“Te sankcije, ki se uvajajo, so podobne napovedi vojne, a hvala bogu, da do tega ni prišlo,” je dejal Putin med govorom v Aeroflotovem centru za usposabljanje v Moskvi. – TOPNEWS.si

“Te sankcije, ki se uvajajo, so podobne napovedi vojne, a hvala bogu, da do tega ni prišlo,” je dejal Putin med govorom v Aeroflotovem centru za usposabljanje v Moskvi.

“Te sankcije, ki se uvajajo, so podobne napovedi vojne, a hvala bogu, da do tega ni prišlo,” je dejal Putin med govorom v Aeroflotovem centru za usposabljanje v Moskvi.

Vladimir Putin je ob obisku letalske šole Aeroflota zahodne sankcije primerjal z vojno napovedjo Rusije, ob tem pa znova branil odločitev za napad na Ukrajino, ki je bil po njegovih besedah ​​nujen za zaščito rusko govorečih prebivalcev na vzhodu Ukrajine in tudi interesov Rusije.

Putin je zavrnil predloge, da bi v Rusiji uvedel izredno ali vojno stanje. Putin je to izjavil med pogovorom s skupino stevardes v Aeroflotovem centru za usposabljanje blizu Moskve.

V Rusiji ni pogojev za razglasitev vojnega stanja, za to bi bila potrebna zunanja agresija, je po poročanju ruskih tiskovnih agencij danes dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Opozoril je, da bo vsako državo, ki bi želela uvesti območje prepovedanega letenja nad Ukrajino, obravnaval kot udeleženko konflikta.

V preteklih dneh so se širila ugibanja, da bi Putin lahko v Rusiji razglasil vojno stanje in bi nadzor v državi prevzela vojska. Ruski predsednik je to zavrnil in dejal, da bi se za ta korak odločil le v primerih zunanje agresije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pri tem pa je poudaril, da obstajajo tudi druge posebne izredne razmere, ki se lahko uporabijo v primeru obsežne zunanje grožnje, vendar tudi teh ne namerava uvesti. S tem je odgovoril na strahove številnih Rusov, medtem ko so mnogi zaradi tovrstnih bojazni že zapustili državo.

Putin je tudi opozoril, da bo vsako državo, ki bi želela uvesti območje prepovedanega letenja nad Ukrajino, obravnaval kot udeleženko konflikta. Dodal je, da bi imela uvedba takšnega območja katastrofalne posledice ne le za Evropo, ampak tudi za ves svet, poroča BBC.

V govoru je Putin še enkrat ponovil svoje pogoje za končanje ruske vojne proti Ukrajini. Kot najpomembnejšo zahtevo je navedel demilitarizacijo Ukrajine. “Jasno moramo vedeti, katero orožje je kje in pod kakšnim nadzorom,” je povedal.

Od začetka ruske invazije pred 10 dnevi je Zahod Rusiji uvedel vrsto sankcij, vključno z zamrznitvijo Putinovega tujega premoženja in izključitvijo številnih ruskih bank iz mednarodnega plačilnega sistema Swift.

Poleg tega so številna multinacionalna podjetja prenehala delovati v Rusiji. V soboto so Zara, Paypal in Samsung postale zadnje svetovne blagovne znamke, ki so tam prekinile trgovanje.

Gospodarski ukrepi so že povzročili znižanje vrednosti rublja in prisilili rusko centralno banko k podvojitvi obrestnih mer.

COMMENTS

Wordpress (0)