(VIDEO) Predstavitev predvolilne koalicije neparlamentarnih strank z imenom Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (ZOS) – TOPNEWS.si

(VIDEO) Predstavitev predvolilne koalicije neparlamentarnih strank z imenom Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (ZOS)

(VIDEO) Predstavitev predvolilne koalicije neparlamentarnih strank z imenom Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (ZOS)

Pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami se pospešeno ustanavljajo nove stranke. Med njimi stranka Za ljudstvo Slovenije, katere predsednica je postala Anica Bider. Andrej Šiško se s somišljeniki združuje v predvolilno koalicijo neparlamentarnih strank z imenom Zavezništvo osvobodimo Slovenijo.

Nekatere zunajparlamentarne stranke ter državljanska gibanja in združenja so se pred aprilskimi državnozborskimi volitvami povezali v koalicijo z imenom Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (ZOS). Na volitvah bodo nastopili s skupno listo, med njihovimi programskimi izhodišči pa je svobodno odločanje o cepljenju in ukinitev pogoja PCT.

Andrej Šiško, predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija, ki je ena od sodelujočih strank v ZOS, je na današnji novinarski konferenci poudaril, da “imamo 30 let ene in iste obraze, ki vedrijo v državnem zboru”. V zavezništvo so se zato povezale zunajparlamentarne stranke, in “ne tiste, ki so del problema”. Po Šiškovih besedah imajo te stranke in gibanja podobne ali sorodne cilje, njihov glavni namen pa je v državi ustvariti razmere, ki bodo po meri običajnega človeka.

Zavezništvo bo tako s skupno kandidatno listo nastopilo na aprilskih volitvah, pri čemer pričakujejo “ustrezen rezultat” in preboj v državni zbor. Ob tem ima po Šiškovih besedah vsaka od strank oz. gibanj pravico, da zastopa tudi lastne programske točke. Ker so v zavezništvu zbrani različni ljudje z različnimi idejami in rešitvami, so po Šiškovih besedah s tem dokazali, da so sposobni sodelovati in preseči razlike. “Pričakujem, da bodo volivci to prepoznali in nagradili,” je dejal.

Med njihovimi osnovnimi programskimi načeli je svobodno odločanje o cepljenju, ukinitev pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) ter dostopnost zdravstvenih storitev. Zavzemajo se tudi za samooskrbo prebivalstva, saj je ta po Šiškovih navedbah trenutno le 30-odstotna. Med njihovimi programskimi točkami je tudi vrnitev suverenosti države, saj je ta sedaj po njihovem mnenju “korporacija, ki deluje v nasprotju z interesi naših ljudi”.

V ZOS se poleg Gibanja Zedinjena Slovenija povezujejo Narodna stranka dela (NSD), Stranka Slovenskega naroda (SSN), stranka Sloga, Stara pravda stranka prava (SPSP), Fronta narodne rešitve (FNR), Slovenska anarhistična stranka (SAS), Klub za zaščito voznikov in državljanov (KVZD) in Stranka Aleksandra Kamenika (SAK). Nekatere se sporazum o skupnem nastopu na volitvah že podpisale, druge ga še bodo, je pojasnil Šiško.

COMMENTS

Wordpress (0)