“Naslednjih 14 dni bo ključnih…” za rešitev ukrajinske krize – Janša napovedal obisk v Ukrajini, Jelinčič smeši evropske ministrice za obrambo – TOPNEWS.si

“Naslednjih 14 dni bo ključnih…” za rešitev ukrajinske krize – Janša napovedal obisk v Ukrajini, Jelinčič smeši evropske ministrice za obrambo

“Naslednjih 14 dni bo ključnih…” za rešitev ukrajinske krize – Janša napovedal obisk v Ukrajini, Jelinčič smeši evropske ministrice za obrambo

Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj v telefonskem pogovoru ruskega predsednika Vladimirja Putina posvaril, da bo invazija na Ukrajino povzročila “hitre in hude stroške za Rusijo,”so sporočili iz Bele hiše. Iz Kremlja so po pogovorih sporočili, da sta se Putin in Biden dogovorila za nadaljevanje dialoga.

»Že sama uporaba sile s strani Kremlja povzroči veliko gospodarsko škodo Ukrajine in širše, zato je potrebna takojšnja deeskalacija,« je zapisal slovenski premier in dodal: “Dogovorili smo se za moj obisk v Ukrajini do konca tega meseca. S podporo Ukrajini, EU in NATO branijo ne le prijateljsko državo, temveč same temelje, na katerih sta zgrajena obe zavezništvi.”.

Napoved Janševega obiska v Ukrajini konec meseca je bila deležna kar nekaj komentarjev tudi ciničnih, predvsem na družbenih omrežjih.

 

V polemiko se je vključil tudi Zmago Jelinčič, ki sicer ne skriva svojih simpatij do Rusije in ciničnih komentarjev na račun EU. “Biden je rekel, da bo Rusija 16. februarja napadla Ukrajino. Te gospe pa naj bi jo branile,” je na Twitterju zapisal Jelinčič in objavil slike obrambnih ministric v šestih evropskih državah.

Čeprav Washington rusko invazijo na Ukrajino predstavlja kot potencialno neizbežno, saj je Rusija ob ukrajinski meji namestila več kot 100.000 vojakov, izvaja pa tudi vojaške vaje v Črnem morju in Belorusiji. Moskva kakršne koli načrte o napadu na Ukrajino zanika.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa  je včeraj v telefonskem pogovoru s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom obtožbe proti Rusiji o načrtovanju skorajšnje invazije na Ukrajino označil za “provokativno špekulacijo”.  Kremelj tudi meni, da te obtožbe in ta vojaška sredstva ustvarjajo “predpogoje za morebitna agresivna dejanja ukrajinskih sil v Donbasu”, regiji na vzhodu Ukrajine, kjer Rusija že osem let podpira oborožene separatiste

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj opozoril, da ameriška opozorila o skorajšnjem ruskem napadu na Ukrajino vzbujajo paniko in Ukrajincem ne pomagajo. Zahteval je trdne dokaze za trditve o skorajšnji invaziji. “Razumemo vsa tveganja. Razumemo, da tveganja obstajajo,” je dejal in dodal: “Trenutno je v naši državi največji sovražnik ljudi panika. In vse te informacije samo povzročajo paniko in nam ne pomagajo.”

Zaradi bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino poleg ZDA in Velike Britanije vse več držav poziva svoje državljane, naj čim prej zapustijo Ukrajino. Včeraj  so k umiku med drugim pozvale Nemčija, Italija, Belgija in Španija in tudi Slovenija.

COMMENTS

Wordpress (0)