(VIDEO) Janez Janša spet dosegel svoje – Levica predlog referenduma na dan volitev zavrača in razmišlja o umiku posvetovalnega referenduma o dohodnini – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janez Janša spet dosegel svoje – Levica predlog referenduma na dan volitev zavrača in razmišlja o umiku posvetovalnega referenduma o dohodnini

(VIDEO) Janez Janša spet dosegel svoje – Levica predlog referenduma na dan volitev zavrača in razmišlja o umiku posvetovalnega referenduma o dohodnini

Janez Janša je očitno spet dosegel svoje. Po petkovem posvetu koalicijskih strank in nekaterih njihovih podpornikov na Brdu pri Kranju, ko je premier Janez Janša izpostavil možnost, da bi koalicija podprla predlog Levice, da se o zakonu o dohodnini izpelje posvetovalni referendumu, vendar je hkrati  predlagal, da bi bil referendum na dan državnozborskih volitev. Gre za taktično potezo koalicije, saj s v Levici, kot tudi ostalih članicah KUL s sočasno izvedbo referenduma sočasno z volitvami niso naklonjeni.  Beseda o tem je danes tekla sestanku opozicije, Levici pa razmišljajo o umiku predloga o posvetovalnem referendumu.

https://twitter.com/ErikaPlaninsec/status/1483482195000016896

Zakon o dohodnini je škodljiv, je ponovil koordinator Levice Luka Mesec. “Ob tem, ko Janša govori, da bo dal ljudem 50 evrov k plači, se je treba pripraviti, da boste teh 50 evrov jutri dali zdravniku a” je dejal.

S tem, da bi bil referendum o dohodnini hkrati z volitvami, se v Levici nikakor ne strinjajo. “Volitve bodo plebiscit o tem, ali bomo imeli državo, ki bo imela zastonj šolstvo in zdravstvo, gradila stanovanja in postavljala železniške tire, ali pa jo bomo prepustili lobijem, ki jo bodo z davčnimi rezi izčrpali,” je rekel Mesec. Stranke bodo morale, tako Mesec, pred volitvami jasno povedati, kakšno državo si želijo.

“O umiku pobude za referendum se pogovarjamo,” je povedal. Iz tega je mogoče sklepati, da bo Levica, če se ne bo mogoče drugače izogniti sočasnosti državnozborskih volitev in referenduma, svoj predlog umaknila. V levosredinskih strankah sicer poudarjajo, da gre Janši zgolj za to, da bi referendum izkoristil za boljši volilni rezultat SDS, ne pa za to, da bi volilci res imeli vpliv na dohodnino.

Če bo namreč referendum na dan volitev, sedanjega predloga sprememb zakona ne bo mogoče več potrditi, saj naj se aktualni poslanci po volitvah ne bi več sestajali, zakonodajni postopek pa se z novim mandatom začne na novo. Tako bi po navedbah v opoziciji, če bi bilo Janši res do sprejetja zakona o dohodnini, koalicija zavrnila predlagani posvetovalni referendum in zakon sprejela.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1483488855890305030

Po predlogu novele zakona o dohodnini bi se splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljalo vsi zavezanci za dohodnino, postopno do leta 2025 zvišala z zdajšnjih 3500 evrov na 7500 evrov. Vlada predlaga še nekaj drugih sprememb zakona, ki mu nasprotuje večji del opozicije, ker da so nevarne za vzdržnost javnih financ, prinašajo pa največ ugodnosti najbolj premožnim.

Med drugim naj bi se znižala stopnja dohodnine od dohodkov od obresti, dividend in dobičkov ter skrajšal čas, po katerem je odsvojitev vrednostnih papirjev neobdavčena. Med predlogi so tudi davčna razbremenitev dohodkov iz oddajanja premoženja v najem, ponovna uvedba seniorske olajšave ter ugodnejša davčna obravnava nagrad za poslovno uspešnost.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)