Iz stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba pred ponedeljkovim srečanjem Janše in Orbana sporočajo, da “odločno nasprotujejo prodaji deleža v družbi Sava d.d. madžarskemu finančnemu investitorju in zagovarjajo uveljavitev predkupne pravice” – TOPNEWS.si

Iz stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba pred ponedeljkovim srečanjem Janše in Orbana sporočajo, da “odločno nasprotujejo prodaji deleža v družbi Sava d.d. madžarskemu finančnemu investitorju in zagovarjajo uveljavitev predkupne pravice”

Iz stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba pred ponedeljkovim srečanjem Janše in Orbana sporočajo, da “odločno nasprotujejo prodaji deleža v družbi Sava d.d. madžarskemu finančnemu investitorju in zagovarjajo uveljavitev predkupne pravice”

Predsednik vlade Janez Janša se bo v ponedeljek v Lendavi srečal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, so danes potrdili v premierjevem kabinetu. Premierja bosta podpisala sporazum o sodelovanju pri razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh meje ter govorila o “stanju dvostranskih odnosov”, so sporočili.

Srečanje so danes potrdili tudi v Budimpešti, kjer so po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI sporočili, da bosta Janša in Orban podpisala sporazum o vzpostavitvi skupnega sklada za razvoj Prekmurja in Porabja.

V pogovorih bo posebna pozornost namenjena spodbujanju gospodarskega in družbenega razvoja narodnostno mešanih območij na obeh straneh meje, osrednji dogodek ob obisku Orbana v Lendavi pa bo podpis sporazuma o sodelovanju obeh vlad pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje, so sporočili iz kabineta Janeza Janše.

V Gibanju Svoboda v primeru prodaje 43,23% lastniškega deleža v družbi Sava d.d. zagovarjamo uveljavitev predkupne pravice s strani obeh državnih skladov SDH in KAD ter odločno nasprotujejo prodaji madžarskemu finančnemu investitorju, pa so sporočili iz  stranke Roberta Goloba Gibanje Svoboda.

“Ključne slovenske turistične infrastrukture ne smemo prepustiti finančnim špekulativnim skladom, saj gre za nepovraten korak posredne prodaje edinstvenih zemljišč in turističnih kapacitet na najlepših delih naše države, vključno s 17 vrtinami pitnih ter zdravilnih voda. Trenuten potek prodaje je po našem mnenju netransparenten. Z vidika države, ki je preko SDH in KAD že lastnik družbe Sava d.d., pa tudi ekonomsko škodljiv ter obremenjen s potencialnimi korupcijskimi tveganji. Pred odločitvijo o morebitni prodaji, ki bi morala potekati v javnem, odprtem in konkurenčnem procesu, mora SDH pripraviti, vlada pa potrditi novo strategijo gospodarskega razvoja Republike Slovenije”.

Ocenjujemo, da je najboljša pot v primeru družbe Sava d.d., oziroma njene hčerinske družbe Sava Turizem najprej izvedba poslovnega prestrukturiranja z ločitvijo nepremičnin od dejavnosti upravljanja hotelov. Nato pa s transparentim, javnim in konkurenčnim postopkom poiskati strateške investitorje za obe dejavnosti. Verjamemo, da so naravni kupci hotelskih nepremičnin, ki so v lasti družbe Save Turizem, predvsem dolgoročni investitorji, kot so pokojninske družbe in zavarovalnice. Tukaj vidimo naložbeno priložnost tudi za slovenske pokojninske sklade in zavarovalnice, ki bi lahko svoja sredstva razpršili v domače stabilne in dolgoročne nepremičninske naložbe.

Glede na podatke iz medijev o višini kupnine ocenjujemo, da je le-ta finančno ugodna ter omogoča državi, da z uveljavljanjem predkupne pravice po ugodni ceni pridobi delež v družbi Sava d.d. ter na ta način prepreči nadaljne špekulativne naložbe finančnih skladov v slovensko turistično infrastrukturo. Slednja potrebuje ravno nasprotno, dolgoročne in strateške investitorje. Tako se z izvršitvijo predkupne pravice prepreči žal v Sloveniji že večkrat ponovljena zgodba, ko tuj investitor izpelje relativno enostavno transakcijo, državni organi pa pri tem s svojim neodgovornim in kratkovidnim delovanjem hote ali nehote podpirajo povzročanje dolgoročne škode. Državna sklada in njune organe upravljanja pozivamo, da izkoristijo predkupno pravico in s tem preprečijo še eno v vrsti slovenskega državnega premoženja. Ob tem napovedujemo, da bomo uporabili vsa pravna sredstva, da omenjeno transakcijo preprečimo, vključno z ugotavljanjem osebne odgovornosti vpletenih.

COMMENTS

Wordpress (0)