(VIDEO) “Imamo kandidatko za predsednico vlade RS in močno strokovno ekipo”- Milan Brglez o Tanji Fajon in o tem, “da moramo na volitve vsi” ali kot je v komentarju plakatne akcije SD na Twitterju zapisal Jože P. Damijan “It’s now or never” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Imamo kandidatko za predsednico vlade RS in močno strokovno ekipo”- Milan Brglez o Tanji Fajon in o tem, “da moramo na volitve vsi” ali kot je v komentarju plakatne akcije SD na Twitterju zapisal Jože P. Damijan “It’s now or never”

(VIDEO) “Imamo kandidatko za predsednico vlade RS in močno strokovno ekipo”- Milan Brglez o Tanji Fajon in o tem, “da moramo na volitve vsi” ali  kot je v komentarju plakatne akcije  SD na Twitterju zapisal Jože P. Damijan “It’s now or never”

“Danes, 100 dni pred volitvami, Socialni demokrati pozivamo ljudi, da gredo na volitve,” je na današnji plakatni akciji »Čez 100 dni na volitve vsi” v Ljubljani dejal predsednik Konference Socialnih demokratov in evropski poslanec (SD/S&D) dr. Milan Brglez.

Poudaril je, da so te volitve prelomne: »Predstavljajo plebiscit in začetek družbenega dogovora o drugačni državi. Ljudje se bodo morali odločiti, ali želijo demokratično in socialno državo, v kateri imajo možnost vsi, ali pa avtoritarni režim, ki ščiti zgolj nekatere”. Samo z volitvami je mogoče zamenjati poslance Državnega zbora in vlado, je dejal Brglez in dodal, da moramo na volitve tudi zato, »ker nam je dovolj kaosa, konflikov, klientelizma in korupcije”.

https://twitter.com/hrastelj/status/1481954865559576579

Po besedah Brgleza ljudje potrebujejo drugačno Slovenijo.” Socialni demokrati smo pripravljeni prevzeti odgovornost, ker nam je mar za Slovenijo, kar nam je mar za vse, ki v Sloveniji živijo: “Imamo kandidatko za predsednico vlade RS in močno strokovno ekipo. Zavzemamo se za to, da postanemo resna evropska država, ki bo usmerjena na Zahod, ki bo zagotavljala solidarnost v družbi, višje plače za vse, bo visoko razvita, ki bo zagotavljala dostopno javno zdravstvo in spoštovanje različnosti. Ker bomo spoštovali različnost, bomo tudi vključevali. Družben dogovor, ki je za tem, da prevzamemo oblast, predpostavlja, da stopimo skupaj. Torej, vsi na volitve!” Plakatno akcijo »Čez 100 dni na volitve vsi« so  danes Socialni demokrati izvedli v več slovenskih mestih in krajih.

 

Tudi v Levici po besedah koordinatorja stranke Luke Mesca prihajajoče parlamentarne volitve dojemajo kot plebiscit, na katerem se “bomo morali državljani odločiti, ali bomo državljani še imeli svojo državo ali pa se bo država polastila nas”. Sam sicer pričakuje, da bo v naslednjih 100 dneh glavna točka polemike vprašanje, ali dopustiti, da bo aktualni premier Janez Janša ostal na oblasti, “ali pa bomo državo vzeli nazaj”. Hkrati pa Mesec še poudarja, da ob tem ne smejo izzveneti enako pomembne teme, kot so vprašanje prihodnosti kapitalizma, zelena transformacija in propadanje demokracije. To bodo sicer tudi nekatere izmed ključnih točk programa Levice, ki ga v stranki v teh dneh ob prenavljanju kandidatne liste zaključujejo, je za navedel Mesec.

V LMŠ pa poudarjajo, da so na volitve pripravljeni, normalizacija pa je po njihovi oceni prva stvar, ki bo po volitvah nujna. Hkrati so prepričani, da bodo prihajajoče državnozborske volitve prinesle “vnovično vzpostavitev sistema vrednot, etičnih standardov, ravni komunikacije in dojemanja, kaj je prav in kaj narobe”. “Čas je za volitve in odhod te vlade na smetišče zgodovine,” še poudarjajo v stranki, hkrati pa navajajo, da DZ že dolgo ne odraža več volje volivk in volivcev, stranke, ki so pred volitvami zatrjevale, da z Janezom Janšo ne bodo sodelovale, pa so postale “sateliti stranke SDS”.

Tudi v SAB poudarjajo, da bodo tokratne volitve v DZ prelomne, državljani pa bodo odločali o tem, “ali želijo ohraniti demokratično državo ali naj Slovenija dokončno zdrsne v avtoritarni način vodenja, kjer bodo nadzorni mehanizmi pokorjeni in odpravljeni”. Poudarjajo še, da je ob tem pomembno zavedanje, da so za delovanje v politiki nujne izkušnje, prek katerih volivci natančno vedo, kaj je nekdo naredil in s kom je sodeloval. “Ni odveč opozorilo, da novi obrazi prinašajo tveganja in neznanke. Kot vemo, so v preteklosti prav oni pomagali pri vzpostavitvi dveh Janševih vlad,” so v stranki navedli za STA.

Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič pa, kot je dejal za STA, ne želi komentirati, ali bodo naslednje volitve plebiscitarne. Kot je poudaril, je prav, da se stranke na vsake štiri leta pomerijo na volitvah, volivci pa se odločijo, komu bodo izkazali zaupanje. DeSUS bo po njegovih besedah tudi na letošnjih volitvah nastopil samostojno, Jasnič pa pričakuje, da bodo dosegli dober rezultat, ki jim bo omogočil prestop parlamentarnega praga.

COMMENTS

Wordpress (0)