(VIDEO) Bodo liderji in stranke KUL-a nasproti Gibanju Svoboda Roberta Goloba nastopili kot blok in zahtevali mandatarstvo zase? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Bodo liderji in stranke KUL-a nasproti Gibanju Svoboda Roberta Goloba nastopili kot blok in zahtevali mandatarstvo zase?

(VIDEO) Bodo liderji in stranke KUL-a nasproti Gibanju Svoboda Roberta Goloba nastopili kot blok in zahtevali mandatarstvo zase?

Točno opoldne bo danes prvo formalno srečanje opozicijskih strank LMŠ, SD, Levice in SAB s stranko Gibanje Svoboda Roberta Goloba, ki pa  bo bolj  spoznavne narave.  Liderji strank Stranke koalicije Kul so se do sedaj z Robertom Golobom, ko le ta še ni bi predsednik stranke Gibanje Svoboda srečevali posamično, danes pa se bodo srečali prvič v skupni sestavi.  Konkretnejših zavez ni pričakovati, še največ navdušenja nad današnjim srečanjem je včeraj pokazala Tanja Fajon, medtem ko, sta bila, vsaj pred novinarji, Luka Mesec in Alenka Bratušek zadržana.

“Sestanka se veselim vseh štirih voditeljev demokratične opozicije,  skupaj s kolegom Golobom. Imamo skupno ambicijo, zato me toliko bolj veseli, to je prvič, da zamenjamo vlado, vlado Janez Janše z vsemi škodljivimi ravnanji in  da  zatem začrtamo pot naprej ta nov načrt, ki ga predstavljamo tudi socialni demokrati in predvsem, da dobimo zaupanje volivk in volivcev  za drugačno upravljanje z državo. Torej ja,  jutrišnjega sestanka se veselim, bo bolj spoznavne narave, torej  zagotovo si bomo imeli veliko za povedati,” je včeraj na spletni tiskovni konferenci z Igorjem Šoltesom dejala Tanja Fajon.

Konkretnejših zavez danes sicer ni pričakovati, ključno vprašanje pa je, ali bodo stranke v predvolilni kampanji sodelovale. Zavezništvo za demokratično in pravično Slovenije je stranke KUL včeraj  pozvalo, naj oblikujejo predvolilno koalicijo.

Tanja Fajon: “Pismo pozdravljam, ker pismo je pravzaprav potrditev mojega že decembrskega poziva vsem silam  na novo nastajajočim gibanjem, ki imajo enako ambicijo  kako upravljati boljše z državo in zamenjati vlado, da se nam seveda pridružijo. Podobno vabilo čaka tudi Pirate tako, da to povezovanje je ključno, Jaz se veselim tega sodelovanja tudi z gospodom Golobom, kaj se bomo pa jutri pogovarjali , kaj se bomo pa dogovorili , mi imamo kot veste stranke demokratične opozicije  podpisan povolilni sporazum z jasnimi 10 timi točkami . Zagotovo lahko tudi to vprašanje ali smo tu na isti strani , verjamem da smo neki neki naravni zavezniki in potem, ko bomo imeli kaj več od tega za povedat bomo tudi povedali. Na vsak način pa je sedaj ključno in še enkrat veselim se sodelovanja jutri”.

Luka Mesec je bil pred današnjim srečanjem  vljudno zadržan  vsaj pred novinarji. “Ne, z Golobom zaenkrat ni nič novega. Dobili smo se z njim vsak posamično. Misim, vsaj zase lahko rečem, da sva imela pač povsem konstruktiven pogovor. Jutri pa se bomo pogovorili o tem kakšne so možnosti za sodelovanje med nami štirimi in njim in več po sestanku, ko bo kaj novega”.

Na vprašanje kako komentira poziv intelektualcev, ki so stranke  Kul pozvali, da vendarle naredijo neko predvolilno koalicijo je Luka Mesec dejal :
“Zdaj najprej se bomo seveda z gospodom Golobom pogovorili o tem kakšen program bo njegova stranka predstavljala, kaj želi doseč, kako si predstavlja sodelovanje in potem, če seveda bodo ti pogovori uspešni, se lahko pogovarjamo o tem  kako naprej.”
“Sama  osebno nekih velikih pričakovanj nimam, mi se poznamo.  V stranki SAB lahko zgotovim,  da ne glede na to kdo oziroma kateri novi obrazi prihajajo in odhajajo s političnega prostora se bomo mi  še naprej zavzemali za upokojence in stabilizacijo javnih financ”.

Na vprašanje kako komentira pozivi vidnih intelektualcev da se stranke KUL in Gibanje Svobode povežejo v predvolilno koalicijo pa je Bratuškova dejala: “Hm  moj odgovor bi bil zelo enak prejšnjemu . Skratka stranka SAB ima svojo smer , stranka SAB ima program in ne glede a to kdo prihaja oziroma odhaja bomo mi delali naprej za upokojence za stabilizacijo javnih financ, ki delimo pač skupne vrednote podoben program sem prepričana , da bomo strnili vrste in Slovenijo po 24. aprilu popeljali nazaj na pravo pot. Morajo pa najprej ljudje narediti en pomemben korak, to je udeležiti se volitev in jaz na vsakem svojem nastopu  pred ljudmi, pred novinarji že danes pozivam, da  se teh teh zgodovinskih volitev udeležijo”.

Ključno vprašanje pa  je ali bodo liderji KUL-a nasproti Gibanju Svoboda Roberta Goloba nastopili kot blok in zahtevali mandatarstvo zase ali pa bodo sledili pozivu “Zavezništva,” da skupaj oblikujejo predvolilno koalicijo?  Alenka Bratušek, ki je včeraj nastopila bolj  v stilu starega Karla Erjavca, češ mi se borimo za upokojence” je dejala, da se bodo o tem morali najprej pogovoriti znotraj KUL-a.  Stranke Kul so namreč že pred meseci podpisale povolilno koalicijo oziroma zavezništvo, ki v resnici na ljubo pravzaprav ne pomeni veliko, saj bi težo lahko imela le predvolilna koalicija v stilu levega Demosa z jasno zavezo, da bo mandatarja dala stranka, ki dobi največ na volitvah.  Glede na javnomnenjske ankete bi seveda mandatarstvu pripadalo Robertu Golobu. Seveda pa lahko strank KUL vztrajajo na  tem, da nastopijo kot blok proti  Gibanju  Svobode Robertu Golobu in  bi v tem primeru zahtevali mandatarstvo zase.

“Kot ste že povedala se bomo verjetno najprej pogovorili tisti, ki smo ta povolilni sporazum oziroma sodelovanje po volitvah podpisali. In ja res je vsi se moramo s tem strinjati,” je dejal Bratuškova.

COMMENTS

Wordpress (0)