“Dragi Janez, še enkrat hvala. Brez vas bi bilo vse drugače…” Uredništvo revije Jana pisala odprto pismo predsedniku vlade – Zaradi tvita o NVO-jih pa se je na Janšo “obrnil” tudi Inštitut 8. marec – TOPNEWS.si

“Dragi Janez, še enkrat hvala. Brez vas bi bilo vse drugače…” Uredništvo revije Jana pisala odprto pismo predsedniku vlade – Zaradi tvita o NVO-jih pa se je na Janšo “obrnil” tudi Inštitut 8. marec

“Dragi Janez, še enkrat hvala. Brez vas bi bilo vse drugače…” Uredništvo revije Jana pisala odprto pismo predsedniku vlade – Zaradi tvita o NVO-jih pa se je na Janšo “obrnil” tudi Inštitut 8. marec

“Dragi Janez, še enkrat hvala. Brez vas bi bilo vse drugače…,”  med se zaključuje odprto  pismo Uredništva revije Jana  naslovilo kar  “Dragi predsednik vlade, hvala za vaš tvit, s katerim ste naredili neprecenljivo reklamo za našo izbiro Slovenke leta, ki opozarja na prispevke slovenskih žena in deklet že več kot tri desetletja. Za to smo vam zares hvaležni. Še posebej cenimo, da ste si za našo Slovenko leta vzeli čas prav zdaj, ko s svojimi prizadevanji v Ukrajini odločilno prispevate k vzdrževanju svetovnega miru in ko imate zagotovo polne roke dela s prodajo slovenskih hotelov Madžarom. In res ste pohiteli, prireditev se še ni dobro končala, ko ste že med prvimi pisali o nas. Hvala vam…., “so med drugim zapisali v Jani.

Pismo je odgovor na  Twitt predsednika vlade,  v katerem se je  obregnil ob odločitev, da osebnost leta postane Nika Kovač it “Povsod po svetu v tem času spopada s pandemijo za osebnosti leta izbirajo medicinske sestre ali zdravnice. Nekoga, ki se je najbolj žrtvoval za druge. V Sloveniji pa tiste, ki najbolj nagajajo”.

Po pismu so lahko preberete spodaj  v integralu  pa je na politični fronti fokus iz izbora slovenke leta že prenesel na na  NVO – je nevladne organizacije, ki ne samo “nagajajo” ampak že kar “jezijo” predsednika vlade.

V Inštitutu 8. marec, so v  odgovoru Janši na twitterju  še  zapisali: ” Državnih sredstev nikdar nismo in nikdar ne bomo prejemali.  Takšni napadi in diskreditacije dela nevladnih organizacij, ki predstavljajo enega najpomembnejših podsistemov naše družbe, krpajo državne luknje, rešujejo probleme, ki jih država ni sposobna rešiti, in bedijo nad ravnanjem države, se morajo končati.  Jasno je, da so aktivne in žive nevladne organizacije ključ do demokratične družbe in uresničevanja mnogoterih ustavnih človekovih pravic. Prav je, da zato prejemajo tudi državna sredstva, če se na razpise s svojimi projekti prijavijo.  Naj spomnimo, da ta oblast na primer ni želela zagotoviti sredstev v proračunu za izgradnjo neodvisnega vodnega vira za prebivalke in prebivalce Anhovega, to smo morali izboriti aktivni člani in članice nevladnih organizacij”.

 

Pismo uredništva Jane predsedniku vlade Janezu Janši 

Dragi predsednik vlade

hvala za vaš tvit, s katerim ste naredili neprecenljivo reklamo za našo izbiro Slovenke leta, ki opozarja na prispevke slovenskih žena in deklet že več kot tri desetletja. Za to smo vam zares hvaležni. Še posebej cenimo, da ste si za našo Slovenko leta vzeli čas prav zdaj, ko s svojimi prizadevanji v Ukrajini odločilno prispevate k vzdrževanju svetovnega miru in ko imate zagotovo polne roke dela s prodajo slovenskih hotelov Madžarom. In res ste pohiteli, prireditev se še ni dobro končala, ko ste že med prvimi pisali o nas. Hvala vam.

Letos je za naših devet kandidatk prišlo skoraj 56.000 glasov, a kdo ve, morda jih bo že naslednje leto 150.000. K temu ste pomembno prispevali tudi vi in vaši podporniki. S svojo na videz drobno, a pomembno pozornostjo ste hkrati odločno zavrnili vsa natolcevanja, da gre za »obskurno revijo« ali »obskurno akcijo« ali karkoli obskurnega, saj je jasno, da se predsednik vlade in njemu zvesti ukvarjajo izključno s pomembnimi rečmi.

Opažamo, da nekateri niso razumeli, kako poteka izbiranje Slovenke leta – morda so prezrli ali površno prebrali naše obširne razlage, morda so pa zgolj funkcionalno nepismeni, tega je zdaj veliko. Tvit vaše poslanke Mojce, tiste, ki ima zaradi pomanjkanja sadnega jogurta v mladosti trajne težave in še vedno ni z obema nogama trdno pristala na tretjem kamnu od Sonca, pa je zmedel nas. Tale del: »Zaradi mene, če hrčka proglasijo za Slovenko leta. Pozivam @vladaRS, da podeli priznanje za opravljeno delo ljudem, ki si to res zaslužijo.« Zakaj hoče nagrajevati hrčke in ali si želve ne zaslužijo priznanja? A če boste tik pred volitvami uvedli novo nagrado, si bomo to šteli v veliko čast, saj se zavedamo, da se bo to zgodilo izključno zaradi nas. Hvala vnaprej.

V izogib novim nesporazumom bomo počasi in karseda preprosto razložili še enkrat: uredništvo Jane ne izbira Slovenke leta, to z glasovanjem naredijo bralci – 55.560 jih je letos oddalo glas, Janino uredništvo pa pred tem v dolgem procesu po premišljenem tehtanju in številnih vročih razpravah določi kandidatke, med katerimi bodo izbirali bralci. Ponosni smo na svojo izbiro in trdno stojimo za njo. Vsaka od devetih letošnjih kandidatk bi bila odlična Slovenka leta, a bralci – sodeč po številu glasov je pri izbiri sodeloval dobršen del dežele – so izbrali Niko Kovač. Razumljivo je, da vsi Slovenci ne podpirajo te izbire, saj veste, dragi predsednik, vsake oči … Nobene potrebe ne čutimo, da bi branili letošnjo izbiro, Nikino delo in dejanja govorijo zase, poleg tega so jo odločno vzeli v bran že uporabniki družbenih omrežij. Ne moremo si kaj, da ne bi opazili, da je podpornikov Nike mnogokrat več kot njenih nasprotnikov. In da so Slovenci neizmerno duhoviti.

Vendar, dragi Janez – ne zamerite, zaradi vaše neprecenljive podpore čutimo, da smo si blizu, zato vas naslavljamo bolj familiarno –, moramo se pogovoriti o izbiri izrazov in kulturi dialoga. Vsak se ima pravico ne strinjati, vendar so nekateri prestopili mejo. Opažamo tudi, da so zmerjanje in nizkotni izrazi izključno na eni strani, zato vas prosimo, da s svetlim zgledom vodite svoje ljudstvo. In še pojasnilce za vas: medicinske sestre so bile kandidatke za Slovenko leta lani. Takrat niste opazili?

Seveda ne pozabljamo na znamenito prerokbo Arjana Pregla: »Kaj bo 24. aprila? Osmi marec.« Vendar upamo, da nas boste tudi v opoziciji še naprej podpirali.

Dragi Janez, še enkrat hvala. Brez vas bi bilo vse drugače.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)