Četrti dan ofenzive na Ukrajino- Kolone ruskih vojaških vozil so danes zgodaj zjutraj vstopile v Harkov, drugo največje mesto v Ukrajini za Kijevom, ki je se vedno pod nadzorom ukrajinskih sil – TOPNEWS.si

Četrti dan ofenzive na Ukrajino- Kolone ruskih vojaških vozil so danes zgodaj zjutraj vstopile v Harkov, drugo največje mesto v Ukrajini za Kijevom, ki je se vedno pod nadzorom ukrajinskih sil

Četrti dan ofenzive na Ukrajino- Kolone ruskih vojaških vozil so danes zgodaj zjutraj vstopile v Harkov, drugo največje mesto v Ukrajini za Kijevom, ki je se vedno pod nadzorom ukrajinskih sil

Ogromne eksplozije so osvetlile ponoči osvetlile nebo blizu ukrajinske prestolnice Kijev v nedeljo zgodaj, ko so ukrajinske sile še naprej poskušajo odbiti ruske poskuse, da bi pridobili nadzor nad glavni mestom.

Zdi se, da sta dve veliki eksploziji odjeknili v okolici Vasilkiva, majhnega mesta približno 30 kilometrov ali približno 18 milj južno od Kijeva. Videoposnetek prikazuje požar, ki divja v skladišču nafte v letalski bazi Vasylkiv.

https://twitter.com/FeWoessner/status/1497812960953225220

Kijev je pod nadzorom ukrajinskih vojaških in teritorialnih obrambnih sil. Mykola Povoroznyk, prvi namestnik vodje mestne državne uprave Kijeva, pravi, da je bilo čez noč nekaj spopadov z diverzanti.

Ruske čete  pa so zjutraj vstopile v Harkov. “Prišlo je do preboja na področju lahke opreme, tudi v osrednjem delu mesta,” je sporočil predsednik regionalne državne uprave Harkov Oleg Sinegubov. Lokalne prebivalce je pozval, naj ostanejo v zavetiščih.

https://twitter.com/olex_scherba/status/1497809883927883776

V središču mesta so opazili lahka oklepna vozila, je povedal predsednik harkovske regionalne državne uprave Oleg Sinegubov.

Čeprav je ruska vojska veliko večja in bolje opremljena od ukrajinskih oboroženih sil, se ruske čete soočajo z motiviranim odporom, ki ima za posledico bistveno počasnejši napredek, kot so vojaški načrtovalci v Kremlju sprva pričakovali, glede na oceno, ki jo je izdalo britansko ministrstvo za obrambo.

Rusija se sooča tudi z nepričakovanimi težavami pri oskrbi svojih sil in doživlja večje izgube osebja, oklepnikov in letal, kot so pričakovali, ugotavljajo ameriški vojaški poznavalci.

Rusija še ni vzpostavila zračne premoči nad Ukrajino, je dejal ameriški uradnik, medtem ko se ukrajinske letalske sile in sistemi zračne obrambe borijo za nadzor nad zračnim prostorom. Brez nespornega nadzora nad nebom postane vojski, ki se premika, težje videti in udariti tarče iz zraka.

Doslej so ti izzivi preprečili hitro strmoglavljenje večjih ukrajinskih mest, vključno s prestolnico Kijevom, za katero so bili zaskrbljeni ameriški uradniki, da bi se lahko zgodila v nekaj dneh. Tudi mesto Harkov blizu ukrajinske meje z Rusijo ni padlo pred napadalnimi silami – kljub temu, da so uradniki zaskrbljeni, da bi se to lahko zgodilo prvo noč invazije.

Uradnik Nata se je strinjal, da imajo ruske sile težave. “Primanjkuje jim dizelskega goriva, napredujejo prepočasi in morala je očitno problem,” je dejal uradnik. Na vprašanje, ali bodo Rusi verjetno okrepili svoja prizadevanja, je uradnik odgovoril, da nimajo izbire. “Zelo zamujajo,” je dejal uradnik. “To jim uide izpod nadzora, vsak dodatni dan je zelo boleč.”

COMMENTS

Wordpress (0)