(VIDEO) ZDA tega ne morejo več mirno opazovati: V Turčijo prispeli še dve letali z ruskim S-400 – TOPNEWS.si

(VIDEO) ZDA tega ne morejo več mirno opazovati: V Turčijo prispeli še dve letali z ruskim S-400

(VIDEO) ZDA tega ne morejo več mirno opazovati: V Turčijo prispeli še dve letali z ruskim S-400

V Turčijo sta prispeli še dve letali, gre že za šesto in sedmo letalo, z ruskim sistemom zračne obrambe S-400, je sporočilo turško ministrstvo za obrambo.

Dodali so, da je bila dostava izvedena strogo v skladu s pogoji pogodbe, podpisane med Rusijo in Turčijo.

Spomnimo, turško ministrstvo za obrambo je 12. julija sporočilo, da se je začela dostava S-400 v državo. Kmalu zatem je informacijo potrdila tudi Zvezna služba za vojaško-tehnično sodelovanje Rusije.

Leta 2017 sta Turčija in Rusija sklenili pogodbo o nakupu štirih divizij S-400 v vrednosti 2,5 milijarde dolarjev. Turčija bo del dobave plačala S-400 v gotovini, del pa s pomočjo ruskega posojila.

Nakup najnovejšega sistema ruskega sistema zračne obrambe S-400 je sprožil mednarodni škandal med Turčijo in ZDA, saj ima Turčija drugo največjo vojsko v Nato in bi morala spoštovati standarde te organizacije. Uradni Washington je zahteval, da se sporazum razveljavi, namesto tega pa naj Turčija raje kupi ameriški protiletalski sistem obrambe Patriot.

V primeru turške zavrnitve ameriškega predloga, Washington ni izključil možnosti odložitve ali ukinitve prodaje najnovejših lovcev F-35 Turčiji, nakar je Turčija odgovorila, da se ne namerava odpovedati ruskemu sistemu S-400. Za ameriške lovce F-35 je Turčija ZDA doslej že plačala 1,4 milijarde dolarjev.

Turško ministrstvo za obrambo je medtem sporočilo, da je v Turčijo prispelo še osmo letalo z dodatnimi komponentami za ruski protizračni sistem S-400, ni pa povedalo, koliko ruskih letal bo v prihodnjih dneh še prispelo v Turčijo.

Turški predsednik Redzep Tayyip Erdogan je pred tem dejal, da bo dobava ruskega raketnega sistema S-400 Turčiji zaključena aprila 2020.

“Upam, da bo večina delov S-400 dostavljena do konca leta, celoten proces pa bo zaključen do aprila naslednje leto.” Potem bomo nadaljevali na svoji poti z večjim samozaupanjem,” je dejal Erdogan.

COMMENTS

Wordpress (0)