ZDA namigujejo, kaj bi se zgodilo, če bi ubili Zelenskega – Washington potrjuje, da za Ukrajino obstajajo načrti za “kontinuiteto vladanja”. – TOPNEWS.si

ZDA namigujejo, kaj bi se zgodilo, če bi ubili Zelenskega – Washington potrjuje, da za Ukrajino obstajajo načrti za “kontinuiteto vladanja”.

ZDA namigujejo, kaj bi se zgodilo, če bi ubili Zelenskega – Washington potrjuje, da za Ukrajino obstajajo načrti za “kontinuiteto vladanja”.

Državni sekretar Anthony Blinken je v nedeljo dejal, da ima ukrajinska vlada “načrte” za zagotovitev “kontinuitete vladanja” , če bi bil predsednik Volodimr Zelensky ubit. Zelenski vztraja, da je še vedno v Kijevu, a naj bi ga zahodni uradniki že nameravali postaviti za vodjo v izgnanstvu. New York Times poroča, da države, ki so prijateljske z ukrajinskim predsednikom, razpravljajo o “naslednji liniji”, če bi ga ujeli ali ubili ruske sile.

“Ukrajinci imajo pripravljene načrte, o katerih ne bom govoril ali se spuščal v kakršne koli podrobnosti, da bi zagotovili, da obstaja tisto, čemur bi tako ali drugače rekli kontinuiteta vlade,” je Blinken povedal za CBS News na vprašanje o možnostih. v nedeljo in dodal “naj pustim to pri tem.”

Najvišji diplomat ZDA je nato Zelenskega in njegov kabinet označil za “utelešenje teh neverjetno pogumnih ukrajinskih ljudi”.

Blinken, predsednik Joe Biden in širok nabor voditeljev Nata in Zahoda so Zelenskemu ponudili podobna sporočila podpore, pa tudi pošiljke orožja in humanitarne pomoči. Vendar so nosilci odločanja v Washingtonu in Evropi izrecno izključili neposredno vojaško posredovanje in zavrnili uvedbo “območja prepovedi letenja”. Slednji, za katerega je Zelenski že večkrat zahteval, naj bi zagotovil, da se ZDA in Nato zavežejo k sestrelitvi ruskih letal nad Ukrajino, za kar Moskva pravi, da bo štela za vojno dejanje.

Čeprav vojska Zelenskega prejema stalen dotok zahodnega orožja, je Rusija v 11 dneh, odkar so njene sile prvič prestopile meje države, napredovala skozi Ukrajino. Nekatera mesta so zavzele ruske čete, druga mesta – vključno s Harkovom, Mariupolom, Volnovakho in Kijevom – pa so trenutno obkrožena.

To obkroženje je povzročilo špekulacije, da je Zelenski morda že pobegnil iz Kijeva. Medtem ko se je predsednik med večino svojih nedavnih videonagovorov pojavljal v neopisem okolju, je v petek na Instagramu objavil videoposnetek , ki naj bi bil posnet v njegovi pisarni v Kijevu, v katerem pravi, da “nihče ni nikamor pobegnil”.

Kljub temu, da je Zelenski izjavil, da je zavezan boju, so ameriški uradniki že razmišljali o načrtih za odstranitev ukrajinskega voditelja. Že nekaj dni po spopadu naj bi Zelenskemu ponudili evakuacijo iz Kijeva, ki pa jo je zavrnil . Po poročilih številnih ameriških tiskovnih hiš konec tedna so zahodni uradniki razpravljali o podpori morebitni vladi Zelenskega v izgnanstvu, kot je Trumpova administracija poskušala storiti z venezeulskim opozicijskim voditeljem Juanom Guaidom leta 2019.

Kot piše na spletni strani RT načrti, ki naj bi bili obravnavani, naj bi vključevali Zelenskega, ki bo vladal iz zahodnoukrajinskega mesta Lvov ali iz druge evropske države. Nekatere politične osebnosti v ZDA in Evropi, predvsem nekdanja ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in britanski premier Boris Johnson , so predlagale podporo morebitnemu ukrajinskemu uporu proti ruskim silam v tem primeru.

COMMENTS

Wordpress (0)