Na volitvah na Poljskem zmaga opozicije, kaže prvi “exit poll” – Donald Tusk, vodja Državljansko koalicijo (KO), je nad rezultatom navdušen. – TOPNEWS.si

Na volitvah na Poljskem zmaga opozicije, kaže prvi “exit poll” – Donald Tusk, vodja Državljansko koalicijo (KO), je nad rezultatom navdušen.

Na volitvah na Poljskem zmaga opozicije,  kaže prvi “exit poll” – Donald Tusk, vodja Državljansko koalicijo (KO), je nad rezultatom navdušen.

Zdi se, da so poljske opozicijske stranke dosegle trdno zmago na splošnih volitvah v državi – če bo izid obveljal, to nakazuje radikalno spremembo tako na Poljskem kot v EU, kjer se je bojevala trenutna vlada stranke Zakon in pravičnost (PiS). osem let z Brusljem zaradi obtožb, da odstopa od demokratičnih pravil bloka.

Po izhodni anketi, objavljeni takoj po koncu glasovanja v nedeljo ob 21. uri, je imela PiS 36,8 odstotka glasov, sledijo sredinska državljanska koalicija z 31,6 odstotka, desnosredinska Tretja pot s 13 odstotki, levica z 8,6 odstotka in skrajno desna Konfederacija s 6,2 odstotka. Leta 2019 je PiS dobil 43,6 odstotka glasov. Anketo je izvedel IPSOS in je bila posredovana trem glavnim poljskim televizijskim mrežam. Anketa ima dvoodstotno napako.

Čeprav je bila stranka Zakon in pravičnost prva po podpori, je to pirova zmaga, saj bi imele tri vodilne opozicijske stranke večino sedežev v 460-članskem parlamentu. Volilna udeležba je bila 73-odstotna, kar je rekordna volilna udeležba.

Stranka je za zmago mobilizirala vsa sredstva države, močno pa so jo podpirali tudi državni mediji, ki so trdno v taboru vladajoče stranke. Vendar pa je PiS oviralo naraščajoče število škandalov – vključno z obtožbami, da so uradniki prodajali vizume za podkupnine. Osem let napetosti in družbenih konfliktov, s spopadi glede splava, vladavine prava, uvoza žita iz Ukrajine in groznih odnosov z EU, ki je zamrznila izplačilo milijard zaradi skrbi glede vladavine prava, je prav tako zmanjšalo podporo PiS.

Tudi referendum v zadnjem hipu s štirimi tendencioznimi vprašanji, ki so bili oblikovani tako, da bi opozicija izgledala slabo, ni uspel spodbuditi volivcev PiS; referendum ni dosegel 50-odstotne udeležbe, ki je bila potrebna.

Zdi se, da bo PiS dobil premalo sedežev, da bi prevzel večino v parlamentu, tudi če se združi s Konfederacijo – ki je dejala, da ne bo oblikovala koalicije z Zakonom in pravičnostjo. Druge tri stranke so se zavezale, da bodo sodelovale pri izločitvi PiS. Po rezultatih exit poll bi Zakon in pravičnost dobila 200 sedežev, Državljanska koalicija 163, Tretja pot 55, Levica 30 in Konfederacija 12. Tri vodilne opozicijske stranke bi imele v parlamentu 248 sedežev, PiS in Konfederacija pa 212.

Vodja PiS Jarosław Kazcyński je rezultat označil za zmago svoje stranke, vendar je priznal: »Vprašanje, ki je pred nami, je, ali je ta uspeh mogoče spremeniti v še en mandat naše vlade. Tega trenutno ne vemo, vendar moramo upati in moramo vedeti, da bomo ne glede na to, ali smo na oblasti ali v opoziciji, izpeljali ta projekt in ne bomo dovolili, da bi bila Poljska izdana.« Dodal je, da si bo njegova stranka prizadevala, da njen program ne bo opuščen Donald Tusk, vodja Državljansko koalicijo (KO), je bil nad rezultatom navdušen.

»Še nikoli v življenju nisem bil tako vesel tega domnevnega drugega mesta, zmagala je Poljska, zmagala je demokracija. Odstranili smo jih z oblasti,« je dejal nekdanji premier in predsednik Evropskega sveta, čigar vrnitev v poljsko politiko leta 2021 se je izkazala za ključno za upe opozicije. “S partnerji bomo ustvarili dobro novo demokratično vlado,” je dejal in obsodil zadnjih osem let “zla”.

Opozicija je obljubila, da bo obnovila načete odnose z EU. “15. oktobra se Poljska vrača v Evropo,” je dejal Robert Biedroń, eden od voditeljev Levice.

Ko je štetje glasov končano, naslednja poteza pripada predsedniku Andrzeju Dudi, ki je dejal, da predsedniki tradicionalno izberejo člana največje največje stranke, ki ga predlaga za premierja in prvi naredi sestavo vlade.

Kogarkoli bi Duda izbral, bi imel 14 dni časa, da sestavi vlado in poskusi pridobiti absolutno večino na parlamentarnem glasovanju o zaupnici. Če to prizadevanje ne uspe, potem parlament predlaga predsednika vlade. Volitve je zaznamovala ena najbolj grenkih kampanj v zgodovini poljske demokracije.

Kaczyński je opozicijo naslikal kot eksistencialno grožnjo narodu. Tuska je obtožil, da je v dogovarjanju z Berlinom in Brusljem, da bi oviral neodvisnost Poljske in spustil vanjo poplavo migrantov iz muslimanskih držav.

Opozicija je opozorila, da bi tretji mandat PiS odločno odvrnil Poljsko od liberalne demokracije s tem, da bi utrdil oblast vladajoče stranke v sodstvu, medijih in državnih korporacijah, kar bi Poljsko premaknilo v smeri madžarske neliberalne demokracije. Po vsej državi že poteka štetje glasov.

“Vso noč bomo spremljali te volitve,” je dejal Tusk. »Kot veste, na voliščih sedi več deset tisoč ljudi. Gledajo, teh volitev nam nihče več ne bo ukradel. Varovali bomo vsak glas.”

COMMENTS

Wordpress (0)