoza ruske nafte . To bi verjetno imelo omejen vpliv na svetovne ali domače cene, saj se tako malo pošilja v ZDA. Vendar se povečuje pritisk za uradno prepoved ruske nafte s strani evropskih držav in Japonske . Če bi se to zgodilo ali če bi Rusija sama ustavila pošiljke nafte , da bi se maščevala na sankcije, ki so jih njenemu gospodarstvu uvedle zahodne države, bi to imelo večji vpliv na svetovne naftne trge.
To je tisto, na kar stavijo vlagatelji, ki licitirajo pri pogodbah za prihodnje dobave nafte, da bi se lahko zgodilo, kar je dvignilo ceno surove, je dejal Kloza.”Če bo to postala resnična prepoved, ne le dejanska prepoved, je zaskrbljenost, da bo trajala dlje,” je dejal.
Kjer je plin najdražji … in najcenejši?
V nekaterih delih Združenih držav je plin 4 dolarjev  za galono še vedno redek. Velik del osrednjih zveznih držav, od južne Severne Dakote do Teksasa, je imel povprečje v ponedeljkovem branju iz AAA, ki niso višja od 3,74 dolarjev za galono.

Toda cene povsod hitro rastejo. Najnižje povprečje po vsej državi v ponedeljkovem branju AAA je v Missouriju, kjer neosvinčeni znaša 3,63 dolarjev za galono. Toda v zadnjem tednu se je to povečalo za 30 centov ali 9%.
Od ponedeljka zjutraj je bilo 21 zveznih držav plus Washington, DC, kjer je bila cena 4 $ ali več. Celoten severovzhodni in srednji Atlantik, pa tudi zahodna obala, Nevada, Arizona, Illinois, Aljaska, Havaji, Michigan in Florida so imeli povprečje v državi pri 4 dolarjih ali več. In verjetno je, da bodo druge države presegle mejo 4 $ za galono, ko bodo v torek objavljena povprečja po vsej državi. Indiana, Virginia in Georgia so bile v ponedeljkovem branju manj kot petek oddaljene od te oznake.
Najvišje cene so v Kaliforniji, kjer je povprečje v državi v ponedeljek znašalo 5,34 galono za galono.
Boj proti inflaciji
Hitro zvišanje cen plina resno obremenjuje številna gospodinjska proračuna. Prihaja v nesrečnem trenutku, saj se je splošna inflacija v zadnjih 12 mesecih zvišala za 7,5 %, kar je največje povečanje cen življenjskih potrebščin na letni ravni v skoraj 40 letih. Bencinski servisi v velikem številu oglašujejo cene, ki so za potrošnike veliko bolj vidne kot mnoge druge cene.
Povprečno gospodinjstvo v ZDA porabi približno 90 litrov plina na mesec. Torej bo samo 60-centovno zvišanje povprečne cene od začetka vojne v Ukrajini to tipično gospodinjstvo stalo približno 54 dolarjev več na mesec, kot so porabili za plin pred tem zadnjim skokom.

Politiki so pripravljeni plačati ceno podpore Ukrajini, saj višji stroški plina ugriznejo potrošnike
In ni tako, kot da bi bile cene pred tem nedavnim dvigom cen plina nizke. Pred enim letom je povprečna cena za galono običajnega znašala 2,77 $ za galono, tako da vozniki zdaj plačujejo 1,37 dolarjev za galono več. To znaša skoraj 125 USD na mesec več ali skoraj 1500 USD na leto, če cene ostanejo tako zvišane tako dolgo.
Kljub temu bi bil rekord 4,11 dolarjev, ki je bil postavljen leta 2008, enak 5,25 dolarjev za galono v današnjem dolarju, če bi ga prilagodili inflaciji. In vozila kot skupina so danes bolj varčna kot leta 2008, z veliko več električnimi in priključnimi hibridnimi vozili ter na splošno boljšo porabo goriva kot flota avtomobilov na cesti pred 14 leti.

Vodilni predstavniki demokratske in republikanske stranke so v ponedeljek dosegli dogovor o potrditvi predloga zakona za embargo na uvoz ruske nafte in plina ter za ukinitev statusa stalne normalne trgovinske partnerice za Rusijo, poročajo ameriški mediji na podlagi neimenovanih zaupnih virov v kongresu.

Vlada predsednika ZDA Josepha Bidna še ni sprejela odločitev za naftni embargo zaradi napada na Ukrajino in se o tem posvetuje z zavezniki. V primeru potrditve predloga zakona, ga bo moral Biden podpisati preden bo začel veljati.

Nemčija se uvozu ruskega plina noče odpovedati, Biden pa je bil doslej zadržan, ker bo prepoved uvoza nafte pomenila povišanje cen bencina v ZDA, čeprav iz Rusije ne uvozijo veliko.

Ukinitev statusa normalne trgovinske partnerice za Rusijo pa bo dejansko pomenila konec ruskega izvoza v ZDA, saj se bodo carine krepko povišale.

Kljub uvedbi gospodarskih sankcij proti Rusiji je nemški kancler Olaf Scholz v ponedeljek dejal, da mora Evropa še naprej uvažati rusko nafto in plin, ki sta po njegovem mnenju “bistvena” za energetsko varnost celine.

“V tem trenutku evropske oskrbe z energijo za proizvodnjo toplote, mobilnost, oskrbo z električno energijo in industrijo ni mogoče zagotoviti na noben drug način,” kot z uvozom iz Rusije, je zapisano v uradni izjavi Scholzovega urada. “Zato je bistvenega pomena za zagotavljanje javnih storitev in vsakdanje življenje naših državljanov.”

Nemčija se zanaša na Rusijo pri približno 55 % celotne oskrbe s plinom, medtem ko EU uvaža več kot polovico vseh svojih energentov. Od tega uvoza Rusija dobavlja 41 % plina, 46 % premoga in 27 % nafte.

EU zato neradi sankcionira rusko energijo kot odgovor na konflikt v Ukrajini, čeprav je Moskvo udarila z omejitvami brez primere, zaprla njen zračni prostor za ruske lete, prepovedala ruske medije in dobavljala orožje Ukrajini.

Za Nemčijo je zagotavljanje stalnega pretoka nafte in plina še bolj kritično. Državna naložba v vetrno energijo ni zagotovila dovolj energije, da bi nadomestila zaprtje premogovnikov, zadnje tri jedrske elektrarne pa naj bi zaprte do konca tega leta. Plinovod Severni tok 2 je bil načrtovan za zagotavljanje energetskih potreb Nemčije s poceni zemeljskim plinom iz Rusije, dokler Berlin ni preklical svojega certificiranja pred rusko vojaško ofenzivo v Ukrajini.

Nemčija si trenutno prizadeva zmanjšati odvisnost od ruskega plina, gospodarski minister Robert Habeck pa je v soboto napovedal , da bo zgradila dva terminala za utekočinjen zemeljski plin (LNG), ki bo omogočila uvoz od dobaviteljev, kot so Združene države. Medtem Nemčija že presega cilje, določene v načrtu EU za leto 2030 , ki zahteva, da se 32 % vse energije proizvede iz obnovljivih virov.

“Nemška vlada že mesece trdo dela s svojimi partnerji znotraj Evropske unije in zunaj nje, da bi razvila alternative ruski energiji,” je nadaljeval Scholz. »Vendar tega ni mogoče narediti čez noč. Zato je naša zavestna odločitev, da nadaljujemo dejavnosti gospodarskih podjetij na področju oskrbe z energijo z Rusijo.«

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)