“Smo v vojni z neonacisti,” je v govoru pred ruskim svetom za nacionalno varnost dejal Vladimir Putin in dodal, da bo “uničil to “Proti-Rusijo,” ki jo je ustvaril Zahod”. – TOPNEWS.si

“Smo v vojni z neonacisti,” je v govoru pred ruskim svetom za nacionalno varnost dejal Vladimir Putin in dodal, da bo “uničil to “Proti-Rusijo,” ki jo je ustvaril Zahod”.

“Smo v vojni z neonacisti,” je v govoru pred ruskim svetom za nacionalno varnost dejal Vladimir Putin in dodal, da bo “uničil to “Proti-Rusijo,” ki jo je ustvaril Zahod”.

Putin je izpostavil tudi, da ne bo nikoli opustil prepričanja, da “so Rusi in Ukrajinci en narod. “Nikoli ne bom opustil svojega prepričanja, da so Rusi in Ukrajinci eno ljudstvo … a način, kako poteka bitka, kaže, da se borimo proti neonacistom.”

Ukrajinske sile je obtožil, da so za talce zajele “tisoče tujih državljanov” in da civiliste uporabljajo za živi ščit. S tem se je Putin  v bistvu odzval na mednarodno in  tudi zavezniške kritike zaradi velikega števila civilnih žrtev vojne v Ukrajini. Putin trdi, da Ukrajina uporablja civiliste in tujce kot “človeški ščit” in da so to storili nacisti.

“Naši vojaki in častniki poskušajo preprečiti civilne žrtve in sami utrpeti izgube.” Putin javno govori o ruskih žrtvah v Ukrajini. Družine prejemajo izplačila v višini kar 7 milijonov rubljev (približno 65.000 $)

»Ruski vojaki in častniki delujejo pogumno, kot pravi junaki. Naše oborožene sile popolnoma razumejo, za kaj se borijo in vedo, da imajo prav … dajo življenja, da rešijo svoje sovojake.

V boju naše oborožene sile in milica Donbasa kažejo množično junaštvo. Putin  zagotavlja , da “Posebna operacija v Ukrajini poteka po načrtu in v celoti v skladu s časovnim razporedom. Vse naloge, zastavljene med specialno operacijo v Ukrajini, se uspešno izvajajo”.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na današnji novinarski konferenci Zahod pozval, naj poveča vojaško pomoč Ukrajini. Ob tem je posvaril, da če pade Ukrajina, bodo na vrsti Estonija, Latvija in Litva, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zavzel se je tudi za neposredne pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

“Če nimate moči, da zaprete zračni prostor, potem mi dajte letala,” je še dejal ukrajinski predsednik. Zavzel se je za neposredne pogovore s Putinom. Po oceni Zelenskega je to edini način, da se ustavi vojna v Ukrajini.

“Ne napadamo Rusije in nimamo je namena napasti. Kaj želite od nas? Pustite našo državo,” je Zelenski neposredno pozval ruskega predsednika.

“Sedite za mizo z mano. A ne 30 metrov stran (kot s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom), je še dejal ukrajinski predsednik in se tako navezal na dejstvo, da je Putin v zadnjem času zahodne voditelje sprejemal za zdaj že razvpito ogromno mizo. Na račun ruskega predsednika je Zelenski še dejal, da nihče v sodobnem svetu ni pomislil, da bi se lahko kdo obnašal kot zver.

Vladimir Putin se je danes  po telefonu pogovarjal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in dejal, da bo Rusija nadaljevala boj v Ukrajini in v vsakem primeru dosegla cilje, zagrozil je tudi z nadaljnjimi ruskimi zahtevami glede Ukrajine.

Iz Elizejske palače so sporočili, da je Putinov cilj zavzetje celotne Ukrajine. Putin je v pogovoru napovedal, da bo nadaljeval brezkompromisen boj proti nacionalistom v Ukrajini, in dejal, da bi lahko Rusija okrepila svoje zahteve, če bo Kijev zavlačeval s pogajanji,

V pogovoru, ki so ga v Kremlju opisali kot odkritega, je Putin kritiziral tudi Macronov sredin nagovor narodu, v katerem je francoski predsednik dejal, da je rusko utemeljevanje vojne kot boja proti nacistom v Ukrajini laž. P
utin je Macronu v pogovoru posredoval dodatna utemeljena pojasnila o pomembni vlogi neonacistov v politiki Kijeva, so še sporočili v Kremlju.

Iz Elizejske palače pa so sporočili, da francoski predsednik na podlagi tistega, kar mu je povedal Putin, meni, da “najhujše šele prihaja”. Ruski predsednik mu je dejal, da je odločen nadaljevati ofenzivo, katere cilj je prevzetje nadzora nad celotno Ukrajino.

Neimenovani predstavnik Elizejske palače je Putinove izjave o denacifikaciji Ukrajine v pogovoru opisal kot “šokantne in nesprejemljive” ter dodal, da mu je francoski predsednik odgovoril, da “laže”.

Telefonski pogovor je trajal uro in pol, po navedbah francoskih virov pa je potekal na zahtevo predsednika Putina.

To je bil že tretji pogovor Macrona in Putina po začetku ruske agresije na Ukrajino prejšnji četrtek. Po današnjem pogovoru s Putinom pa je Macron poklical tudi ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Pogovor med Macronom in Putinom je zjutraj napovedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov na spletni novinarski konferenci. Poudaril je, da ima Francija dolgoletno tradicijo posredovanja v konfliktih in da bi bila Moskva vesela, če bi ji ta naloga uspela.

Ukrajinska in ruska delegacija pa sta na drugih pogajanjih dosegli dogovor o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev. V Belorusiji se je po nekaj urah nocoj končal drugi krog pogajanj med delegacijama Ukrajine in Rusije.
Ukrajinska stran je sporočila, da so dosegli dogovor o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov, potem ko je iz države zaradi ruske invazije zbežalo že več kot milijon ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Drugi krog pogajanj je končan. Na žalost Ukrajina še ni dosegla rezultatov, ki jih potrebuje. Sprejeta je samo odločitev o organizaciji humanitarnih koridorjev,” je tvitnil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihail Podoljak.

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)