(VIDEO) Janez Janša zagotavlja, da njegov obisk Kijeva, ki je bil načrtovan za danes, “ni odpovedan, je prestavljen na kasnejši čas” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janez Janša zagotavlja, da njegov obisk Kijeva, ki je bil načrtovan za danes, “ni odpovedan, je prestavljen na kasnejši čas”

(VIDEO) Janez Janša zagotavlja, da njegov obisk Kijeva, ki je bil načrtovan za danes, “ni odpovedan, je prestavljen na kasnejši čas”

Premier Janez Janša se je danes ponovno zavzel, da bi morala Evropska unija Ukrajini čim prej zagotoviti perspektivno polnopravnega članstva v EU. V tej luči sta s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim na EU in Evropski svet tudi naslovila posebno pismo, ki ga je doslej podprlo že več njunih evropskih kolegov.

Janša, ki je na novinarski konferenci Ukrajini izkazal podporo tudi s kravato v modro-rumeni barvi ukrajinske zastave, je ob tem spomnil, da je zgodovina že pokazala, da če se ne širi EU, se širi nekdo drug. Dodal je, da so sedaj potrebne pogumne odločitve.

https://twitter.com/vladaRS/status/1496868815245873154

https://twitter.com/vladaRS/status/1496869354704564226

Ukrajini je po njegovih besedah treba tudi zagotoviti pomoč, s katero se bo lahko ubranila pred ruskim napadom.

Glede dopoldanskega pogovora s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmigalom je Janša med drugim dejal, da mu je ta povedal, da je cilj ruskega napada na Ukrajino zamenjava vlade in predsednika ter vzpostavitev proruske marionetne vlade.

O današnji seji vlade o razmerah v Ukrajini je janša povedal, da so na njem ocenili tudi neposredno stopnjo ogroženosti države. Ocenili so, da obstaja možnost kibernetskih napadov, neposredne nevarnosti za vojaške spopade na ozemlju Slovenije pa ni.

Slovenski državljani, ki so trenutno v Ukrajini, so po njegovih navedbah na varnem in v stiku s slovenskim veleposlaništvom. Zaenkrat ni podatkov, da bi bil kdo od njih pogrešan ali ranjen, je še dejal premier. “Delamo na tem, da nihče ne bi bil pozabljen,” je še dejal.

Njegov obisk Kijeva, ki je bil načrtovan za danes, pa po besedah Janše ni odpovedan in je prestavljen na kasnejši čas.

Tanja Fajon pa je v sporočilu za javnost, ki ga objavljamo spodaj,  zapisala, da je “danes je krvav dan za Ukrajino in črn dan za Evropo”.

»Socialni demokrati izražamo polno solidarnost z ljudmi v Ukrajini in obžalujemo trpljenje nedolžnih civilistov,« je dejala predsednica SD Tanja Fajon. Pozvala je k dialogu in reševanju vojne za pogajalsko mizo: »Narediti moramo vse, da ne rožljamo z orožjem, ampak se pogovarjamo po diplomatski poti. Verjamem, da nas začetek vojne v Ukrajini združuje v naporih za vzpostavitev miru.«

 

Že dopoldne je Tanja Fajon pozvala k sklicu slovenskega političnega vrha z vsemi parlamentarnimi strankami: »Pričakujem, da bo v Sloveniji politični vrh z vsemi parlamentarnimi strankami in Svetom za nacionalno varnost čim prej sklican. Treba je predvideti tudi gospodarske posledice. EU napoveduje, da ima kratkoročno dovolj zalog energentov do konca te zime, srednjeročno in dolgoročno pa bi lahko čutili resne posledice zaradi povišanja cen energentov in motene dobave zemeljskega plina. V Sloveniji se bomo morali pripraviti na morebitno gospodarsko krizo oziroma posledice, ki jih bo imelo dogajanje v Ukrajini na gospodarstvo. Odzvati se bomo morali hitro in usklajeno.«

 

Ukrajina je bila tudi glavna tema današnjega sestanka predsedstva Stranke evropskih socialistov (PES), ki je soglasno sprejelo pisno izjavo glede situacije v Ukrajini. Evropski socialisti so se zavzeli za takojšnje končanje vojaške agresije in umik ruskih vojaških sil iz Ukrajine. Tanja Fajon je na srečanju pozvala k pomoči Ukrajini: »Pozivam k nujnosti politične in finančne pomoči EU ter držav članic pri reševanju humanitarnih posledica in pričakovanem valu beguncev v sosednje države. Skupaj z nemškimi kolegi iz SPD smo se strinjali, da se moramo odzivati enotno in sprejeti še ostrejše sankcije.«

COMMENTS

Wordpress (0)