(VIDEO)- Slavoj Žižek v posebnem intervjuju za Topnews.si o tem, zakaj je Putin tako pupularen med novo populistično desnico v Evropi in tudi v desnem krilu ameriške republikanke strank ter o tem kdo je “Putinovska peta kolona v Evropi” – “Imam nostalgijo po hladni vojni, kjer so bila neka osnovna pravila” – TOPNEWS.si

(VIDEO)- Slavoj Žižek v posebnem intervjuju za Topnews.si o tem, zakaj je Putin tako pupularen med novo populistično desnico v Evropi in tudi v desnem krilu ameriške republikanke strank ter o tem kdo je “Putinovska peta kolona v Evropi” – “Imam nostalgijo po hladni vojni, kjer so bila neka osnovna pravila”

(VIDEO)- Slavoj Žižek v posebnem intervjuju za Topnews.si o tem, zakaj je Putin tako pupularen med novo populistično desnico v Evropi in tudi v desnem krilu ameriške republikanke strank ter o tem kdo je “Putinovska peta kolona v Evropi” – “Imam nostalgijo po hladni vojni, kjer so bila neka osnovna pravila”

Prihod Slavoja Žižka na včerajšnji kongres Levice v Mariboru  je bil že sam po sebi dogodek. Žižek je znan po svojih tudi kontroverznih stališčih , kjer se pogosto zateče k provokaciji, ki pa je včasih ljudje ne razumejo ali ne sprejemajo najboljše.

Tako Žižek javnost pred ameriškimi novembra 2016 pred predsedniškimi volitvami  v ZDA razburil z izjavo, da bi, če bi bil ameriški državljan, glasoval za Trumpa, saj naj bi morda le-to sprožilo določene politične procese na levici. “Trumpa preziram, tudi njegovo obnašanje, in ne zanikam, da je izjemno nevaren,” je za newyorški javni radio takrat Žižek, vendar je menil , da levica v ZDA pretirava z označevanjem Trumpa ali njegovih privržencev kot fašistov. Žižek je  takrat vztrajal, da ZDA niso diktatorska država in da Trump ne bo uvedel fašizma. “Morda sem nor, ampak mislim, da se ne bo zgodilo čisto nič velikega in hudega,” je dejal Žižek po skupni predstavitvi prvega romana njegove soproge Jele Krečič z naslovom Ni druge (“None Like Her”) v Brooklynu.

Vendar nič ni pomagalo-  Žižek je  izgubil  kolumne v ameriških liberalnih časopisih kot sta Washington Post in New York Times. Žižek je zato v zdnjem času  velikokrat nastopil na Russia Today, vendar se zdi, da zaradi ostre  kritike na račun  ruskega predsednika Vladimirja Putina po agresiji na Ukrajino tudi tam ne bo več nastopal.

Včeraj je bil Žižek zopet provokativen, saj je na koncu Levici dal nasvet, da naj v primeru, če bi bila prisiljena  izbirati med Novo Slovenijo in Janšo  vseeno izbere Janšo.  Aktualni predsednik vlade Janez Janša boljša izbira kot predsednik NSi Matej Tonin, saj da je Janša vsaj odkrit in pri njem “veš, kje si”.

Žižek je  v posebej v intervjuju za Topnews. si in Top TV ocenil, da je “dolgoročno  Putin izgubljen. Samo tudi Nemci so bili že 43 leta dolgoročno izgubljeni. Mene skrbi, kaj se bo do takrat zgodilo. Zato je moje pravilo, pa ne, da je to karkoli za Putina, ker pa Putin je groza, moji prijatelji to vse vedo, to ni zdaj, da je znorel, on je pripravljal to vojno že skoraj deset let. Mislim, da je potrebno sprejeti  vse te ukrepe, da se je sem rekel 
Mao Zedong, itak bo izgubil obraz, zato ga pa ne javno preveč ponižati, ker če ne lahko znori. In potem je lahko obči kaos. Jaz sem absolutno za pritisk. Helmut Kohl nemški konzervativni kancler, ko je potem, ko je  vzhodni blok propadel  dal priznanje socialdemokratski levici, kjer je rekel, kak ste bili vi pametni, ko ste namesto zaostrovanja z Rusijo podpisali tisti Helsinški sporazum pa to. To jih je od znotraj razjedlo”.

Topnews: Takrat so menda Rusiji obljubili, da se Nato ne bo širil na države bivših sovjetskih republik.

“To je malo bolj zapleteno, hkrati pa mogoče ne poznam, je bil “deal” ob razpadu Sovjetske zveze, da Rusi edini ohranijo atomsko orožje zato pa priznajo vse meje za nedotakljive. Čeprav najmanj kar lahko rečem je, da so tudi Rusi varali”.

Topnews:  Zakaj ni prišlo do rešitve v diplomatskih pogajanjih med Rusijo in ZDA oziroma med Putinom in Bidnom?

Slavoj Žižek: “Po eni strani je bilo tudi malo pri Ameriki tega, zdaj je prilika dajmo Ruse zlomit, da  je bila ta invazija dolgo pripravljena. Tisti trenutek , ko je že pred leti Putin začel nabirati denar, pa je mislil , da je to dovolj pa ni nič 600 milijard pa tu In tukaj mu je celo , to je dokaz evo:
Biden je celo naredil nekaj , kar nas je vse zgrozilo na začetku tik pred vojno… (da Nato ne bo posredoval, vprašanje avtorja) Ne je rekel nekaj e celo rekel , če bo to neka omejena okupacija, po domače povedano samo tisti Dombas potem bod neke sankcije, boj tako, Čeprav tisto, saj smo bili vsi zgroženi Biden je tam dal šanso Rusom. Putin pa tudi to zaostruje, ta govor Putina se zavedamo, to je tako kot Janša v najslabši formi sedaj, da je označil to ukrajinsko vlado za narkomane in neonaciste. Ja lahko so nekateri ampak jaz poznam situacijo v Rusiji,” je dejal Žižek, ki je sicer vojno v Ukrajini razčlenil v svojem nastopu na kongresu Levice.

Za krizo v Ukrajini so odgovorne tako zahodne države kot Rusija, ocenjuje filozof Slavoj Žižek, ki je včeraj podal  svoj pogled na dogajanje  v Mariboru, kjer je nagovoril udeležence kongresa stranke Levica. Ruski predsednik Vladimir Putin se je na invazijo pripravljal leta, Zahod pa je to vedel, je dejal Žižek.

Žižek je spomnil na obdobje carske Rusije, v katerem je bila ukrajinska nacionalna identiteta prepovedana. Ukrajinci naj bi šele v prvem desetletju Sovjetske zveze polno razvili svojo nacionalno identiteto, dobili slovarje in svojo književnost. Putinova politika pa, tako Žižek, pomeni vrnitev k carski Rusiji. “Putin ni le konservativni nacionalist, ampak še huje, saj je v svojega državnega filozofa povzdignil Ivana Iljina, političnega teologa, ki je pred sto leti zagovarjal svojo osnovno verzijo fašizma,” je povedal Žižek.

Iljin naj bi si demokracijo predstavljal tako, da glasujemo le zato, da potrdimo svojo podporo našemu vodji. Vodjo naši glasovi ne legitimirajo ali izbrarajo naši glasovi. In tako dejansko v zadnjem desetletju deluje demokracija v Rusiji.  Ni čudnega da je Putin tako pupularen med novo populistično desnico.  Nič čudnega, da je sedaj cela skupina desna v ameriški  republikanki stranki, ki so pozdravili Putina in njegov poseg v Ukrajini za zmago.  Trump, tisti Trump, ki mu je naša vlada čestitala za zmago,  Mike Pompeo in drugi so govorili o dejanju genija.

“Ko Putin govori o denacifikaciji, se moramo spomniti, da je to isti Putin, ki je leta in leta podpiral Marine Le Pen v Franciji, Ligo in Salvinija v Italiji, Alternativo za Nemčijo v Nemčiji in celo Orbana na Madžarskem, ki je pokazal izjemno razumevanje za Putina,” je  dejal Žižek. “Najdite na You Tubu angleščini, kjer je Orban pokazal izjemno razumevanje za Putina. Orban pravi: “Putin je imel v osnovi prav, Zahod ga je pritisnil ob zid, samo mogoče je malo preveč grobo nastopil, samo v osnovi je imel prav. To je Putinovska peta kolona v Evropi” .

Žižek opozarja, da se Rusija danes ne vrača k hladni vojni z nizom jasnih pravil, ki naj bi jih obe strani spoštovali, temveč se dogaja nekaj veliko bolj norega. Napočilo je obdobje toplega miru. “Smo v obdobju, ko mir pomeni stalno hibridno vojno, kjer so oboroženi posegi razglašeni za miroljubne humanitarne misije proti genocidu. Kolikokrat smo že slišali to frazo s strani zahodnih sil, danes pa so jo nekoliko zapoznelo ponotranjili tudi Rusi,” je dejal.

Žižek edino uspešno možnost upora proti Putinu vidi v tem, da se vsi kritično ozremo sami nase. Pri tem je spomnil, da je bil Zahod tisti, ki je Rusijo potiskal v fašizem, in kot primer navedel ekonomske predloge ZDA, ki so v 90-ih letih v času Borisa Jelcina uničili rusko ekonomijo in ustvarili teren za Putina. Strinjal se je z navedbami, da je Putin vojni zločinec, a se pri tem sprašuje, ali smo to res opazili šele zdaj? “Mar ni bil vojni zločinec, ko je rusko letalstvo v Siriji bombardiralo milijonsko mesto Alep, mnogo bolj brutalno, kot zdaj bombardirajo Kijev,” je dejal.

“Ne pozabite, da je Ukrajina najbolj revna od vseh postsovjetskih držav. Celo če bodo, upajmo, Ukrajinci zmagali, bo njihova uspešna obramba pomenila zanje trenutek resnice. Prisiljeni bodo sprejeti trpko resnico, da ni dovolj ujeti Zahod, ampak, da je sama zahodna liberalna demokracija v globoki krizi,” je še povedal Žižek.

Rešiti moramo Evropo, toda kakšno Evropo, se je vprašal. “Če zmaga Evropa, ki ne tolerira nebelih beguncev in izključuje necivilizirane, potem ne potrebujemo Rusije, da nas uniči, to bomo uspešno storili sami,” je poudaril.

 

COMMENTS

Wordpress (0)