(VIDEO) Na shodu za mir več znanih obrazov med njimi tudi Milan Kučan, ki ga skrbi, ker nihče ne govori o premirju: “Nabava orožja pa bo povzročila le čedalje več mrtvih in ranjenih” – Janez Janša je na Twitterju shod označil za “ilegalni” in ocenil, da se je “deloma spremenil v protest proti NATO in posredno podporo Kremlju” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na shodu za mir več znanih obrazov med njimi tudi Milan Kučan, ki ga skrbi, ker nihče ne govori o premirju: “Nabava orožja pa bo povzročila le čedalje več mrtvih in ranjenih” – Janez Janša je na Twitterju shod označil za “ilegalni” in ocenil, da se je “deloma spremenil v protest proti NATO in posredno podporo Kremlju”

(VIDEO) Na shodu za mir več znanih obrazov med njimi tudi Milan Kučan, ki ga skrbi, ker nihče ne govori o premirju: “Nabava orožja pa bo povzročila le čedalje več mrtvih in ranjenih” –  Janez Janša je na Twitterju shod označil za “ilegalni” in ocenil, da se je “deloma spremenil v protest proti NATO in posredno podporo Kremlju”

Predstavniki več kot 30 različnih organizacij civilne družbe so danes na shodu za mir na ljubljanskem Trgu republike pozvali k takojšnji prekinitvi ognja v Ukrajini, umiku ruskih sil in začetku pogajanj o dolgoročni diplomatski rešitvi spora. Hkrati pa so izrazili nasprotovanje stopnjevanju militarizacije.

Shoda se je udeležilo tudi več znanih obrazov, med drugim tudi prvi predsednik republike Milan Kučan. Shoda za mir se je udeležil zato, ker je potrebno pokazati svoj protest zoper to kar se dogaja. “To, kar se je zgodilo sedaj z vojno, to se ne bi smelo zgoditi in ne bi se smelo zgoditi tisto, kar je pripeljalo do vojne in kar je Putinu dalo razlog, da to počne. Zdaj me skrbi, ker se je skoncentrirala vsa pomoč mednarodna na orožje, čim več orožja namesto tega da bi zahtevali premierje in normalna pogajanja o miru, ker na koncu bo itak to potrebno. Govorim pač iz slovenske izkušnje. Tudi mi smo zahtevali premirje dvakrat je do tega pač prišlo in na koncu so sledile pač mirovna pogajanja na Brionih. In mislim , da bo nabava orožja povzročila le čedalje več mrtvih in ranjenih,” je še ocenil Kučan.

“Ne razumem tega , da nihče ne zahteva premierja, ker edino ta k bi v tem trenutku bilo potrebno , da se ustavi operacija in da se potem na premirju začne graditi to, kar bi lahko pripeljalo do mira”.

“Današnji ilegalni shod v Ljubljani 🇸🇮, ki so ga organizirale ekstremistične stranke in nevladne organizacije, se je deloma spremenil v protest proti@NATOin posredno podporo Kremlju. Glavni junak protesta je bil Milan Kučan, nekdanji šef komunistične partije, ki ga je pred kratkim odlikoval,” se je na shod na Twitterju odzval Janez Janša. Janša je sicer na Twitterju pozval na jutrišnji provladni “Shod v podporo Ukrajini”.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1498735615365558274

Na vprašanje, kako dejstvo, da je vojna v Ukrajini padla na predvolilni čas, Janez Janša se sedaj primerja z Volodimirjem  Zelenskim in  da bo verjetno vladna garnitura to vojno  poskušala izkoristit za predvolilno kampanjo, je Kučan dejal:  “Ja vsak se pač primerja s tistim s katerim misli , da je primerljiv”. Na shodu smo med drugim opazili transparent z napisom: “Putin =Orban=Janša”.

Čeprav so današnjemu shodu na družbenih omrežjih podporniki Janeza Janše že vnaprej pripisali, da se bo sprevrgel v protivladni protest se to ni zgodilo ampak je bila v fokusu govornikov vojna v Ukrajini.

“Danes smo tu proti vojni, za mir,” so organizacije zapisale v izjavi, ki so jo prebrali na današnjem shodu, ki se ga je udeležila množica ljudi, ki so zasedli Trg republike.

V izjavi so odločno obsodili napad Rusije na Ukrajino, ki so ga označili za silovit, nezakonit in nezaslišan poseg na ozemlje druge države. Opozorili so, da je že povzročil žrtve tudi med civilnim prebivalstvom, tudi otrok. Napad je pregnal z domov številne družine, prekinil je izobraževanje otrok, so našteli.

Obenem so v izjavi obsodili grožnje z nuklearnim orožjem, zahtevali so takojšnjo prekinitev napadov in odložitev orožja ter premik za pogajalsko mizo. Pričakujejo, da se tako EU kot ZN in širša mednarodna skupnost še naprej odločno angažirajo za vzpostavitev miru, nedopustno je odziv usmeriti v militarizacijo, so navedli.

“Glavne besede ne smejo imeti trgovci s strahom in orožjem. Danes smo tu, ker zahtevamo dosledno spoštovanje človekovih pravic, mednarodnega in humanitarnega prava ter spoštovanje nedotakljivosti meja in ozemeljske celovitosti,” so med drugim izpostavili.

Dodatno so pozvali, naj meje ostanejo odprte za vse, ne le ukrajinske begunce. Zavzeli so se tudi za verodostojne informacije in zagotovitev pogojev za profesionalno delo novinarjev in novinark.

Pred mikrofonom so se nato zvrstili različni govorci. Anica Mikuš Kos iz Slovenske filantropije, ki je več vojnih razmer doživela iz prve roke, je med drugim izpostavila, da je skupni imenovalec vseh vojn neskončno človeško trpljenje, umirajočih, ranjenih, tistih, ki so izgubili svoje bližnje. Trpljenje, ki ga povzroči človek, najbolj boli, je ocenila.

Na shodu je govoril tudi predsednik borčevske organizacije  Marijan Križman, ki je dejal, da obsojajo vojno v Ukrajini in rožljanje z jedrskim orožjem “Pozivamo k prenehanju agresije, pozivamo k miru in solidarnosti s trpečimi civilisti,” je med drugim dejal Križman.

 

COMMENTS

Wordpress (0)