Rusija označila sankcije Bidnove administracije in Zahoda proti Putinu in Lavrovu kot “absolutno impotentne” – “Niti Putin niti Lavrov nimata računov v Veliki Britaniji ali kjer koli v tujini,” je dejala Marija Zaharova – TOPNEWS.si

Rusija označila sankcije Bidnove administracije in Zahoda proti Putinu in Lavrovu kot “absolutno impotentne” – “Niti Putin niti Lavrov nimata računov v Veliki Britaniji ali kjer koli v tujini,” je dejala Marija Zaharova

Rusija označila sankcije Bidnove administracije in Zahoda proti Putinu in Lavrovu kot “absolutno impotentne” – “Niti Putin niti Lavrov nimata računov v Veliki Britaniji ali kjer koli v tujini,” je dejala Marija Zaharova

 

Rusija meni, da sankcije Zahoda kažejo na “absolutno impotenco”. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zakharova  je v petek dejala, da nedavno napovedane sankcije proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu kažejo na “absolutno nemoč Zahoda” glede zunanje politike.

O ruskem odzivu  je najprej poročal Reuters, ki se sklicuje na rusko tiskovno agencijo RIA. Odzivi tiskovne predstavnice ministrstva za zunanje zadeve Marije Zakharove so se pojavile, preden so ZDA v petek napovedale, da bodo sankcionirale Putina in Lavrova neposredno po ruski invaziji na Ukrajino.

Do uradnega odziva Rusije je prišlo potem, ko je Velika Britanija napovedala, da bo uvedla sankcije proti ruskim voditeljem, poroča Reuters. “Niti Putin niti Lavrov nimata računov v Veliki Britaniji ali kjer koli v tujini,” je dejala Zaharova.

Bidenova administracija se je v petek pridružila Evropski uniji in Združenemu kraljestvu pri napovedanih načrtih za sankcioniranje Putina in Lavrova. Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je odločitev potrdila na petkovem brifingu z novinarji .

“Po telefonskem pogovoru, ki ga je opravil predsednik Biden s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, in v skladu z odločitvijo naših evropskih zaveznikov se jim bodo ZDA pridružile pri sankcioniranju predsednika Putina in zunanjega ministra Lavrova ter pripadnikov ruske nacionalne varnosti. ekipa,” je dejala Psaki.

Biden je v četrtek napovedal ostre sankcije proti Rusiji. Toda ti ukrepi niso vključevali neposrednih sankcij proti samemu Putinu. Sankcije, ki so bile razkrite, so bile tarče štirih večjih ruskih bank, pa tudi oligarhov in njihovih družin. Prav tako so odrezali narod od uvoza nekaterih ameriških tehnologij.

“To bo naložilo hude stroške ruskemu gospodarstvu, tako takoj kot sčasoma,” je takrat dejal Biden. “Te sankcije smo namenoma zasnovali, da bi povečali dolgoročni učinek na Rusijo in čim bolj zmanjšali vpliv na ZDA in naše zaveznike.”

Bidenova administracija je v petek zvečer tudi  sporočila, da bo sankcioniranih tudi več članov ruskega Sveta za nacionalno varnost, med njimi tudi obrambni minister Sergej Šojgu in načelnik generalštaba ruskih oboroženih sil Valerij Gerasimov.

“Zakladnica je predhodno imenovala enajst članov ruskega varnostnega sveta in bo še naprej nalagala stroške vladajoči eliti, ko Rusija izbrala  brutalno vojno izbire,” je zapisano v izjavi ameriškega ministrstva za finance.
EU in Združeno kraljestvo  ciljata s sankcijami tudi na vrsto ruskih uradnikov.

V začetku tega tedna so ZDA tudi dovolile nadaljevanje sankcij proti plinovodu Severni tok 2 od Rusije do Nemčije, potem ko je Nemčija dejala, da plinovoda ne bo certificirala po ruski invaziji. Te sankcije so bile izdane v sodelovanju z evropskimi državami, da bi kaznovali Moskvo za njen napad na Ukrajino.

COMMENTS

Wordpress (0)